Új variáns: ezt tudjuk eddig a C.1.2-ről

Egyelőre nem kell aggódnunk a májusban azonosított, új koronavírus-variáns miatt, amit dél-afrikai kutatók jelenleg is vizsgálnak.

Nemrégiben új koronavírus-variánst vizsgáltak a johannesburgi Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének kutatói. A C.1.2-t először májusban mutatták ki Dél-Afrikában, azóta hét másik országban, köztük Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és Kínában is felbukkant - számol be róla a Medical News Today.

Az első vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a Dél-Afrikában egy korábbi járványhullámban megbetegedést okozó C.1 nevű variánsból kialakult C.1.2-nek lehetnek olyan jellemzői, amelyek a jövőben aggodalomra adhatnak okot. Ennek ellenére szakértők szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy átveheti a delta variáns helyét, és újabb világméretű járványhullámot generálhatna. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség, hogy a tudósok tanulmányozhassák az új mutáció tulajdonságait és jellemzőit.

koronavírus mutációk
koronavírus mutációk

Ezért kell figyelni a C.1.2-re

A medRxiv oldalán megjelent szakmailag még nem lektorált tanulmány rávilágít, hogy a C.1.2 számos olyan mutációt hordoz, amelyek az új koronavírus alfa, béta, gamma és delta variánsában is megtalálhatók, és amelyek megkönnyítik, hogy a vírus gyorsan bejuthasson a célsejtekbe. Ezért ezeket fokozott fertőzőképességgel, valamint a gyógyszeres kezelésekkel és oltásokkal szembeni rezisztenciával hozzák összefüggésbe a kutatók. Noha a C.1.2 esetében - mivel viszonylag új variánsról van szó - ezen mutációk vírusra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert, a szakemberek aggasztónak tartják, hogy ez a variáns igen erősen mutálódott: 44-59 mutációnyi távolságra van a Vuhanban észlelt, eredeti SARS-CoV-2 vírustól.

Ami egyelőre biztos, hogy az új variáns számlájára írható esetszámok a béta- és a jelenleg domináns delta variáns okozta esetszámhoz hasonló ütemben növekedtek Dél-Afrikában. Májusban a C.1.2 a genom szekvenálással azonosított esetek 0,2 százalékát, júniusban 1,6 százalékát, júliusban pedig 2 százalékát tette ki. A kutatók ugyanakkor hozzáteszik: a mintavételi kapacitás korlátozottsága, valamint a mintavétel és az eredmények nyilvánosságra hozatala között eltelt 2-4 hétnek köszöhetően e variáns előfordulása jóval gyakoribb lehet, mint azt a rendelkezésre álló adatok sugallják.

Ennek ellenére a kutatók szerint jelenleg nem kell különösebben aggódni. Ahogy Cathrine Scheepers, a tanulmány vezető szerzője fogalmazott: még mindig nagyon kevés fertőzöttnél mutatható ki a C.1.2-es variáns: Dél-Afrikában az új esetek kevesebb mint 3 százalékáért, világszerte pedig kevesebb, mint egy százalékáért felel.

Elismert orvosok és járványügyi szakértők szerint egyelőre nem indokolt, hogy egységesen mindenki megkapja a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető adagját. Mutatjuk, miért és hogy kiknek lehet szüksége rá.

Egyelőre arra sincs bizonyíték, hogy az általa hordozott különleges mutációk veszélyesebbé tehetik, mint amilyen a delta variáns, és emiatt átvehetné az uralkodó változat szerepét. (Korábban egyébként hasonló aggodalmak merültek fel a New Yorkban detektált Iota-változattal kapcsolatban is, amelyet aztán simán "legyűrt" a delta variáns.)

Feltételezések szerint mivel a C.1.2 hasonló mutációs profillal bír, mint a béta-, és a delta variáns, a vakcinák az ezzel fertőzöttek számára is védelmet nyújthatnak a kórházi kezeléssel járó súlyos megbetegedés és az elhalálozás ellen"- tette hozzá Scheepers. A C.1.2-t a WHO még nem sorolja az érdeklődésre számot tartó változatok közé, ennek ellenére dél-afrikai kutatók továbbra is fokozott figyelemmel kísérik.

Nem árt résen lenni

Az Egészségügyi Világszervezet négy aggodalomra okot adó változatot tart számon: az alfát (B.1.1.7, más néven brit mutáció), a bétát (B.1.351, vagyis dél-afrikai mutáció), a gammát (P.1, brazil változat), és a deltát (B.1.617 és B.1.617.2, indiai dupla mutáns). Ezek veszélyes tulajdonságaik miatt kerültek külön csoportba. Vagy azért, mert fertőzőképesebbek és gyorsabban terjednek, mint az egyéb változatok, vagy mert ellenállóbbak a gyógyszeres kezelésekkel és a vakcinákkal szemben, esetleg súlyosabb megbetegedést okoznak.

A delta variáns keltette új járványhullám miatt - ami Indiától az Egyesült Államokon át az európai országokig szinte mindenhova begyűrűzött - viszonylag kevés szó esik az újabb koronavírus-változatokról. Pedig akadnak. Például a januárban, Kolumbiában azonosított mű variáns, ami a dél-amerikai országokon kívül többek között az Egyesült Államokban, Hongkongban és az Egyesült Királyságban is megjelent.

De ilyen az elsőként Peruban kimutatott, Dél-Amerikában gyorsan terjedő lambda variánsis, amelyről japán kutatók időközben kiderítették: amellett, hogy fertőzőképesebb, mint az eredeti, vuhani változat, laboratóriumi körülmények között a védőoltásokkal kialakuló immunvédelemnek is ellenáll.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció