Kérdések és válaszok

11 éves fiam ekcémás, és itt a hideg idő, ami jobban kihozza tüneteit. Az öblítőről áttértem az ecetre és egy pár csepp illóolajra az öblítés helyett, a mosóport meg most szeretném mosódióra cserélni. Jól tettem?

Az öblítőt azért nem javasoljuk, mert illatanyag van benne, ezért illóolajat ne használjon. Ez az egyik leggyakoribb allergiát okozó anyag a környezetünkben. Inkább a mosógéppel csináljon egy plusz öblítő programot, tiszta vízzel. Használjon hypoallergén mosószert. Fürdesse fürdetőkrémmel vagy fürdőolajjal (gyógyszertárból), utána használjon testszerte zsíros ápolókenőcsöt minden nap. Ne adjon rá gyapjút, és lehetőleg műszálasat sem, ha van mód rá, elsősorban pamutot. Szükség szerint vegye igénybe gyermekorvos, vagy bőrgyógyász segítségét.

21 hónapos kislányom 2-3 hónapos kora óta ekcémás, (főleg a hátán és a mellkasán száraz, piros foltok vannak), azóta kevert gyógyszertári fürdetőt, krémet használunk. Most a bőrgyógyász szteroidos krémet írt fel. Ez hosszú távon nem káros? Kicsit félek ezektől a szteroidos krémektől.

A szteroidos krémeket használni kell a tünetek jelentkezésekor, max. 2 hétig, majd rövid szünetet kell tartani. Ez után újra kezdhető. Ez az intermittáló kezelés kiküszöböli a mellékhatásokat.

Mi az, amit szoptatás alatt használhatok az ekcémára, és nem olyan drága?

Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket, gyógyszertári mosakodókrém és zsírozó használata mellett. A gyulladáscsökkentő vényköteles.

Lányom (19 éves) évek óta szenved az ekcéma száraz, viszketős fajtájától, és eddig bármerre mentünk, bárhová fordultunk, érdemi eredményt sehol nem tudtak elérni. Különböző krémekkel tüneti kezelést, időszakos enyhítést sikerült elérni - amíg a bőr hozzá nem szokik, s aztán váltani kell -, de lényegi változás nem történt. Nyaranta kicsit enyhébb, de ahogy a napfény már nem érezteti hatását, felerősödik a viszketés, és a bőr pikkelyesedése. A baj az, hogy érzésem szerint ez már mentális gondokat is okoz, kisebbségi érzést, hisz nem szép a bőre. A sok kudarc, és sikertelen kezelés miatt pedig már a gyógyuláshoz, kezelésekhez való hozzáállása is teljesen negatív lett. Kedvetlen, és nem akar sehová tovább elmenni, mondván: "minek, úgysem használ semmit".A kérdésem, hogy kideríthető-e, hogy mi okozza az ekcémát? Alapvetően gyógyítható? Kihez érdemes fordulni?

Az alkati bőrérzékenység, ekcéma, vagy más néven atópiás bőrgyulladás alapja a bőr csökkent védekező képessége. Ennek oka az elégtelen lipidtartalom, tehát a bőr eredendő szárazsága. A kezelés alapja a helyes bőrápolás, tehát a kímélő tisztítás és a rendszeres zsírozás megfelelő, hypoallergén készítményekkel. A kezelés első vonalbeli gyógyszere a jól megválasztott kortikoszteroid kenőcs. Azokban az esetekben, amikor ezekre nem reagál megfelelően a páciens bőre, akkor a tacrolimus, pimecrolimus készítmények következnek. Az ezekkel a kenőcsökkel elért tünetmentesség fenntartható folyamatosan heti 2 emlékeztető kenéssel a korábban tünetes területeken, és természetesen az alap zsírozás egyáltalán nem hagyható el. Az adott életkorban tünetmentes állapotban érdemes tesztelni külső allergiát, így a tünetek fellobbanását okozó anyagokkal rátevési bőrpróbában. Az atópiás bőrgyulladás kezelhető, karbantartható, de rendszeres odafigyelést igényel.

Tacrolimus hatóanyagú kenőcs - ekcémás tünetekre lett felírva - használatával mit árthatok a babámnak, aki szopik?

Egyértelműen tilos szoptatás alatt használni. Ha minimális mennyiség felszívódik a bőrről, az a tejben kiválasztódik, és súlyos következménye lehet.

Rengeteg krémet kipróbáltam, de sajnos újból előjön az ekcéma a kezemen és a talpamon. Nem lehetne esetleg valami gyógyszert szednem, ami belsőleg hatna? Az ekcémám vegyszer hatására jött elő a kezemen.

Érdemes lenne allergiavizsgálattal tisztázni, hogy az említett vegyszer melyik komponense okozta a panaszokat, mert esetleg más külső anyagban is előfordul ugyanaz az összetevő, és ha érintkezik vele, kiváltja a tüneteket. Csak a nagyon súlyos, egész testre kiterjedő ekcéma kezelendő belsőleg.

3 hónapja a bal csuklómon ekcéma alakult ki. A helyi bőrgyógyászatra nem tudtam elmenni, ezért a háziorvost kerestem fel, aki fel is írt nekem egy krémet. Az orvos szerint ekcémám van, amit fém ékszer okozott (bizsu). 10 nap múlva elmúltak a tüneteim. Azóta, ha észreveszem, hogy viszket, vagy kicsit ki van száradva a bőr azon a területen, bekrémezem az orvos által felírt krémmel. A kérdésem az lenne, hogy tetoválást szeretnék, mely nem sokkal a régi seb mellé esne, illetve rá is lóg egy kicsit. Mennyire probléma ez Ön szerint?

A fém ékszer okozta allergiás bőrgyulladás leggyakrabban nikkelallergia következménye. Aki hajlamos az allergiás kontaktekcémára, annál más anyagok is kiválthatnak allergiás tüneteket. Pl. a tetováló tű összetételében is lehet nikkel és a bevitt festékanyag is provokálhat allergiás gyulladást. Nagyon meggondolandó az újabb tetoválás. Különösen az érintett területen, ahol még nem nyugodott teljesen meg a folyamat. A felírt készítmény biztosan kortikoszteronid tartalmú gyulladáscsökkentő, amelyet nem lehet élethosszig folyamatosan használni mellékhatás nélkül.

Milyen gyakorlatokat végezzek alkar repedés után, miután levették a gipszemet?

Úszás, gimnasztika megerőltetés és fájdalom nélkül aktív, passzív torna.

Cikkek