Villámgyorsan gyógyulnak a sebek ezzel a kezeléssel

Durhami tudósok kifejlesztettek egy új hidrogélt, amely immunrendszerünk segítségével képes a sebek gyors gyógyítására úgy, hogy a hegképződés is minimális lesz.

A mikroporózus lágyított részecske (MAP) gél már korábban ígéretesen mutatkozott be a szövetek növekedését támogató és a sebgyógyulás felgyorsítására képes strukturális anyagként. Ezt a gélt úgy módosították, hogy bizonyos immunválaszt is kiváltson. A kutatás részleteit a Nature Materials folyóiratban tették közzé.

seb
Az új módszerrel a sebek gyorsabban és kevesebb heggel gyógyulnak. Fotó: Getty Images

Eddig a kutatás csak az egerek sebgyógyulását vizsgálta, de a MAP gél potenciálisan segítheti az égési sérülések, vágások, cukorbetegség miatt kialakuló fekélyek és olyan más típusú sebek gyógyulását, amelyek heges bőrt eredményeznének, és erős fájdalmat, valamint kellemetlenségeket okoznának hosszú időn át. "Ez a tanulmány megmutatja, hogy azimmunrendszeraktiválásával meg lehet változtatni a sebgyógyulás egyensúlyát, és ez a szövetek pusztulásától kezdve a hegképződésen át a szövetek helyreállításáig és a bőr regenerációjáig sok mindenre hatást fejt ki" - idézte Tatiana Segura orvosbiológiai mérnököt, a Duke Egyetem professzorát a Science Alert tudományos portál.

Mikrogyöngyhálózatok segítik a gyógyulást

A hidrogélek vízben megduzzadó és térhálósított polimer hálózatok, amelyek különböző anyagok és térhálósító vegyületek reakciójával jönnek létre - közölte erről a technológiáról a Segura vezette laboratórium. Ezeket az anyagokat a hangolható mechanikus tulajdonságok széles skálája jellemzi, nagyon hasonlítanak a természetes szövetekhez, így kivételes alkalmazási lehetőségeket nyújtanak, például gyógyszerbevitelre, szövetjavításra, immunitástervezésre. Az elmúlt 50 évben a hidrogéleket széles körben tanulmányozták és számos kutatásban alkalmazták.

gyógyult seb
Gyógyult bőr, amelyben a hosszú, csepp alakú, helyreállt szőrtüszők is jól látszanak. Fotó: Duke Egyetem

Ezeknek az anyagoknak az egyik új injekciózható osztálya a már említett mikroporózus lágyított részecske (MAP) gél. Az ide tartozó gélek alapját stabilan összekapcsolt mikrogyöngyhálózatok alkotják, amelyek tömegesen integrálódhatnak a környező szövetekbe, és lehetővé teszik a sejtek behatolását, mozgását a keletkező mikropórusokon keresztül. Az előregyártott, mikroporózus állványok végső kialakulása előtt sejteket vagy gyógyszereket kapszulázhatnak az oldatba. A durhami kutatók megvizsgálták a bőrbe és az agyszövetbe bevitt MAP géleket sebgyógyulási, illetve stroke modellekben: mindkettőnél nagymértékben felgyorsította a szövetregenerációt. Most pedig azt kutatják, hogy az állvány felépítése és hatóanyagok beépítése hogyan ösztönözheti a sejtek elégséges beszivárgását a génátvitel és a teljes regeneráció elősegítésére - írja a Duke Egyetem hírportálja.

A hegszövet a sérülésre adott gyors reakció részeként jön létre: csökkenti a fájdalmat és korlátozza afertőzésesélyét. A visszanőtt bőr azonban nem teljes, hiányoznak belőle a verejtékmirigyek és a szőrtüszők, illetve hajlamosabb a sérülésekre is. Miután a MAP géleket már sejtszerveződési útként tudták felhasználni a sebek gyorsabb helyreállítására, a csapat megpróbálta hosszabb ideig a helyén tartani ezt a biológiai térhálót. A gélben a hatóanyag és a hordozóanyag összekötéséről gondoskodó kémiai linker peptidszerkezetét megváltoztatták, így a szervezet elméletileg a struktúrát nem látja ismerősnek, ami megnehezítheti a lebontását.

Tovább fenntartani a gyógyuláshoz szükséges ideális állapotot

"Korábban láttuk, hogy amint a seb gyógyulni kezdett, a MAP gél veszíteni kezdett a porozitásából, ami korlátozta a szövet növekedését a szerkezeten keresztül. Feltételeztük, hogy a MAP állvány lebomlásának lassítása megakadályozná a pórusok bezáródását és további támogatást nyújtana a szövetnek a növekedés során, ami javítaná a szövet minőségét" - mondta Don Griffin, a Virginiai Egyetem orvosbiológiai mérnöke.

MAP hirdogél
A MAP hirdogél mikrogyöngyös szerkezetének mikroszkópos képe. Fotó: Duke Egyetem, Segura Lab

Az egereken végzett kísérletek során azonban a csapatnak azon próbálkozásai, hogy a szervezet számára idegenebbé tegyék az állványt, s ezzel meghosszabbítsák az élettartamát, éppen ellenkező hatást váltottak ki. A gél szinte teljesen eltűnt a sebből, mire meggyógyult. A peptidszerkezet megváltoztatása más immunválaszt váltott ki, de a speciálisabb adaptív immunrendszerhez képest különböző típusú sejteket és jobb helyreállítást eredményező, regeneratívabb reakciót használ fel feladatának elvégzéséhez. Az így aktiválódott antitestek és makrofág sejtek jobban képesek voltak eltávolítani a hidrogél nyomait, valamint helyrehozni a bőrt úgy, hogy jobban hasonlítson az eredeti, sértetlen bőrre (beleértve a szőrtüszőket is).

A sebek kezelésével kapcsolatos ismeretek rendkívüli mértékben fejlődtek az utóbbi időben: ma már léteznek olyan fertőtlenítők, sebkezelők, valamint kötözőszerek, amelyek nemcsak védik a sebeket a további külső behatásoktól, hanem kedvezően hatnak a gyógyulás folyamatára, azaz elősegítik a sérülések gyors regenerálódását. Részletek!

A folyamatot azonban még az emberi szervezethez kell igazítani, de sok javítási mechanizmusunk azonos más emlősökével, ezért a tudósok abban reménykednek, hogy a hidrogél módosított változatát végül fel lehet használni a sebek gyorsabb és természetesebb helyreállítására, sőt, a módszer talán még az oltások fejlesztéséhez is hozzájárulhat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)