Roham a koronavírus-gyorstesztekért

A koronavírus-járvány egyelőre igen erőteljes az egész világon, csak néhány ország kezdheti meg a közösségi távolságtartás érdekében hozott korlátozások lazítását. Sokat segítene, ha megtudnánk, hogy ki fertőzött és ki nem. Akkor ugyanis a betegek és egészségesek időben elkülöníthetők lennének egymástól, amivel a járványt gyorsabban legyűrhetnénk. Ehhez pontos gyorstesztek kellenének. De vajon lesznek-e?

A kérdést nem helyes úgy feltenni, hogy lesznek-e gyorstesztek, hiszen már vannak. Az egészségügyi szakemberek (például a magyar mentősök) jelenleg is alkalmaznak gyorsteszteket a koronavírusos betegek kiszűrésére. De a ma elérhető gyorstesztek egy része még nem elég pontos, más részük még nem ment át elég próbán, nem alkalmas az egészségügyön kívüli felhasználásra, túl drága vagy nem tudnak eleget előállítani belőlük. A híradások arról szólnak, hogy a világ minden táján tudományos kutatócsapatok, profitorientált kutatóhelyek és gyógyszeripari vállalatok is dolgoznak a megoldásokon.

koronavírus gyorstetszt
A gyorstetsztek átírhatják a COVID-19-járvány menetét. Őszre jöhet az áttörés - Fotó: Getty Images

Európában több mint 60 teszttel folynak kísérletek a különböző kutatóhelyeken és társaságoknál. Azt azonban még nem tudjuk, hogy mikor lesz széleskörben alkalmazható gyorsteszt. A korábbi fejlesztések ugyanis egészségügyi, elsősorban kórházi igények szerint készültek, s akkor még senki sem gondolt a jelenlegi ostromállapotra. A Bosch vagy a MobiDiag eszközei például hiába pontosak és viszonylag gyorsak a hagyományos professzionális környezetben, a mostani harcban nagyobb sebesség kell. 

Jönnek a nanoszenzoros eszközök és más csodák

Az első nagy cég, amely kézzelfogható eredményt ért el, az Abbott. Az amerikai gyógyszeripari konszern gyorstesztje 5 perc alatt jelzi a pozitív és 13 perc alatt a negatív eredményt. Mike Pence amerikai alelnök április 5-i bejelentése szerint a vizsgálati módszert már 18 ezer "egészségügyi helyszínen" használják. A társaság napi 50 ezer tesztet tud készíteni.

A Rapid Microbiology tudományos portál viszont arról számolt be, hogy már fejlesztenek olyan nanoszenzoros diagnosztikai platformokat, amelyek felválthatnák a repülőtereken és más határátkelőknél a magas lázzal érkező emberek kiszűrésére jelenleg szolgáló termikus szűrőpisztolyokat (lázmérőket). Az új technológia lelke szintén egy kézi eszköz lesz, amely egy percen belül eredményt adhat. Ezt úgy éri el, hogy a koronavírusra specifikus nukleokapszid fehérjét (azaz a vírus genomjának a gazdasejtbe juttatásához szükséges anyagot) nanoszenzoros (apró elektromos változásokat érzékelő) és aptamer technológiával detektálja.  

A Dán Műszaki Egyetem (DTU)  és a Statens Szérumintézet három új gyorstesztelő eszközt fejlesztett ki az EU támogatsával a koronavírus helyszíni diagnosztizálására. Kettő közülük várhatóan októberre már készen áll, hogy a dán sürgősségi ellátásban használatba vegyék. Anders Wolff és Dang Duong Bang, a DTU professzorai valamint Anders Fomsgaard, a Statens Szérumintézet víruskutatási részlegének vezetője irányítják a projektet, amelyben az eszközök már elkészültek. Mindegyik más módon méri a vírus jelenlétét. Jelenleg azokat a reagenseket keresik, amelyek ha kapcsolatba lépnek a vírussal, azt az eszközök azonnal felfedezik. A leggyorsabb eszköz kevesebb mint egy perc alatt ad diagnózist, a leglassabb pedig kevesebb, mint egy óra alatt. Mindhárom készüléket úgy tervezték, hogy nagyon könnyű legyen használni, hasonlóan a terhességi tesztekhez. Így kórházi környezetben vagy otthon is használhatók lesznek és azonnali diagnózist adnak.

A dán kutatók jól teljesítenek ezen a területen. Jonas Graversen, a dél-dániai SDU egyetem molekuláris medicina kutatója a The Conversation magazinban megjelent cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tesztek nem nyújtanak elég gyorsan eredményt ahhoz, hogy az elkülönítés azelőtt megtörténhessen, mielőtt a vírus másokra is átterjedhet. Ez különösen igaz az egészségügyi dolgozókra és azokra az emberekre, akiknek az otthonukon kívül kell folytatniuk a munkát, s akaratlanul terjeszthetik a betegséget, mert nem tudják, hogy fertőzöttek. Graversen kutatócsapatának célja ezért egy olcsó, bárki által azonnal felhasználható tesztkészlet. A kutató azt reméli, hogy még ebben az évben elérik céljukat.


A jelenleg legelterjedtebb teszt a polimeráz láncreakcióra (PCR), a vírus genetikai bizonyítékainak felkutatására épül. Ez a módszer nagyon érzékeny és a fertőzötteket már a betegség korai szakaszában képes diagnozstizálni. De általában legalább három órába telik, hogy eredményt adjon. Mivel a COVID-19 betegség egyik fő jellemzője, hogy a nagy esetszámmal túlterheli az egészségügyi ellátórendszert, ez túl hosszú idő, az orvosoknak és ápolóknak, hogy tétlenül várjanak, miközben a beteget lehet, hogy el kellene különíteni. A munkaterhelés és a költségek azt is lehetetlenné teszik, hogy ezt a módszert felhasználják a lakosság tömeges átvilágítására.

Milliók közül kell kiválogatni néhány megfelelő antitestet 

Egy másik lehetőség az, hogy a betegek vérében lévő antitesteket teszteljék, amelyeket a szervezet azért hoz létre, hogy felvegyék a vírussal a harcot. Ez olcsóbb és egyszerűbb módszer, mint a PCR, de az ellenanyagok a vírusfertőzés után még egy hétig nem detektálhatók. Ez az eljárás így lehetővé teszi annak becslését, hogy az emberek hány százaléka kapta el a betegséget, de nem képes megtalálni az újonnan fertőzött betegeket, akik a legnagyobb valószínűséggel adják tovább a kórt. Következésképpen szükség van valamilyen precíz gyorstesztre, amely perceken belül képes a vírust egy adott személynél azonosítani, illetve ideális esetben bárki képes otthon is használni a módszert szakemberek közreműködése nélkül.

Az antitestek olyan fehérjék, amelyek nagyon célzottan kötődnek a káros mikrobák, például a vírusok felszínén lévő nagyon specifikus struktúrákhoz. Az antitestek hozzákapcsolhatók egy címkeként működő részecskéhez, így a mikroba jelenléte könnyen kimutathatóvá válik. A diagnosztikai antitesteket a mikrobiológusok úgy hozzák létre, hogy a kórokozót, ebben az esetben a SARS-CoV-2 vírust egerekbe injekciózzák. Az állatok immunrendszere antitesteket termel a vírus ellen. Ezután izolálják és tenyészteni kezdik a specifikus antitesteket termelő sejteket, amivel korlátlan mennyiségben állthatnak elő tesztelésre szolgáló antitestet. Ez egy látszólag egyszerű és gyors eljárás, csakhogy egyetlen egér több millió különböző antitestet képes előállítani, ezért a kutatóknak ki kell válogatni azt a néhányat, amelyek a legjobban kötődnek a vírushoz, és nem kötődnek más molekulákhoz. Ez általában sokáig tart, most viszont nincs sok idő.

A szakértők aggódnak a koronavírustesztek pontossága miatt. Sok esetben ugyanis fals negatív az eredmény, vagyis hiába fertőzött valaki, azt a vizsgálat nem mindig mutatja ki. Egy kínai kutatás eredményeiből kiderült, hogy a legelterjedtebb koronavírus-vizsgálat, az úgynevezett RT-PCR-teszt az esetek 30 százalékában tévesen jelezte, hogy a páciens nem koronavírusos. Az említett tanulmányt ugyan még nem vizsgálták felül, de a szakemberek attól tartanak, hogy még ennél is nagyobb lehet a fals negatív tesztek aránya. Részletek!

Gravesenék az Odensei Egyetemi Kórház klinikai mikrobiológiai osztályával fogtak össze az antitestek előállítására és kiválasztására, ha a kór egy esetleges második hulláma is elindul, már ebben az évben legyen egy jó eszköz az orvosok kezében. A dán kutatók célja egy olyan teszt létrehozása, amelynek érzékenysége és pontossága hasonló a jelenlegi PCR alapú módszerekéhez. A biztos diagnózis érdekében azokat, akiknek a gyorstesztje pozitív lett, PCR-teszttel is újraszűrhetik, de az esetszám és a költségek már a töredékére esnek a korábbiaknak.

Az eszközt úgy kell elképzelni, mint egy terhességi gyorstesztet, ahol a páciens mintája érintkezésbe kerül a tesztanyaggal, amely színváltozással jelzi az eredményt. A gyorstesztet hosszabb távon a légi utasok, a munkavállalók vagy közösségi eseményeken megjelenők szűrésére is használhatják. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi korlátozó intézkedéseket az élet bizonyos területein meg lehet szüntetni, mert gyorsan meg tudnánk állapítani, ki fertőzött, és ki nem. Ez az információ kulcsfontosságú ahhoz, hogy az életünket, és a gazdaságot minél előbb vissza tudjuk terelni a normális mederbe, és a vírus okozta károk minél kisebbek legyenek. Ebben a gyorstesztek rendkívül hatásos fegyverek lehetnek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag