Placebót kaphatunk rendes gyógyszer helyett

Az orvosok évszázadok óta felhasználják a placebó erejét. A 20. század közepéig rendszeresen adtak placebót a betegeknek, és az akkoriban orvosi etikával foglalkozók ezt "szükséges megtévesztésnek" nevezték. Más megközelítésben felkérték a szervezetet, hogy gyógyítsa magát. Hogy jól tették, arra most újabb bizonyíték van.

Egy új tanulmány megerősítette, hogy a placebo gyógyszerek még akkor is működhetnek, ha az emberek tisztában vannak vele, hogy inaktív anyagot szednek. Ezekre nem lehet azt mondani, hogy hatástalanok lennének, hiszen hatnak, csak máshogyan, mint a többi orvosság. A placeboproblémáról egyre több kutatás áll rendelkezésre, a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány ezekre támaszkodik, és azt mutatja, hogy a "becsületes" placebóknak lehet szerepük a modern klinikai gyakorlatban.

placebo
Bizonyították, hogy ha a placebónak nincs is hatóanyaga, attól még lehet hatása - Fotó: Getty Images

A korszerű orvoslás általában arra törekszik, hogy kiküszöbölje a placebo hatású beavatkozásokat a vizsgálatokból. A klinikai kísérletek például ideális esetben kettős vaktesztek, vagyis sem a betegek, sem az orvosok nem tudják, melyik anyag aktív, és melyik a placebo. Ennek az a célja, hogy kiküszöböljék a válaszok, reakciók torzítását, amelyek megzavarhatják az adatokat. Egyes tudósok szerint azonban a placebo erejét ki kell használni, és a modern orvostudomány beépítheti a nem megtévesztő placebókat a klinikai gyakorlatba - írja cikkében a New Atlas magazin.

"Gondoljunk csak bele, hogy mi lenne, ha valaki (miután megnézett egy rövid, meggyőző videót a placebók erejéről) naponta kétszer mellékhatásmentes cukortablettát szedne, és ennek eredményeként csökkentené a stresszt?" - tette fel a kérdést Darwin Guevarra a tanulmány vezető szerzője a Michigani Állami Egyetem honlapja szerint.

Hol van az etikus gyógyszerezés határa?

Az az orvos, aki a betegnek placebót ír fel, és azt színleli, hogy valódi, hatásos gyógyszer szedését javasolja, nyilvánvalóan megsérti a modern orvosi etika alapelveit. Ugyanakkor meggyőző tanulmányok sora mutatja, hogy a placebók bizonyos esetekben megtévesztés nélkül is eredményesek lehetnek. Az új kutatás a nem megtévesztő placebo-vizsgálatok elemzésével kezdődött. Számos, placebókról szóló tanulmány ígéretesen pozitív eredményeket hozott olyan betegségek esetében, mint például az irritábilis bél szindróma, a szorongás vagy a krónikus hátfájás. De a saját vizsgálataikból származó adatokat is felhasználták a placebo hasznosságának elemzésekor.

"A mai napig közzétett, nem megtévesztő placebotanulmányok közül nyolc tartalmazott objektív viselkedési vagy biológiai méréseket. A nyolc vizsgálat közül csak az egyiknél jegyezték fel a viselkedésre gyakorolt hatást, és nem dokumentáltak semmiféle olyan közvetlen hatást, ami biológiai következménnyel járt volna." A kutatók tehát egy kísérletet dolgoztak ki annak tesztelésére, hogy egy nem megtévesztő placebo pozitívan hatott-e az érzelmi szorongással kapcsolatos objektív idegi biomarkerekre. (A biomarker olyan speciális anyag, amelynek jelenléte utal egy állapot, betegség meglétére, illetve annak súlyosságára.) A toborzott alanyoknak semleges, vagy negatív képek sorozatát mutatták meg, és megmérték náluk a késői pozitív potenciálnak (LPP) nevezett neurális biomarkert.


"A nem megtévesztő placebo csoport résztvevői elolvasták a placebo hatásait, majd felkérték őket, hogy lélegezzenek be egy orális spray-t, amely sóoldatból áll" - írják a kutatók a tanulmányban. Azt mondták nekik, hogy az orrspray olyan placebo, amely nem tartalmaz aktív összetevőket, de segíthet csökkenteni a szorongást kiváltó képek látványával kapcsolatos negatív érzelmi reakcióikat, ha azt gondolják. A kontrollcsoport résztvevői elolvasták a fájdalom tapasztalatának alapjául szolgáló idegi folyamatok leírását, és felkérték őket is, hogy ugyanazt a sóoldat-spray-t lélegezzék be. Ugyanakkor azt mondták nekik, hogy az orrspray célja az, hogy javítsák azoknak a fiziológiai adatoknak a tisztaságát, amelyeket a vizsgálatban rögzítenek.

Az első bizonyíték a placebo önálló hatására

Az eredmények azt mutatták, hogy a nem megtévesztett placebocsoport alanyainál az LPP-értékek nagyobb csökkenést mutattak, mint a kontrollcsoportban. Ez az első olyan bizonyíték, amely azt mutatja, hogy a nem megtévesztő placebo befolyásolhatja az érzelmi szorongás objektív idegi biomarkereit. "Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a nem megtévesztő placebók nem pusztán a válasz torzításának eredményei, azaz nem azt mondják el a kísérletet elvégző személynek, amit hallani akarnak, hanem valódi pszichobiológiai hatásokat is jelentenek" - szögezte le Ethan Kross, a tanulmány társszerzője.

Egy új gyógyszer kifejlesztése rendszerint hosszú éveket és sok pénzügyi ráfordításokat igényel. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egy nagyon várt készítmény végül elbukik egy ártalmatlan, abszolút hatástalannak szánt készítménnyel szembeni teszten. Hogyan lehetséges ez? Részletek!

Jason Moser, a Michigani Állami Egyetem pszichológusa és a tanulmány társszerzője szerint a modern klinikai gyakorlatban helyet lehetne adni az ilyen "őszinte" placebóknak. Azonban további kutatásokra van szükség azoknak a feltételeknek a meghatározására, amelyek között az ilyen kezelések a leghatékonyabbak. Ezenkívül a placebót kapó betegeket nagyon világosan tájékoztatni kell az inaktív gyógyszeres kezelésről, hogy egyértelmű legyen e gyakorlat etikussága. Moser úgy véli, hogy mivel rendelkezésre állnak a nem megtévesztő placebók, lehetőség van ezek rutinszerű felhasználására. Ahelyett, hogy sok gyógyszert írnának fel a betegek számára, inkább megfelelő tájékoztatás mellett placebót adhatnának, ha ezek jó eséllyel segíthetnek nekik.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag