Rohamtempóban öregszik el Európa

Minden eddiginél gyorsabb tempóban öregszik el Európa.

Rekordot döntött az egy dolgozóra jutó nyugdíjasok aránya az EU-ban: nagyjából három dolgozó korú uniós polgárra jut egy nyugdíjas - írja a hvg.hu az Eurostat adataira hivatkozva. A mutató látványosan romlik: húsz éve még öt dolgozóra jutott egy nyugdíjas, de tíz éve is csak négyre. A függőségi ráta - ez azt mutatja, hogy mennyi a nyugdíjasok és a még dolgozó korúak aránya - 29,9 százalékos, ez még soha nem volt ennyire magas.

Nagyjából három dolgozó korú uniós polgárra jut egy nyugdíjas
Nagyjából három dolgozó korú uniós polgárra jut egy nyugdíjas

Az EU lakosságának most 19,4 százaléka legalább 65 éves. A lap kiemeli: a baj nem az, hogy az emberek egyre tovább élnek, hanem hogy egyre kevesebben vállalnak gyereket. Az egyetlen kivétel Luxemburg, ahol csökkent a függőségi ráta az elmúlt húsz évben. A magyar mutató 27,9 százalékos, ez egy kicsit jobb az EU-átlagnál, a megvizsgált uniós tagállamok közül a kilencedik legalacsonyabb.

Tovább élünk, de fizetünk érte

A Newcastle University kutatásai szerint 2035-re meg fog duplázódni azoknak a száma, akik legalább négy különböző betegségben szenvednek. Ez pedig hatalmas terhet ró a társadalombiztosítási rendszerre. Az olyan betegségek ugyanis, mint a rák, a diabétesz, ademenciaés a depresszió egyre gyakoribbá válnak csak azáltal, hogy a lakosság 65 évnél idősebb része egyre nagyobb lesz, e kórok pedig tipikusan ebben a korosztályban jelennek meg igazán. Ráadásul minden harmadik ember, akinél az említett négy betegség valamelyikét diagnosztizálták valamilyen egyéb kognitív károsodással is küzd. A kutatók végül is azt jósolják, hogy a következő 20 évben megsokszorozódhat azoknak az embereknek a száma, akik egyszerre több súlyos betegséggel is küzdenek. További részletekért kattintson korábbi cikkünkre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: