Pfizer-vakcina: már egy év alattiakon is tesztelik

A Pfizer és a Moderna is megkezdte vakcinakísérleteinek következő szakaszát az Egyesült Államokban: hat hónapos kortól vizsgálják a két oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát.

Új szakaszba lépett a Pfizer és a Moderna vakcinakísérlete: az Egyesül Államokban már azt vizsgálják, hogy 6 hónapos kortól is biztonságosan adható, és hatékony-e ez a két koronavírus elleni védőoltás - írja az ABC News.

koronavírus elleni oltás gyerekeknél
A klinikai vizsgálati eredményektől függ, mikor indulhat a gyerekek oltása. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

A 18 év alatti gyerekek az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 20 százalékát teszik ki - ami számszerűsítve nagyjából 85 milliót jelent -, ezért az átoltottság szempontjából nem mindegy, hogy mikor kezdhetik meg az ő immunizálásukat is. Amerikában a CDC legfrissebb adatai szerint eddig több mint 142 millió ember - a lakosság 43 százaléka - kapta meg a Pfizer-BioNTech-, vagy a Moderna oltóanyagának legalább egy adagját, vagy a Janssen-vakcinát , amiből elég egyetlen dózis.

A Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinából már az első adag akár a felére csökkentheti a koronavírus-fertőzés háztartáson belüli továbbadásának esélyét - derült ki egy brit tanulmányból. Részletek!

Az első tapasztalatok már megvannak

A 18 év alattiak csak szülői hozzájárulással vehetnek részt a Pfizer és a Moderna klinikai vizsgálataiban. Az ABC News megszólaltatta a Stanford egyetemi kórház egyik kutatóját, akinek két fia - egyikük 3 éves, a másik 7 hónapos - is bekerült a tesztalanyok közé. Zinaida Good elmondta: a gyerekek múlt héten kapták meg az első dózist, mindkettejüknél minimális oltás utáni reakció, illetve mellékhatás jelentkezett: az oltás helyén fájdalmat éreztek, emellett fáradékonyabbak voltak. Good szerint az eddigi kutatási eredmények igazolták, hogy gyerekeknél is biztonságos és hatékony lehet a vakcina, az esetleges kockázatokat jóval felülmúlja az oltóanyag által kínált lehetséges védelem, ezért jó lehetőségnek tartja, hogy fiai is korán megkaphatták azt.

Így zajlanak a klinikai vizsgálatok gyerekeknél

A humán klinikai vizsgálatok első fázisában a kutatók a gyermekek számára megfelelő védelmet biztosító dózist állítják be, a következő szakaszban - amely körülbelül egy évig tart majd - pedig már két csoporton vizsgálják az oltóanyag biztonságosságát , hatékonyságát, és lehetséges egészségügyi hatásait, mellékhatásait: a kontrollcsoport placebót kap. A Pfizer vizsgálatában 5 ezer gyerek vesz részt az Egyesült Államokban. A vállalat reméli, hogy télig meglesznek a korai vizsgálati eredmények. A klinikai vizsgálatok jelenlegi szakaszában a Moderna második dózisát az első után 28 nappal, a Pfizer második részoltását pedig 21 nap elteltével kapják a résztvevők.

Ahogy arról korábban írtunk , már Kínában is tesztelnek egy gyerekeknek is szánt oltóanyagot: a Sinopharm leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG) által kifejlesztett, úgynevezett rekombináns vakcinát.

Jelenleg a Pfizer-BioNTech védőoltása az egyetlen, ami már 16 éves kortól adható. Orbán Viktor mai bejelentése szerint Magyarországon érettségi után indulhat a 16-18 év közöttiek oltása.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)