+3° - +16°
Kettős front

Tényleg szabad higanyt inni?

A törött hőmérőből kiszabaduló higany cseppjei gyöngyként szaladnak szét, amelyekkel óvatosan kell bánni, mert mérgezőek. De vajon igaz, hogy az orvosok nem is oly régen még higanyt itattak a betegekkel bélpanaszaik kezelésére?

A higanyivás első hallásra teljes őrültségnek tűnik, de hogy eldönthessük, vajon tényleg az-e, közelebbről is meg kell ismerkednünk ezzel a különös fémmel. A higany Schuster János Konstantin orvosprofesszortól kapta a nevét, aki a híg és az anyag szavak összevonásából alkotta meg a kifejezést. Előtte kénesőnek hívták az ezüstszínű fémet. A kénhez annyiban van köze, hogy az ásvány, amelyből kinyerik, a cinnabarit nem más, mint higany-szulfid (HgS), amelynek elméleti higanytartalma 86,2 százalék. A cinóbervörös szín is ettől az ásványtól ered, amely gyönyörű kristályokat hoz létre jellegzetes mélypiros színnel. Persze, a cinnabaritásvány, amely vulkános területeken képződik - még ha jó is a minősége - igen sok szennyeződést tartalmaz. A legnagyobb lelőhelyek a spanyolországi Almaden környékén találhatóak, ahol az ércek higanytartalma gyakran eléri a 6-7 százalékot, és már az ókori rómaiak is bányászták. A tiszta higanyt régen pörköléssel nyerték ki az ércből, a fémes cseppeket pedig a hamuból gyűjtötték össze. Ma már természetesen sokkal fejlettebb vegyipari eljárásokat alkalmaznak. A világ évente mintegy négyezer tonna higanyt használ fel, de ennek csak felét állítják elő ércből, a többi újrahasznosításból vagy tartalékokból származik.

higany
A higany veszélyes méreg. Különösen, ha párologni hagyjuk

A higany akkor válik különösen veszélyessé, amikor van ideje párologni, amihez elegendő a szobahőmérséklet is. A levegőbe kerülő higanyatomok képesek az olajokban vagy a zsírokban is oldódni. Ha a szagtalan higanygőzt belélegezzük, akkor könnyen felszívódik a szervezetben, ahol először a tüdőbe jut, majd onnan a vérbe és az agyba, aminek következménye alvászavar, izgatottság és bénulás is lehet.

Veszélyes párolgás

A higanymérgezés lehetőségét érdemes komolyan venni még egy törött lázmérő esetén is, különösen, ha a higanycseppek egy gyermek szobájában szóródtak szét. Ha ugyanis rejtve maradnak, mert bekerülnek például a parketta repedéseibe, akkor ott szabadon párologhatnak. Ezt nem úgy kell elképzelni, ahogy a víz párolgását, hiszen sokkal lassabb folyamatról van szó. Napokig, sőt hetekig is elhúzódhat, vagyis a mérgező környezet sokáig fennmarad. A kifolyt higanyt ezért gondosan össze kell gyűjteni, a szennyezés helyét pedig fel kell szórni kénporral. A higany felületi feszültsége ezáltal valamelyest csökken, így könnyebb összetakarítani - de a mérgező párolgásra ez nem hat.


A folyékony higany mellett a higanysók és -vegyületek is veszélyesek, különösen, ha ipari hulladékkal kerülnek be a vízrendszerbe. A higanygőznek való kitettség legismertebb megbetegedése az őrült kalapos betegség. Ez azzal függött össze, hogy a kalapok alapanyagát adó filchez az állati szőrt le kellett választani a bőrről, amihez higanynitrátot használtak. Ennek a párolgása hosszú távon sajátos tüneteket eredményező mérgezést okozott. A neurotoxikus hatások közé tartozott a remegés, a patológiás félénkség és az ingerlékenység. De kialakulhatott az úgynevezett merkuriális eretizmus is, amely abban nyilvánul meg leginkább, hogy megváltoztatja a beteg kézírását, aki képtelenné válik, hogy egyenesen írjon.

A higanyt tartalmazó amalgámot több mint egy évszázadon keresztül használták a fogorvosok a lyukas fogak tömésére. Az elmúlt években kétségek merültek fel alkalmazásukkal kapcsolatban esetlegesen mérgező higanytartalmuk miatt. A higany azonban a különböző vegyületekben különböző kémiai formában található meg, melyek toxicitása is eltérő. Mindeddig nem sokat tudtunk arról, hogyan változik az amalgámtömésekben található higany kémiailag az idő előrehaladtával. Részletek!

A higanymérgezés akkor is előállhat, ha a fém vegyületeivel erősen szennyezett ételt fogyasztunk. A szennyezett táplálékon, például algákon élő tengeri halak és a tenger gyümölcsei különösen veszélyesek lehetnek. Ha ezeket elfogyasztjuk, akkor kialakulhat a mérgezés. A leghírhedtebb eset 1952-ben Japánban történt. Az akkori mérgezés helyszíne után az ilyen jellegű betegséget ma is Minamata-kórnak hívják, amelyben 52 ember halt meg, mert a fő táplálékukként szolgáló halak szokatlanul nagy koncentrációban tartalmaztak szerves higanyvegyületeket. A mérgezés nemcsak az idegrendszert károsíthatja, de veszélyes a termékenységre, illetve a magzatokra is.

Higany és szorulás

A higanyivás - bármit mondjunk is róla a következőkben - kifejezetten őrült ötlet, mert a higany erős méreg. De kétségtelen tény, hogy a 19-ik század végén az orvosok széles körben alkalmazták bélelzáródások kezelésére. "A lenyelt higany lazító hatású, sűrűsége miatt csodálatosan tisztítja a bélt" - mondta a DW-nek Thomas Gebel, a német szövetségi foglalkozás-egészségügyi intézet toxikológusa. A szakértő szerint a higany ivásának minimális a kockázata, szemben a belélegzésével. Gőzként a higany egyedi atomokká válik szét és gyorsan felszívódik a tüdőben, ahol kialakulnak a mérgező hatások. A lenyelt higany ezzel szemben majdnem teljes egészében kiürül a szervezetből, miután elvégezte a dolgát.

Hogy miért kopott ki mégis ez az eljárás az orvosi gyakorlatból, ahogy például a szifilisz ellen alkalmazott higanyos orvosságok is? Mert a gyakorlatban lényegében képtelenség elkerülni a mérgezést. Azaz ha a kérdés úgy szól, hogy szabad-e higanyt inni, akkor a válasz elég egyértelmű: nem!

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+9, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt többfelé várható csapadék, a Dunántúlon eső, másutt záporok formájában.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag