Nátha után fülfájás: mi okozza?

Ha a megfázás során fülfájdalom is jelentkezik, nagy a valószínűsége, hogy fülkürthurut áll fent. A betegség kezelése a szövődmények elkerülése érdekében kiemelten fontos.

A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik kísérő tünetként fülfájás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalója szerint ez a tünet fülkürthurutot is jelezhet. Ha nem kezeljük megfelelően, akár középfülgyulladás is kialakulhat belőle.

A fülfájás a fülkürthurut egyik lehetséges tünete.
A fülfájás a fülkürthurut egyik lehetséges tünete. Fotó: Getty Images

Náthától a fülfájásig

A fület az orrüreggel a fülkürt köti össze: biztosítja a nyomás kiegyenlítését a középfülben és a megfelelő szellőzést. Felső légútifertőzésvagy allergia miatt létrejövő orrdugulás - duzzanat, gyulladás - vagy túlzott váladéktermelődés okán a fülkürt elzáródhat, így funkcióját nem tudja tökéletesen ellátni. A kiegyenlítetlen légnyomás következtében a dobhártya behúzódik, ez okozza a fülfájást, melyet dugulásérzés, enyhe halláscsökkenés is kísérhet. Ez az állapot a fülkürthurut, amelyet azért fontos kezelni, mert ha tartósan fennáll, akkor középfülgyulladás is kialakulhat.

Fülkürthurut: így kezeljük otthon

A legfontosabb az orrdugulás megszüntetése, a fülkürt működésének helyreállítása. Ehhez patikában vény nélkül kapható orrspray-t használjunk, a betegtájékoztatóban leírt adagolás szerint. A fülfájásra szedhetünk fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert. Hatásos otthoni praktika fülfájásra az infralámpa használata, ezt naponta többször ismételjük, egy alkalommal maximum 20 percig. Az otthoni kezelés során azonban kerüljük a fülcsepp használatát: semmit ne cseppentsünk a fülbe orvosi vizsgálat nélkül, mert árthatunk is vele, ha nem tudjuk, hogy a dobhártya milyen állapotban van.

A középfülgyulladás tünetei

Ahogy legtöbb érzékszervünket, úgy fülünket is különböző betegségek károsíthatják. Ezek a tévhitekkel ellentétben messze nemcsak a gyerekeket érintik, hanem a felnőttek is sűrűn szenvednek ettől az öt fülbetegségtől.

Ha a fülkürthurut elhúzódik, szövődményként középfülgyulladás jelentkezhet. A különösen fekvő helyzetben vagy előrehajláskor erősödő fülfájás mellett a fül váladékozhat, láz, átmeneti halláscsökkenés is kialakulhat. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul. Ez alatt az idő alatt arra kell ügyelni, hogy ne kerüljön víz az érintett fülbe.

Vizsgálatok és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat fontos része a beteg részletes kikérdezése, ezért gondoljuk át, hogy mikor és milyen erősséggel jelentkezett a fájdalom. Megelőzte-e más betegség, fennáll-e allergia? Jelentkezett-e láz, halláscsökkenés, távozott-e váladék a fülből, és ha igen, milyen? A fizikális vizsgálatok során a kezelőorvos otoszkóp vagy mikroszkóp segítségével kap képet a középfül állapotáról. További speciális vizsgálatokra rendszerint csak visszatérő panaszok, korábbi, eredménytelen kezelés miatt, vagy bizonytalan diagnózis esetén van szükség.

A középfülgyulladások egy része az első pár nap alatt erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is gyógyul. Ilyenkor fájdalomcsillapítók szedésével, fülmelegítéssel a tünetek enyhíthetők. Más esetekben antibiotikum szedésére, fülcseppek alkalmazására lehet szükség. A kezelést minden esetben a beteg vizsgálata alapján, a tünetek függvényében határozzák meg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)