-2° - +6°
Kettős front

Világújdonság látássérülteknek

Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet a T-Online támogatásával az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány fejlesztői készítettek el.

Elsőként a világon

A világújdonságnak számító dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló programot (DEX) na közelmúltban mutatták be Budapesten.

"A vakság igazi problémája nem a látás hiánya.
Az igazi probléma a meg-nem-értés, és a létező
információk elérésének hiánya."
(National Federation of the Blind)

A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes, és amely a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőséget is nyújt. A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló program a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internet-kapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak.

A mobilis DEX

A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, hogy akár utazás közben végighallgathassanak egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt. Az információs technológia ezen vívmánya a fogyatékkal élők számára számtalan óriási előnnyel rendelkezik. Egyértelműen könnyebbé teszi az információk, a tudás elérését, érezhető életminőség-javulás nyújthat. A DEX fejlesztői folyamatosan keresik a szoftver továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Másokon is segíthet

Az új szoftver használata nemcsak a rendszeres számítógép-felhasználók számára jelent könnyebbséget, hanem olyan idős, az öregedéssel járó látásromlás, vagy cukorbetegség miatt csökkent látóképességű embereknek is segítséget nyújt, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bővíteni tudásbázisukat, ismereteiket. Ezt hangsúlyozta a szoftver magyarországi bemutatóján Szuhaj Mihály, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány elnöke.

Technikai háttér

Szatmári Péter, a program egyik fejlesztője

A szoftver Windows XP operációs rendszerben alkalmazható, felhasználói felülete optimálisan együttműködik a látássérült felhasználók által használt képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal, és tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kidolgozott Profivox fantázianevű beszédszintetizátornak külön erre a célra kifejlesztett verzióját.
A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet stb., illetve önállóan definiálhat szereplőket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja.

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány

A látássérült embereknek nap, mint nap kell megküzdeniük olyan akadályokkal, amelyek a látók számára észrevétlenek, nem jelentenek problémát. Ahhoz, hogy munkát vállalhassanak, és hozzáférhessenek azokhoz az információkhoz, amelyek a látók számára rendelkezésre állnak, segítségre, speciális eszközökre van szükségük. Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány informatikai eszközök adományozásával és ezek vásárlásának támogatásával kívánja elősegíteni a vak, az aliglátó és a gyengénlátó emberek tanulását, munkához jutását, kultúrálódását, szabadidejük színvonalasabb eltöltését. Ezek használatával valóban láthatóvá válik a világ számukra.

A világújdonságnak számító szoftver kicsit közelebbről

A kifejlesztett szoftver Microsoft Windows XP operációs rendszerben fut, felhasználói felülete optimálisan együttműködik a látássérült felhasználók által használt képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal. A szoftver képes szöveges, HTML, Rich Text formátumú vagy TXT szövegfájlból mp3 formátumú hangfájlt generálni.
A program a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt, így megválasztható és menet közben is megváltoztatható a beszélő hangkaraktere, valamint a beszéd sebessége, hangereje és hangmagassága és sok más tulajdonsága is. Így párbeszédes, illetve dramatizált hangfelvételek is előállíthatóak.
A megfelelő menüpontok segítségével a szöveg átkonvertálható mp3 formátumba. A Háború és Béke nagy terjedelmű könyvet a szoftver mintegy 45 perc alatt "fordít át" mp3 formátumba. Az mp3 állományt adott időegységenként vagy a szöveg megadott pontjain darabolni lehet, ilyenkor a szoftver nem egy, hanem több mp3 fájlt hoz létre. Szintén beállíthatóak az mp3 fájlokban tárolható címkék, azaz a mű címét, szerzőjét stb. megadó szöveges információk.

Forrás:
Informatika a látássérültekért Alapítvány

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag