+16° - +38°
Nincs front

Négylábú specialisták: a vakokat segítő kutyák

Kiss Éva

Közhely, de igaz: a kutya az ember legjobb barátja, segítőtársa. Annyira, hogy az erre kiképzett négylábúak képesek vak emberek szolgálatába állítani látásukat, érzékeiket.

Nem hagyták, hogy kutyába vegyék őket

A vakvezető kutyaképzés Magyarországon az 1950-es években kezdődött, de szervezett formát csak a 60-as évek vége felé öltött Rittnovszky János jóvoltából, aki maga is érintett lett e kérdésben. Ő ugyanis lelkes kutyatenyésztő volt, de egy sajnálatos baleset következtében elvesztette a bal karját és a látását. Mivel értett a kutyákhoz, arra gondolt segítségül hívja őket a rehabilitációjához. Az általa e célra kiképzett kutya beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és ezen felbuzdulva a többi vak sorstársa is hasonlóan kutyák segítségére szerette volna bízni a boldogulását. Rittnovszky János keresett egy területet, és társadalmi segítséggel létrehozta a ma is ezen a területen működő Vakvezető Kutyakiképző intézményét. A kiképző már megvetette lábát a magyar egészségügy talaján, amikor váratlanul 1979-ben bezárták. Ez viszont óriási felzúdulást keltett, a szimpatizánsok a legvégsőkig kiálltak e nemes ügyért, így 1980-ban "rehabilitálták" a kiképzőt, és azóta töretlen lendülettel folyik a szakmai munka.

Amikor a jelenlegi intézmény felépült, Közép-Európa legkorszerűbb kiképzőközpontja volt, még a rendőrségnek sem volt lehetősége ilyen színvonalú kutyakiképzésre. Az iskola pár éve jelentkezett a vakvezető kutyák világszövetségébe, de sajnos, nem javasolták őket a szövetségi tagságra, mert bizonytalan az iskola financiális háttere, ennek következtében pedig hézagosak a lehetőségek, amelyek a továbbfejlődést segítenék. Ennek ellenére nincs elkeseredve a hét fős team, töretlenül, elhivatottan dolgoznak tovább.

Kutyaigények egyedi elbírálás útján

Az 1990-es évektől a létesítményben a Vakvezetőkutya Világszövetség ajánlása alapján működik a kiképzés, a tenyésztés és a kölyöknevelési program. "Az iskola kapacitása 20-25 kutya évente, és közel 80 darab igényt tart nyilván a szövetség, ami általában konstans, mivel a kielégített igények mellett körülbelül ugyanannyi új is jelentkezik" - adja értésünkre Vasteleky-Einbeck Péter, a Vakvezető Kutyakiképző Iskola vezetője. Hogy ki mikor jut egy - szinte kincsnek számító - kiképzett ebhez, az nem attól függ, hogy ki mikor adta be a kérelmét, hanem a rászorultságtól. Az igényeket az iskolához kell címezni, ami a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének égisze alatt működik. Fontos, hogy milyen célból kérvényezik a kutyát, így minden kérvényt egyedileg bírálnak el. Általában munkába- ill. iskolába járáshoz, vagy az elért életminőség megtartásához tartanak igényt a kutyák segítségére. Az igénylők között van, aki első kutyáért jelentkezik, míg mások már jelentős tapasztalattal rendelkeznek e téren.

Kikből lehetnek specialisták?

Hosszú évek tapasztalata alapján a világon a legalkalmasabb fajta a labrador-retriever és a golden-retriever a vakvezető munkára. Elvétve más fajták egy-egy egyede szintén alkalmazható. Néha ajándékba kapnak kölyökkutyát vagy éppen felnőtt kutyát, de volt már arra is példa, hogy kedvező áron vásárolhattak olyan egyedeket, amelyek a kiképzésbe kerültek. A kiképzendő kutyánál alapkövetelmény a nyugodt, szelíd, emberbarát magatartás és az intelligencia, ami a gyors tanulási képességben nyilvánul meg. A nagy termet sem mellékes, mert így fizikai támaszt is nyújthat a kutya a társának, ha az éppen szükséges. A megfelelésre a "beugró", hogy a kutya tolerálja a macskákat, hisz ha nincs meg a "kutya-macska" barátság, akkor a kutya gazdája a mindennapi életben komoly bajba juthatna, ha segítőtársa egy kóbormacska után elszelelne.

A specialisták kiképzése

Az iskolában a magas szintű tenyésztési program előre meghatározott "forgatókönyv" szerint működik. A tenyészegyedek által világra hozott apróságok 8 hetes korig az alomban maradnak az anyjuk mellett, ott nevelkednek, majd átlépnek a következő programba, ami az ún. kölyök-nevelési program. Ennek keretében családokhoz kerülnek ki a kölyökkutyák, de nemcsak a leendő gazdákhoz, hanem olyan családokhoz is, akik hajlandóak elvállalni, hogy egyéves korukig családi, városi környezetben szocializálják, felnevelik őket, és mindez lehetőleg lakásban, ingergazdag környezetben történjék, hogy megismerhessék a világot és azokat a körülményeket, amelyek között majd dolgozni fognak. Egy év múltán visszakerül a kutya az iskolába és egy hónapos egészségügyi, pszichés vizsgálat, megfigyelés után megállapítják, hogy a kutya alkalmas-e a kiképzésre.

Ha pozitív eredményű a vizsgálat, akkor kezdetét veheti a féléves kiképzés, melynek utolsó hónapjában megismertetik a kutyát a leendő gazdájával. "Ismerjük az igényeket és a kutyákat is, így megpróbálunk egy olyan párosítást létrehozni, ami mindenkire nézve ideálisnak, jónak bizonyul - említi az iskola vezetője, majd hozzáteszi - ez természetesen nem mindig sikerül, de az esetek nagy százalékában igen. Mivel két biológiai lényről van szó, vannak olyan rejtett dolgok, amelyben nem biztos, hogy teljes a harmónia, és ilyenkor kutyát kell cserélni. A kiképzési szakasz utolsó két hete egy bentlakásos rész, ami azt jelenti, hogy a gazda beköltözik az iskolában, és gazda és kutya szó szerint éjjel-nappal együtt van. Ekkor felkészítik a gazdát arra, hogy megismerje a kutyát és megtanulja azt a jelzésrendszert, aminek segítségével egy vakvezető kutya "működik".

Akinek már volt kutyája, annak át kell szoknia az új kutyára, mert két egyforma kutya nincs. A kutyák sok mindenben hasonlók, de azért apróbb dolgokat meg kell szokni mindegyiknél. A második hét végén együtt tesznek egy közlekedésbiztonsági vizsgát: a vizsga belső része a fegyelmező gyakorlatokat öleli fel, majd jön a "vezető munka" az utcán, "élesben", valóságos forgalomban. Ha ezen együtt megfelelnek, akkor haza is mehetnek. Kis idő múlva a kiképző instruktor meglátogatja őket és segít a munkahelyi és az otthoni környezetbe bevezetni a kutyát.

Jogos kérdések

A használó örökös használatra kapja a kutyát, de jogilag a szövetség tulajdona marad. A szövetség a kutya tartását bármikor ellenőrizni jogosult, és nem megfelelő tartás esetén visszavonhatja a kutyahasználat jogát. Szerencsére ma már a repülőkre is felengedik a kutyákat, és a törvények szerint mindenhova bemehet a gazdájával. Egy vakvezető kutya kiképzése hazánkban kb. 1millió forintba, Svájcban 25-30000 svájci frankba, Németországban 20-30000 Euroba és az USA-ban 20-25000 dollárba kerül. Magyarországon a gazda 10.000 forintot fizet érte, ami gyakorlatilag a kutya szerszámfelszerelését sem fedezi. Lehet, hogy jogszabályi környezetet kell változtatni, hogy a vakvezető kutyák a támogatott segédeszközök listájára felkerüljenek, mert az OEP még nem támogatja, de van fény az alagút végén - említi reménykedve Vasteleky-Einbeck Péter.

Már majdnem emberek

A vakvezető kutya és gazdája "szimbiózisának" fantasztikus eredménye, hogy szinte egymás gondolatait megismerik, és csodákra képesek együtt. Olyan gondolatátvitel működhet a kutya és gazda harmonikus kapcsolatában, hogy a kutya megérezheti gazdája hangulatát és szándékát. A kiképzésben résztvevő kutyák rengeteg mindent sajátítanak el: 30-40 alapvezényszó, irányok, különböző helyekre történő irányítások, járműmegálló, jármű ajtó, stb.. A kutyában beépült koordináta rendszer méretei kiszélesednek, kiteljesednek egy melléállított ember méreteivel. Járművön helyet keresnek a gazdának, akadály esetén (lépcső, aluljáró) figyelmeztet, vagy kikerülik együtt, úgy, hogy kettejük magassága, mérete elkerülje az akadályt. Ha nem kerülhető az akadály, akkor megáll a kutya, jelezvén, hogy a gazdán a "sor", vagyis a dolga, hogy a felmerülő akadályt leküzdjék. Így kettejük együttes munkájával képesek minden helyzetet megoldani.

A vakvezető kutya mit is jelent a gazdának? Önállóságot, függetlenséget, társaságot, társat. A kutya egyfajta kapcsolatteremtő eszköz is, mivel a tapasztalatok is bizonyítják, hogy egy látó ember hamarabb fordul egy kutyával rendelkező vak emberhez, mint ahhoz, akinél csak fehér bot van. Sokféle segítőkutya ágazat létezik: mozgássérülteket segítő kutyák, terápiás kutyák, (értelmi fogyatékos gyerekek gyógyításába vonnak be), egészségügyben segítő kutyák, siketek számára jelző kutya, epilepsziás rohamot előre jelző kutyák. De léteznek terápiás kutyák a tartósan beteg, idős emberek segítségére.

Egyedülálló a gazda-kutya kapcsolat

A vakvezető kutyaképző iskola nagyon jó kapcsolatot ápol az ELTE etológusaival, élükön Csányi Vilmos professzorral. Ők hosszú idő óta vizsgálják a vakvezető kutyák kapcsolatát gazdáikkal. Kísérleteik során megállapították, hogy a vakvezető kutya-gazda kapcsolat egyedülálló a gazda-kutya kapcsolat terén, hiszen itt folyamatosan változik a vezető szerep: hol a gazda, hol a kutya ragadja magához az irányítást és mind a kettő teljesen alkalmazkodik a másikhoz. Átadják egymásnak a vezető szerepet, mert van olyan helyzet, amit a kutya tud jobban, és van olyan, amit viszont a gazda. E rugalmasság és fantasztikus harmónia a legbonyolultabb helyzetek megoldására is képessé teszi a kutyát és gazdáját. A kutyakiképző egy csodálatos hivatás, amelyet csak teljes odaadással lehet művelni. Egy jó kiképző nemcsak a kutyákat ismeri, hanem rendkívül nagy empátia készséggel rendelkezik a sérült emberek irányába is, hisz mind az állat, mind a rászoruló komoly odafigyelést igényel.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag