Öt érv az influenzaoltás mellett

Azt már tudjuk, hogy milyen rossz az influenza és a COVID-19, de csak most fogjuk megtapasztalni, hogy a két fertőző betegség egymás mellett, vagy akár egymást erősítve mire képes ellenünk.

"Azt mondanám azoknak, akik általában nem oltatják be magukat az influenza ellen, hogy a koronavírus miatt ez az év egy másik történet" - mondja Matthew Grant, a Yale Egyetem orvosi karának fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa az intézmény hírportáljának. Az influenza miatt a "normális" években is sokan kerülnek kórházba, de idén, ha az egészségügy nem készül fel megfelelően, az influenza sokkal nagyobb károkat okozhat a szakorvos szerint.

influneza-oltás
Az influenza elleni oltás mindenkinek jól felfogott érdeke a COVID-19-járvány idején - Fotó: Getty Imeges

Habár Amerika messze van, de idehaza is hasonló kihívásokkal néznek szembe az egészségügyi szolgáltatók, akiknek (és persze magunknak is) úgy tudunk legjobban segíteni, ha kérjük az oltást, és mérsékeljük a megbetegedésünk kockázatát.

Így néz ki a közelgő influenzaszezon

Ausztráliából és az Egyenlítő alatt fekvő más országokból (ahol a vírusévad szintén télen tetőzik, ami időben egybeesik a mi nyarunkkal) kevesebb influenzás esetről érkezett jelentés, így bízhatunk abban, hogy az északi féltekén is enyhébb lesz az influenzaszezon. Persze ezt senki sem tudhatja biztosan, ráadásul a körülmények - például a COVID-19-járvány miatt - folyamatosan változnak. Ezért a Yale szakemberi azoknak, akiknek még mindig kétségei vannak az oltás hasznosságát illetően, a következő öt érvet ajánlják megfontolásra.

1. Segít elkerülni az egészségügyi rendszer túlterhelését

Még azokban az években is ágyhiányhoz vezethet a kórházakban az influenza, amikor nem fenyeget a COVID-19. De a koronavírus-járvány miatt elképzelhető, hogy alapból minden beteget úgy kellene tekinteni, mintha a COVID-19 miatt szorulna kórházi ápolásra. Azaz izolálni kell a pácienseket, amíg tesztelik és diagnosztizálják őket. Mivel ilyen jellegű kihívással az egészségügy sehol a világon nem szembesült még igazán, elképzelhető, hogy akár már a koronavírusfertőzések számának 10 százalékos emelkedése is befolyásolja, hogy az egészségügyi dolgozóknak miként kell reagálniuk. Ezenkívül az influenza elkerülése más embereket is megvédhet - vélekedik Grant. Az influenza mintegy 48 órával azelőtt már fertőző, hogy a vírushordozóknál megjelennének a tünetei, ezért már azelőtt terjeszthetik a betegséget, mielőtt érzékelnék, hogy megfertőződtek.

2. Segíthet a tünetek miatti zavar feloldásában

Az influenzának és a COVID-19-nek sok közös tünete van. A Yale orvosai úgy vélik, hogy ezért kihívás lesz számunkra a két betegség megkülönböztetése. Azoknál, akik kaptak influenza elleni oltást, könnyebb lehet megállapítani, hogy milyenfertőzésérte őket. Bár az influenza elleni oltás nem jelenti, hogy valaki ettől teljes védettséget nyer, a pandémia idején mégis fontos információ, hogy mit lehet nagyobb valószínűséggel kizárni.

Az influenza és a COVID-19 közös tünetei:

  • Láz vagy lázas érzés, esetenként hidegrázás
  • Köhögés
  • Légszomj vagy nehézlégzés
  • Kimerültség, fáradtság
  • Torokfájás
  • Orrfolyás vagy orrdugulás
  • Izomfájdalom vagy testi fájdalom
  • Fejfájás
  • Néhány esetben hányás és hasmenés, ami azonban a gyermekeknél gyakoribb

Fontos megjegyezni, hogy az ízlelés és szaglás elvesztése a COVID-19 olyan tünete, amely nem fordul elő influenza esetén.

3. Nagyobb védelmet nyújthat a legrosszabb esetekben

A COVID-19-nél már alkalmazott óvintézkedések, például a távolságtartás, elősegíthetik az influenza megelőzését is. "Az influenzával kapcsolatos éves tapasztalatok alapján tudjuk, hogy vannak dolgok, amelyek megszakíthatják az átvitelt. A műtéti maszkok és a kézmosás az elsődleges módszerek az influenza kórházi terjedésének csökkentésére" - mondja Dr. Grant. De az oltást tartják a legfontosabb eszköznek az influenza megelőzésében, ami közvetetten része a COVID-19 megelőzési stratégiájának is, mert távol tarthatja az embereket az ügyelettől, ahol fennáll a veszélye, hogy a betegek koronavírusnak vannak kitéve az orvos szerint.

Az influenza elleni védőoltás más módon is megvédheti az embereket a COVID-19-től. Az orvosok nem tudják biztosan megmondani, hogy az influenza miatt valaki hajlamosabbá válik-e a COVID-19-re, vagy fordítva - bár tudják, hogy az influenza miatt az emberek sebezhetőbbé válnak az olyan bakteriális fertőzésekkel szemben, mint atüdőgyulladás- mondja Dr. Grant. A Yale orvosai ma még nem ismerik a választ arra sem, hogy mi történne, ha valaki influenzát és COVID-19-et is kapna. Azonban elképzelhetőnek tartják, hogy a két vírus szinergikusan hat, és az érintett még súlyosabban megbetegedhet.

4. A súlyos influenza életveszélyes lehet

Míg a COVID-19 betegség- és halálozási statisztikái riasztóak, a csak influenzában súlyosan megbetegedett emberek száma is félelmetes. Magyarországon például a 2016/17-es szezonban a statisztikák 5162 halálesetről számolnak be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magasabb oltási arányt elért országokban az influenza miatti halálozás tendenciaszerűen alacsonyabb. Ezért Magyarországon az oltási ráta növelésére van szükség. (Orv Hetil. 2020; 161(23): 962-970.)

A COVID-19-hez hasonlóan az idősebb embereknél a legnagyobb az influenza szövődményeinek a kockázata, de a fiatal, egészséges emberek is súlyosan megbetegedhetnek. "Néha teljesen egészséges tinédzserekkel és fiatal felnőttekkel találkozunk, akik olyan súlyos influenzában szenvednek, hogy lélegeztetőgépre kell őket helyezni, és néhányan közülük meg is halnak" - figyelmeztetett Dr. Grant a tragikus valóságra. Sajnos a súlyos influenza a Yale szakorvosainak tapasztalatai szerint a gyermekeket sem kíméli.

Az influenza elleni védőoltást a háziorvosoknál is beadathatjuk, sokan ingyen juthatnak hozzá. A térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós nők, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők kaphatják meg. A vakcina beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. Mivel az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus, ezért évente újra be kell oltatnunk magunkat. Részletek!

5. A vakcina akkor is segíthet, ha nem 100 százalékban hatékony

Az igaz, hogy az influenza elleni oltás hatékonysága évről évre változik. (A tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a leghatékonyabb, 40-60 százalékkal képes csökkenteni az influenzás megbetegedések kockázatát.) De ha valaki az oltás megszerzése ellenére is megbetegszik, akkor valószínű, hogy enyhébb lefolyású lesz nála a fertőzés, és jelentősen csökken az esélye, hogy kórházi kezelésre lesz szüksége.

Ellentétben azzal, amit egyesek gondolnak, az oltás senkinél sem okoz influenzát, bár néhányan enyhe influenzaszerű reakciókat tapasztaltak, például fájdalmat és lázat. Egy másik mítosz, hogy az influenza elleni védekezés megvédhet a COVID-19 ellen. Ez biztosan nem fog megtörténni. De a tudósok a klinikai vizsgálatokkal már több mint 35 lehetséges vakcinát tesztelnek az új koronavírus ellen, és a Yale szakorvosai szerint elképzelhető, hogy találnak olyat, amely elég biztonságos és hatékony lehet általános használatra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: