Titkosszolgálatok aggódnak az egészségügyért

A JASON tudóscsoport jelentése szerint a mesterséges intelligenciával vezérelt egészségügyi eszközök egyre több jó minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani. De ez elég veszélyes - még a titkosszolgálatok szerint is.

A mesterséges intelligencia meghatározó szerepet fog betölteni a gyógyításban már a közeljövőben is. De ahol adatáramlás van, mindenütt megjelenik a betegek magánszférájának veszélyeztetése és a félrevezető információkon alapuló haszonszerzés is. Ezért az amerikai kormányhivatalok és titkosszolgálatok egy speciális tudóscsoporttól kértek jelentést a várható fejleményekről és a szükséges lépésekről. Eközben a területen a fejlesztések már gőzerővel folynak. 

dermatológus
Dermatológiai vizsgálat okostelefonnal. Felismerhető-e a rák interneten keresztül?

A JASON tudóscsoport (amelynek ismertetését keretes írásban mellékeltük) úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia (MI) és a hozzákapcsolódó eszközök meghatározzák a jövőben az egészségünk fenntartását, de ez elég veszélyes tendencia, ha nem kezeljük kellő körültekintéssel. A főbb szereplőknek ismerniük kell az MI használatának esetleges buktatóit, és célzott erőfeszítéseket kell tenniük a magánélet, a titkok és a biztonság megvédésére, a növekvő adatkészletek hibás kezelésének megelőzésére, az egyenlőtlen hozzáférések megakadályozására, és a személyes előnyök érdekében végzett félretájékoztatás elterjedésének megakadályozására.

A JASON tudóscsoport

Feltétlenül érdemes megismerni a JASON-t. Ezt az alapvetően független elit tudóscsoportot az amerikai kormány pénzeli, hogy tanácsokat kapjon tőle a tudomány és a technika érzékeny területein. A csoport foglalkozott a tengeralattjárók kommunikációjával, a rendkívül hosszú rádióhullámokkal, csillagászati technikákkal, a rakétavédelem kérdéseivel, elektronikus csataterekkel és egy sor másik fontos problémával. Születési helye is sokat sejtető. Az első atombomba kidolgozási helyén, Los Alamosban hozták létre, hogy tudósok fiatalabb generációját vonják be a tanácsadásba. Először a vietnami háború idején hallatták a hangjukat katonai kérdésekben (kutatásaik nagy része azóta is a védelmi területre összpontosul), de később a JASON az elsők között jelezte a tudományos világban a globális felmelegedés és a savas esők megjelenését. Jelenlegi kutatási területeik közé tartozik az egészségügyi informatika, a számítógépes kommunikáció és a megújuló energia. Szponzorai között pedig ott van az amerikai Védelmi Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a titkosszolgálatokat tömörítő szervezet, az Egyesült Államok Hírszerzési Közössége. A csoport neve állítólag mozaikszó, más források szerint azonban a görög mitológiai hősre, Iaszónra utal, és az amerikai védelmi minisztériumtól származik.

Az egészségmegőrzés és az egészségügy területén a forradalmi változások már megkezdődtek, azok az intelligens eszközök pedig, amelyeket az egyének egészségének felügyeletére használnak, elterjedőben vannak. Sok ilyen fejlesztés már a hagyományos diagnosztikai és klinikai környezeten kívül (például üzleti vállalkozásoknál, egyetemeken) zajlik. A jövőben az MI és az intelligens eszközök egyre inkább elválaszthatatlanok lesznek az egészségügyben is. Az MI-t számos egészségügyi és mobilalkalmazáshoz fogják használni, illetve a mobileszközök olyan tömeges adatkészleteket hoznak létre, amelyek új lehetőségeket nyitnak a mesterséges intelligencián alapuló egészségmegőrző és egészségügyi eszközfejlesztésében - állítja a tudóscsoport.

Már dolgoznak az első MI-s egészségvédő eszközök

Bár a JASON jelentése az MI-alkalmazások egészét tekintette át, jelentős figyelmet szentelt a mobilappoknak az egészségügyben. Felhívták a figyelmet, hogy már forgalomban van néhány MI-alapú mobileszköz, például a személyes EKG-készülék, egy alkalmazás, amely az okostelefon giroszkópját használja a Parkinson-féle reszketés elemzésére és számszerűsítésére, illetve létezik már asztmásokat szolgáló áramlásmérő eszköz és app is.


Ezek a technológiák olyan információkat gyűjthetnek, amelyek egyértelműek és létfontosságúak a betegek és az egészségügyi szakemberek számára is, de csak akkor használhatóak igazán, ha minden új adatfolyamot kiértékelnek, összegyűjtenek, és a klinikai szükségleteknek, illetve az MI-alkalmazásoknak megfelelő formátumába hozzák. Egyre nagyobb szükség van arra az új adatinfrastruktúrára, amely a személyes eszközök által generált nagy mennyiségű adatot képes feldolgozni. De ebbe az irányba egyelőre még az Egyesült Államokban sem tettek jelentős lépéseket.

Veszélyben lehetnek a magántitkok

A mesterséges intelligenciát használó megoldások azonban komoly aggodalmakat okozhatnak, ha a magántitkokat és a magánélet meg kívánjuk óvni. Minél többen gyűjtenek személyes adatokat, annál nagyobb a "sérülésveszély", így minden új fejlesztésnek és szolgáltatásnak magában kell foglalnia a magánszféra védelmét és az adatfelhasználás átláthatóságát szavatoló megközelítéseket. A hibák kiszűrésére pedig komoly előzetes tesztsorozatokat kell lefolytatni - figyelmeztetnek a JASON tudósai.

Az MI által vezérelt személyi egészségügyi technológia megnyílhatja az ajtót ugyanis azok számára, akik az emberek tudományokkal és technológiával kapcsolatos járatlanságát kihasználva termelnek profitot. A bőrrák számítógépes észlelését hozták fel példaként, amely komoly teret engedhet a hiszékeny embereket megkárosító csalásnak. Ilyenkor arra kérik a betegeket, hogy küldjenek be önmaguk által készített képeket, majd ezek alapján automatikus diagnózisokat adnak, amelyeket persze senki sem ellenőriz vagy hitelesít.

Részben az orvoshiány, részben az orvosi tévedések elkerülése motiválja a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű orvosi kipróbálását. Részletek!

Kezdetben elkerülhetetlen óriási pénz befektetése az interneten nyújtott diagnosztikába és gondozásba. Ez elősegítené mindenféle vállalat belépését erre a piacra: olyanokét is, amelyek megérdemelnék, hogy ott legyenek, és olyanokét is, amelyek nem. Hogy megakadályozzák a téves információk terjedését az ígéretes területeken, támogatni kell a vezető szakmai testületek bevonását, hogy ösztönözzék a legjobb gyakorlatokat, és vessék be az egészségügyi MI-alkalmazásokat az egészségmegőrzésben és gyógyításban.

Különbséget okoz, hogy kinek milyen eszköze van

A tudóscsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellátásban nem szándékosan, de mégis egyenlőtlenségek alakulhatnak ki, amelyet az hoz létre, hogy a betegek eltérő személyes eszközöket használnak. Habár az okostelefonok elfogadása egyre nagyobb, így lehetőség nyílik az ellátás elérhetőségének kiszélesítésére, nem feltétlenül minden társadalmi csoport juthat hozzá a megfelelő eszközökhöz vagy oktatáshoz az MI-vel összekötött egészségügyi alkalmazások használatával.

Mivel ezeknek az MI-alkalmazásoknak közegészségügyi előnyeik vannak, például költségmegtakarítást eredményeznek az egészségügy menedzsmentjében és az ellátásban, be kell vonni őket az állami támogatási programokba - vélik a JASON szakértőia mobihealthnews.com beszámolója szerint.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag