"Sem a gazdag, sem a szegény nem kap megfelelő ellátást"

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula egy konferencián azt mondta, az egyre növekvő magánfinanszírozást a magánegészségügyben kiegészítő biztosítássá kell alakítani. Ehhez meg kellene határozni az állami csomagok tartalmát is, hogy mi jár, mi nem jár.

A magánegészségügyi szolgáltatók is nehéznek látják a helyzetüket – derült ki a Portfolio szakmai konferenciáján a Népszava tudósításából.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a közellátás hiányosságai és hozzáférési nehézségei miatt a betegek egyre inkább a magánellátás felé fordulnak, és ez a folyamat odaviszi a kollégákat is. Ez tovább rontja a közellátás hozzáférési lehetőségeit, mert két párhuzamos egészségügy formálódik, miközben egyre is alig van szakember. Az orvosi kamara másik sarkalatos állítása, hogy a for profit (nyereségorientált) egészségügy fenntartásához nem elég gazdag és tömeges az elit. "Ennek a helyzetnek az a kockázata, hogy valójában se a gazdag, se a szegény nem tud teljes spektrumon megfelelő ellátáshoz jutni" – mondta az elnök.

Magyar Orvosi Kamara, Kincses Gyula, magánegészségügy
A MOK szerint a magyar egészségügy újra érdemi átalakításra szorul. Fotó: Getty IMages

Kincses Gyula hozzátette: tisztességes közellátás nélkül nem lehet a köz és magán viszonyát rendezni. Ezért mi azt gondoljuk – mondta –, hogy a két szféra szembeállítása helyett a betegek érdekeit szolgáló együttműködésre kell törekednie a két szektornak. Ehhez egységes szakmai szabályokra, ellenőrzésre és fogyasztóvédelemre, minőségbiztosításra van szükség. Az egyre növekvő magánfinanszírozást a magánegészségügyben kiegészítő biztosítássá kell alakítani. Ehhez viszont az ellátási csomagot meg kell határozni, vagyis azt, hogy mi jár és mi nem a közfinanszírozott ellátásban. Kincses hozzátette, a MOK-nak fogalma sincs, hogy mi történik a magánellátásban a beteggel, de „attól félek, hogy a kormányzatnak sem”. Illetve nem változott az álláspontjuk: a magyar egészségügy újra érdemi átalakításra szorul.

5-8 ezren dolgoznak a magánellátásban

Az adatok is alátámasztják a szakember szavait: a magánszolgáltatók összesített állandó létszáma 2021–2022-re radikálisan, több mint 50 százalékkal emelkedett. Vagyis körülbelül 5-8 ezer olyan orvos lehet, aki kizárólag a magánellátásban dolgozik. És továbbra is sokan vannak olyanok, akik az állami és a magánszolgáltatónál is vállalnak munkát. Így biztosan nem lesznek elbocsátások az orvosoknál, a rezsiemelés és a nehéz gazdasági helyzet miatt ellenére sem, hiszen eleve munkaerőhiány van az egészségügyben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: