Új élelmiszercímkék: jó lesz nekünk?

Aki már vásárolt ismeretlen élelmiszert, pontosan tudja, hogy a címkéken feltűntetett rengeteg adatból nem is olyan egyszerű kisilabizálni, hogy az megfelel-e az igényeinek. Ezért az európai szakpolitikusok egy olyan címkerendszert szeretnének bevezetni az unióban, amely hatékonyan tájékoztat az adott élelmiszer értékéről, minőségéről. Összecsaptak az érdekek.

Európában egyre nagyobb problémát okoznak a helytelen táplálkozással összefüggő krónikus betegségek. Ezek ellen többek között azzal lehetne eredményesen harcolni, ha a fogyasztókat oktatnák a helyes étkezésről, és az élelmiszerek csomagolásával, de főleg címkézésével is ebbe az irányba orientálnák őket.

szupermarket
Hogy mi van az üvegben, azt a címkének kellene megmondani. De mi legyen a címkén? - Fotó: iStock

A fogyasztók tájékozott döntését jelenleg egy szélesebb körben elterjedt címkerendszer segíti, a Nutri-Score, amelyet részben már bevezettek Franciaországban, Belgiumban és a legutóbb Németországban is. A Nutri-Score azonban nem élvez egyhangú támogatást az EU-ban. Olaszország például teljesen elhibázottnak tartja a megoldást, és saját javaslattal állt elő, az úgynevezett "elem-címkékkel". Úgy tűnik, hogy e két rendszer valamelyike lehet a végső befutó - írja a European Scyentist.

Mi az a Nutri-Score?

A Nutri-Score (amelynek neve a tápanyag pontértékre utal) egy Franciaországban kidolgozott értékelőrendszeren alapszik, amely felbecsüli a csomagolt termékek tápértékét, és csúszó skálán jelöli azt. A legegészségesebb termékeket zöld A-val, a leginkább egészségtelennek tartottakat vörös E-vel látják el. Az értékelés egy algoritmuson alapul, amely negatív pontokat oszt ki a káros tápanyagokra, például a telített zsírokra, kalóriákra, cukorra és nátriumra, míg pozitív pontokat ad a gyümölcsöknek, zöldségeknek, fehérjéknek és rostoknak. Végül megállapítja az adott termék kategóriáját.

A kritikusok ezt a mérőrendszert túlzottan leegyszerűsítőnek tartják. Kicsit arra hasonlít, amit a műszaki cikkek energiafogyasztásánál vagy az autógumik képességeinek jelölésénél használnak. Csakhogy itt sokkal bonyolultabb feladatról van szó, mint egy energiaosztály megállapítása, ezért fordulhat elő, hogy a Nutri-Score egy sor élelmiszernél eredendően hibás értéket állít elő. Jó példa erre, hogy helyből a vörös sávba kerülnek olyan termékek, mint az olívaolaj, a sajt és pácolt húsok, mert a zsírtartalmukat a rendszer károsnak ítéli. Pedig a mediterrán étrendet nagy egyetértésben tartják előnyösnek az egészség szempontjából. Így előfordulhat, hogy miközben az olívaolaj piros címkét kap, a diétás kóla zöldet, pedig nyilvánvaló, hogy a józan ész mást diktálna.

Az algoritmus nem veszi figyelembe bizonyos termékek mérsékelt fogyasztásának előnyeit, annak ellenére, hogy a dietetikusok a jó zsírok és fehérjék egészséges forrásaiként ajánlják őket. Ennélfogva ennek a színkódos rendszernek az a baja, hogy félrevezető módon leegyszerűsíti a tápanyagtartalmat, és arra késztetheti a fogyasztókat, hogy egészségük rovására teljes élelmiszercsoportokat távolítsanak el az étrendjükből.

Az alternatíva az elemcímke-rendszer

A francia gyökerű rendszert Olaszországban valóságos merényletnek tartották, és nem is hagyták szó nélkül. Tavaly novemberben az olasz kormány az élelmiszeripari szövetség, a Federalimentare a Nutri-Score hiányosságaira válaszul javaslatot tett egy sokkal több információt nyújtó, de változatlanul egyszerű rendszer bevezetésére. Ez az "etichetta batteria", azaz elemcímke-rendszer.

A mediterrán étrend és az olasz modell az "élelmiszer-piramison" alapul, amely nem zár ki semmilyen ételt. Ehelyett az ajánlott mennyiségeket jelzi, hogy változatos és kielégítő, táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott étrendet teremtsen. Mint a mellékelt ábrán is látható, a címkén megtalálhatók a legfontosabb tápanyagértékek (az energia, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) az adott kiszerelésű termékben, illetve a kis ceruzaelemet formázó ábrákon az is látható, hogy ez a napi ajánlott tápanyagszükséglet hány százaléka.

élelmiszercímkék
Felül az elemcímke, alul a Nutri-Score. Vajon melyik a jobb? - Ábra: italianfood.net

Ez a módszer a megalkotói szerint tehát pontosabban írja le a tápanyagok típusát és azok mennyiségét a termékben, amivel sikerült elérni, hogy a címkék kevésbé legyenek riasztóak, mint a Nutri-Score rendszerben, mivel nem redukálja az élelmiszereket zöld vagy piros, jó és rossz kategóriákba. Az olaszok szerint az elemcímkék megalapozottabb választást tesznek lehetővé, és a fogyasztók számára lehetővé válik, hogy a magas zsír- és fehérjetartalmú ételeket - például a szalámi vagy a sajt - fogyasztását az egész étrendjükkel összefüggésben értékelhessék.

A következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozással - állítja legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Megemlíti, hgy a túlsúlyosnak számító gyerekek aránya 4,8-ról 5,9 százalékra emelkedett 1990 és 2018 között. Azaz több mint kilencmillió kiskorú testsúlya nagyobb az ideálisnál. Emellett a felnőttkori túlsúly éselhízásis csaknem minden régióban és országban növekedést mutat. 2016-ban 1,3 milliárd ember volt túlsúlyos, és ebből 650 millió, vagyis a világ népességének 13 százaléka számított elhízottnak. Ez azért baj, mert azelhízásfokozza a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos ráktípusok, valamint az izomzat és a csontrendszer rendellenességeinek kockázatát. Részletek!

Egy olasz családok körében végzett felmérés azt mutatta, hogy az elemcímkék jobban teljesítettek a színskálásnál, ami talán nem is csoda. De nem csak Itáliában vegyes a Nutri-Score címkék fogadtatása. Azokban az országokban is, ahol bevezették (például Franciaországban,) a címkézés nem kötelező, és a gyártók mérlegelésétől függ, hogy mit engednek fel a csomagolásukra. Persze, ha hasznosnak ítélik a címke hatását, akkor nem ellenkeznek. Nemrégiben például a Kellog's egyezett bele, hogy a Nutri-Score megjelenjen a gabonatermékei dobozán.

A vita arra enged következtetni, hogy bármekkora szükség is volna egy uniós szinten egységes címkerendszerre, annak végleges változatától még messze vagyunk. Nem beszélve az olyan nehezítő körülményekről, mint a különféle tagországokban forgalmazott, a csomagolásukat nézve azonos, de mégis különböző minőségű termékek megkülönböztetése, amelyért, illetve a termékek különbségének megszüntetéséért Magyarország is felszólalt.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)