Testedzéssel megállítható a vastagbélrák

Új kutatások utalnak rá, hogy van egy eddig kevésbé figyelembe vett tényező a vastagbélrák növekedésének mérséklésében. A rendszeres testgyakorlatok akár meg is állíthatják a tumor növekedését.

Az Amerikai Rák Társaság folyóiratában megjelent adatok szerint a világon tavaly 18,1 millió új rákos esetet diagnosztizáltak, és 9,6 millió embert halt bele daganatos betegségébe. A friss diagnózisú vastag- és végbélrák aránya 6,1 százalék volt, a halálozásban pedig 9,2 százalékos részt fedett le ez a fajta kór, amely így az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb tumoros megbetegedés. A magyarországi adatok sem szívderítőek, hiszen az elmúlt évtizedben a kolorektális rákos esetek száma megnégyszereződött, az évi 7500-8000 új beteggel, valamint az 5000 halálozással pedig mindkét nem esetében a leggyakoribb rosszindulatú megbetegedések között van. A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakasza, amelynek teljes hossza 150-180 cm, átlagos átmérője pedig 5-6 centiméter. A rákos elváltozások 75-80 százaléka a vastagbél utolsó 60 centiméteres szakaszán (a szigmabélben és a végbélben) alakul ki.

vastagbélrák
A vastagbélrák modellje. Szűréssel és egészséges életmóddal elkerülhető - Fotó: 123rf

Ugyanakkor a ráknak ez a típusa is megfékezhető. Elsősorban megelőzéssel, a lakosság minél teljesebb átszűrésével érhetők el jó eredmények, hiszen a betegség a kezdeti, még tünetmentes szakaszában nagyon jól gyógyítható. De az előrehaladottabb betegség kezelésére is léteznek módszerek, köztük meglehetősen meglepőek is. A Journal of Physiology folyóiratban megjelent tanulmány például azt állítja, hogy a rövid, de igen intenzív fizikai aktivitás csökkentheti a kolorektális tumorsejtek növekedését - írja az MNT orvosi portál.

A HIIT ereje és azonnali hatása

James Devin, a Queenslandi Egyetem vezető kutatója és munkatársai megvizsgálták a rövid és intenzív testmozgás hatását a vastagbélrák-sejtekre. A korábbi kutatások ugyanis rámutattak, hogy a hosszú időn át ismételt tréning segíthet a rák elleni küzdelemben. Az új vizsgálat eredményei szerint azonban még a rövid gyakorlatozásnak is hasonlóan pozitív hatásai lehetnek. Bár egyes tanulmányok összefüggést találtak a testmozgás és a "vastagbélrákos mortalitás jelentős csökkenése" között, a gyakorlatban fennálló potenciális terápiás hatás mögötti mechanizmus nem egyértelmű.


Ezeknek a mechanizmusoknak a tisztázása érdekében Devin és csapata kolorektális rákos betegeket arra kért, hogy egy 4 hetes időszakban végezzenek nem kifejezetten megerőltető (akut) intervallum edzéseket (HIIT - high intensity interval training), vagy 12 alkalommal vegyenek részt ilyen tréningen négy héten belül. A magas intenzitású intervallum tréning olyan edzési módszer, amelyben a rendkívül intenzív fizikai megterheléssel járó szakaszokat alacsony intenzitású periódusokkal vagy pihenőidővel választják el

A citokinek jelzik a változást

Az akut munkacsoportban a kutatók a kezdeti időpontban az edzés befejezése után közvetlenül, valamint 120 perccel később összegyűjtötték a résztvevők vérszérummintáit. A 4 hetes csoportban a tudósok a beavatkozás előtt és a 4 hét letelte után közvetlenül összegyűjtött vérszérumot elemezték.

A közvetlenül az edzés után levett szérumban jelentősen csökkent a vastagbélrák-sejtek száma - jelentették a kutatók. Pontosabban, a tudósok bizonyos citokinek - az interleukin-6, az interleukin-8 és a tumor nekrózis faktor alfa - jelentős növekedését találták. Ezek olyan jelző fehérjék, amelyek segítik a szervezet immun- és gyulladásos válaszainak modulálását. Ezeknek az akut hatásoknak az ismétlődő expozíciója hozzájárulhat a testmozgás és a vastagbélrák jobb túlélési mutatói közötti kapcsolathoz.

A vastagbéldaganatok pontos oka nem ismert, lehet genetikai alapja, illetve egyes családokban halmozódhat a betegség. Az esetek többségében azonban a táplálkozási és környezeti, valamint életmódi tényezőknek van szerepük: sajnos a magyar társadalomra is jellemző a rostszegény, túlfinomított, kezelt élelmiszerek fogyasztása, amelyek jelentősen megváltoztatja a bélflórát. Ez nemcsak daganathoz, hanem emésztési zavarokhoz, gyulladásos bélbetegségekhez is vezethet. Ehhez jön még hozzá a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás, a mesterséges konzerválószerek és színezékanyagok fogyasztása. Részletek!

Devin további észrevételeket is tett az eredményekről. Úgy véli, hogy az akut gyakorlatozás után közvetlenül a gyulladás specifikusan megnövekedett, ami feltételezhető, hogy részt vesz a rákos sejtek számának csökkentésében. Ez arra utal, hogy a fizikailag aktív életmód fontos lehet a kolorektális daganatok kezelésében. "Most szeretnénk megnézni, hogyan alakulnak ezek a változások, és megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek révén a vérben lévő biomarkerek befolyásolhatják a sejtnövekedést" - mondta a vezető kutató.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag