Szegény gyerekek fogait ültették be gazdagoknak

Annak ellenére, hogy a szájbetegségek könnyen megelőzhetők, igen gyakori a krónikus orális betegségek kialakulása. A jelenlegi követett szájhigiénét hosszú ideig sokan hírből sem ismerték. Úgy ötven évvel ezelőtt kezdett drasztikusan megváltozni a helyzet. Az orális állapot azonban az anyagi és társadalmi státusz lenyomata is.

A Világ Betegségterhe (Global Burden of Disease) kutatás szerint a kezeletlen fogszuvasodás a legelterjedtebb szájüregi betegség, és összességében is a hatodik leggyakoribb betegség a világon. A korai gyermekkortól az idős korig a szájüregi betegségek negatív hatással vannak az életminőségre és a közösségi tevékenységre, társadalmi kapcsolatokra. A fájdalom, a fertőzés, a táplálkozási- és beszédnehézségek gyakran a szájüregi betegség következményei. A fogorvosi kezelés pedig költséges mind az egyéneknek, mind az egészségügyi ellátórendszernek. Az Európai Unióban a fogászati ellátás költségei meghaladják az évi 79 milliárd eurót - írja a The Lancet orvosi szaklap.

fogorvosnál
A fogak állapota jól kifejezi a társadalmi státuszt

Ha ebbe belegondolunk, no és persze ismerve a fogászati árakat, sejtjük, hogy nem mindenkinek futja magánorvosi kezelésre. Amíg a társadalombiztosítás egyáltalán nem finanszírozta a fogorvosi ellátást, még nyilvánvalóbb volt, hogy a szegények és a tehetősebbek között jelentős egyenlőtlenség van a fogászati ellátásban. (A londoni Wellcome Gyűjtemény - amely tulajdonképpen az egészség problémáit bemutató, elemző ingyenes múzeum és könyvtár - új kiállítása is éppen az orális egészség és a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint a fogászatnak a borbélyműhelyektől a nagy orvosi üzletágig tartó fejlődését tárja fel.)

Fogyasztási szokások és egészségtudatosság

Az elmúlt 50 évben hatalmasat javult az orális egészség a magas és közepes jövedelmű országokban. Másutt, különösen az alacsony jövedelmű országokban ez nem igaz, mert előtérbe került a cukros és a magasan feldolgozott élelmiszerek és italok fogyasztása, ami megnövelte a fogszuvasodás kockázatát és gyakoriságát.

Az Egyesült Királyságban például 1968-ban a felnőttek 37 százalékának nem voltak természetes fogai, de ez az arány 2009-re 6 százalékra csökkent. A korábbi generációk már fiatalon elveszítették a fogaikat, és a protézisek viselése kifejezetten elterjedt volt. Manapság azonban a szájüregi betegségek egyre inkább kapcsolódnak a társadalmi-gazdasági helyzethez, azaz a rossz, hiányos fogazat a társadalmi hátrány és a nélkülözés jól látható markere. A korai gyermekkortól egész életen át az idősebb korig a szájüregi betegségek és az azokhoz kapcsolódó hatások következetesen és általánosan a szociális helyzethez kapcsolódnak. A mai orális egészségi egyenlőtlenségek komoly fejtörést okoznak a döntéshozók és a közegészségügyi szakemberek számára világszerte.


A szájakban és a fogorvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben megmutatkozó társadalmi igazságtalanság és egyenlőtlenség nem új jelenség. Például a 18. századi Angliában bevett szokás volt, hogy szegény gyerekek ép fogait kihúzták azért, hogy gazdagabb idős emberek szájába tegyék át azokat. Persze ez elég borzasztónak tűnik mai szemmel, de innen indult a modern fogászati implantátumok fejlődése. A 17. és 18. századi Európában csak a gazdagok férhettek hozzá a fogorvosi kezeléshez, beleértve a költséges elefántcsont-fogsorokat is, míg a kevésbé kiváltságosak csak a borbélyokra támaszkodhattak, ha fogat kellett húzatni, és nem igen volt fájdalomcsillapítás. A 19. és a 20. század folyamán a fejlődő tudományos ismeretek és technológiák átalakították a fogászati szakmát olyanná, amilyennek most ismerjük.

Beavatkozó és terápiás modell

A fogászat egyrészt technikai és sebészi szakma, másrészt egészségszakma, amely a gondozásra és a megelőzésre összpontosít. Azaz a beavatkozó és a terápiás modell áll egymás mellett és olykor egymással szemben. A modern fogászat nyereségorientált jellegét azonban össze kell egyeztetni az egészségügyi szakma gondozó szerepével. És ez nem egyszerű, különösen, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek ellenére biztosítani kellene a betegeknek a kiváló minőségű, bizonyítékokon alapuló kezelésekhez való hozzáférést.

A fogágy-betegségek már kisebb korban is viszonylag gyakran jelentkeznek. A 4-13 éves gyermekeket az ínygyulladás (gingivitis) sújtja, ami az emberi szervezet egyik leggyakrabban előforduló gyulladása. Kamaszkorban és várandósság idején csaknem a népesség felénél jelentkezik valamilyen íny- és ennek folyományaként fogágy-gyulladás. Helyesfogápolásmellett azonban maradandó károsodás nélkül gyógyul. A fogágybetegségek előfordulási aránya a korral fokozatosan nő, de nagyjából 35 éves korig ez csaknem kizárólag a rossz szájápolás következménye. Idősebb korban aztán megnövekszik a sorvadásos és fogvesztéssel járó parodontopátiák előfordulása. A hatvan év fölöttiek fogainak harmadát érintik, főként az alsó és fölső metszőfogakat és az első kis őrlőket veszélyeztetik. Részletek!

Magyarországon a társadalombiztosítás viszonylag széleskörű ellátást finanszíroz, de nem elégséges mértékben, így elég sok fogorvosi praxis üresen áll. A magyarok azonban nem szeretnek fogorvoshoz járni, s mivel túl későn mennek el kezelésre, túl sok fogat veszítenek. Bár az átlagosan 2,7 tömött és 1,5 szuvas fog nem rossz nemzetközi átlagban, de a 10 hiányzó fog már nagyon sok.  A 65 év felettieknek pedig már több mint a negyede fogatlan. Azokban az országokban, ahol a lakosok zöme évente kétszer elmegy ellenőrzésre, csak fele ennyi a fogveszteség. Ami viszont elkeserítő, hogy csak minden ötödik magyarnak van meg az összes foga, amivel utolsó helyen állunk az Európai Unióban, ahol az átlag 41 százalékos.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+6, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, ezekből heéyenként előfordulhatnak futó záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag