Szívroham után: így enyhíthetők a károk

A szívroham nem csak azért veszélyes, mert halálos következménye lehet. Az infarktusnak hosszútávú negatív következményei lehetnek. Most olyan új eljárásokat találtak, amelyek segíthetnek a szív helyreállításában és a károk megelőzésében.

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan injektálható hidrogélt fejlesztett ki, amely segíthet kijavítani és megelőzni a szívizom szívroham utáni további károsodását. A Valladolid Egyetemen vezetésével azért vágtak bele a munkába, mert a szívizom infarktus során szerzett visszafordíthatatlan károsodása miatt lesz a szívbetegség vezető halálok. A szívszövet regenerációja minimális, így az okozott kárt a szív önmagában nem tudja pótolni. A jelenlegi kezelések közül pedig hiányzik egy hatékony módszer a halál megelőzésére és a szívroham után a szívszövet helyreállítására - számolt be a Knowridge tudományos portál.

infarktus
A szívinfarktus súlyosan károsíthatja a szívet. Új módszert találtak a helyreállításra

A csapat Abhay Pandit professzor laboratóriumában a galway-i Ír Nemezeti Egyetemen kifejlesztett és tesztelt egy elasztin alapú hidrogélt, amely az emberi testben természetesen előforduló anyagokból származik. A Science Translational Medicine folyóiratban olvasható tanulmány szerint a hidrogél egyedülálló biomatériák, az úgynevezett elasztinszerű rekombinamerek családjára épül, amelyeket a kutatók akkor fejlesztettek ki, amikor a regeneratív orvosláshoz kerestek hidrogéleket. (A rekombinamereket olyan anyagokként határozzák meg, amelyek a molekuláris összetettség és a különféle bioaktivitások kombinálása révén válnak felhasználhatóvá a fejlett biomedicinális és biotechnológiai alkalmazásokhoz.)

A szívszövetbe injekciózzák

A hidrogélt úgy fejlesztették ki, hogy utánozza az infarktus után a szív körüli környezetet, majd testre szabták, hogy képes legyen megvédeni és elősegíteni a szívszövet regenerálódását. A csapat tesztelte a terápiás hatását, és sikerült bemutatniuk a hatékonyságát a szívszövet átalakításában a szívroham után.

Azt is demonstrálták, hogy ha a hidrogélt röviddel a szívroham után injektálták a szívizomba, az kevesebb fibrózist (szívszövet-hegesedést) eredményez, valamint elősegítette az új erek generációjának növekedését az érintett területen. Megállapították a kardiomiociták (az a sejttípus, amely lehetővé teszi a szív dobogását) megőrzésének és túlélésének erősödését is. Az anyag időben történő befecskendezésével kapott funkcionális előnyök alátámasztják és kiemelik e kezelés lehetséges klinikai alkalmazását.


Egy másik kutatás szintén a szívizom helyreállítását tűzte ki célul, és sikerült immunsejtekről először kimutatni, hogy részt vesznek a hegek kialakításában, amelyek károsítják a szívet - számolt be a Science Daily.

A szívroham során több milliárd szívizomsejt veszhet el, a helyreállítás normális mechanizmusa pedig egy szívheg kialakulása. Míg ez a heg kezdetben jól segíti a kamrai repedés elkerülését, hosszú távon szívelégtelenséghez vezet, ami azt jelenti, hogy a keringés nem lesz olyan hatékonyan, mint a szívroham okozta károsodás előtt.

A zebrahal, egy Dél-Ázsiában őshonos édesvízi hal, köztudottan képes új szívizomsejtekkel teljes mértékben regenerálni a szívét az ideiglenes heg kialakulása miatt bekövetkezett károsodás után. Paul Riley professzor és csapata az Oxfordi Egyetemen összehasonlította a szívheg összetételét a különböző állatoknál annak feltárására, hogy lehet-e ezeket átmeneti heggé változtatni, mint az a zebrahal esetében megfigyelhető. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint ebben az esetben elkerülhető lenne a szívelégtelenség az infarktusos betegeknél.

A makrofágok is részt vesznek a hegképzésben

Riley professzor elmondta, hogy eddig a szívroham utáni sejtpótlási stratégiák csalódást okozó klinikai eredményekkel jártak. Ennek egyik oka az a helyi környezet, amelybe az új sejtek kerülnek. A gyulladás és a fibrózis együtt megakadályozza, hogy a képződő új szövet a szívszövetbe integrálódjon. A gyógyításban ezért sürgősen szükség volna olyan megoldásra, amely lehetővé tenné az elveszett szövetek hatékony pótlásához. Ennek fő letéteményesei az immunsejtek, amelyek a gyulladást okozó sérülés után behatolnak a szívbe, ahol jelzik a miofibroblasztoknak, hogy hol rakjanak le a sebképződéshez szükséges kollagént.

A csapat a makrofágok - a gyulladással általában összefüggő sejtek - viselkedését tanulmányozva rájött, hogy ezek részt vesznek a heg kialakításában. Eddig az orvosok úgy tudták, hogy csak a miofibroblasztok kapcsolódnak közvetlenül a heg kialakításához a szívben.

Szívinfarktus esetén megszűnik a szívizom felé vezető véráram, és emiatt elhalnak a sejtek. A szervezetünk nem képes pótolni az elhalt szívizomsejteket, ezért a testünk hegszövetekből készít pótlást a szív károsodott területén. Ez megnöveli a gyenge szívműködés kockázatát, ami később szívelégtelenség kialakulásához vezethet. A Minnesotai Egyetem orvos-biológus mérnökeiből álló kutatócsoport 3D bionyomtatóval állított elő egy forradalmi jelentőségű foltot, amely segíti a szívinfarktus miatt hegesedett szívszövetek gyógyulását. Így lehetségessé válik a szívrohamban károsodott szívszövetek közvetlen kezelése. Részletek!

Erről a megfigyelésről bizonyosságot akartak szerezni, így a makrofágokat átültették halak és egerek korábban megsérült szívébe, ahol a kollagéneket zöld fluoreszcens fehérjével jelölték meg a génexpresszió nyomon követéséhez. Amikor három héttel később megnézték a kialakult hegeket, meglepődve tapasztalták, hogy a képződött hegszövet egy része zöld színű. Ez azt mutatta, hogy a makrofágok valóban képesek szabályozni a kollagéneket, és bevinni őket a hegszövetbe.

A kutatók megállapították, hogy a szív hatékony helyreállításához nagy vonalakban két dologra van szükség. Egyrészt az állandó heget átmenetire kell váltotatni, másrészt pótolni kell az összes olyan szívizom sejtet és eret, amely a sérülés következtében elveszett. A tanulmány közelebb vitt a probléma első részének kezeléséhez, mivel a makrofágokat a heg lerakódásának új szereplőjeként azonosították.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag