+13° - +26°
Nincs front

Ömölhet a magántőke az egészségügybe

A lakosság idősödik, így egyre nagyobb az igény a jobb megelőző egészségügyi ellátására, ami egyre nagyobb lehetőségeket nyit a magántőke számára, hogy segítsen az egészségügyi ellátás költségeinek finanszírozásában.

A magánegészségügy Magyarországon is gyorsan terjed, de ez valószínűleg csak az előszele azoknak a változásoknak, amelyek ezután fognak következni. Ennek oka, hogy az egészségügyi befektetési lehetőségek egyre jobbak az egész világon, és Európát is meg fogják hódítani, habár a kontinensünkön jelenleg makacsul alacsony a magántőke jelenléte az ágazatban. Ennek oka, hogy az európai egészségügyi piacok széttöredezettek, nagy eltérések vannak az egyes országok között, valamint a befektetők között is erős a verseny. Pedig - állítja a McKinsey piacelemző cég tanulmánya - az egészségügy lehet a jövőben a magánbefektetők aranytojást tojó tyúkja.

Az európai egészségügyi ellátás vonzereje

Az egészségügyi ellátás a részvénytulajdonosoknak jutó visszatérülés alapján - akár hosszabb (25 éves), akár rövidebb (5 éves) távon nézzük - felülmúlja a közszféra összes ágazatát. Európában a nagyobb (legalább 200 millió eurós) befektetésekből átlagosan 32 százalékos haszonnal lehetett kiszállni, ami magasabb, mint például a fogyasztási cikk szektorban.

aranytojás
A pénzügyi befektetők számára az egészségügy valóságos eldorádó lehet a jövőben

Az egészségügyre ráfér a korszerűsítés. Javítani kell a hatékonyságon, szükség van a digitalizálásra, a portfólió racionalizálására és a beruházások optimalizálására. Ebben a magántőkének komoly szerep juthat. A befektetők eközben érvényesíthetik saját, keményebb megtérülési és működési mutatóikat, tőkét vonhatnak be, elősegíthetik a konszolidációt és érvényesíthetik a méretgazdaságossági szempontokat.

Az értékteremtésre az ad lehetőséget, hogy az egészségügy tájképe gyors átalakulásban van, és rövid távon is be lehet fektetni azokban az alágazatokban, ahol már sikeresen megvetették a lábukat a vállalkozások, de a nemzeti ellátórendszerek szűk keresztmetszeteinek azonosításában és ezek felszámolásában is segíthet a magánszektor.

A magánbefektetők korábban kerülték Európában az egészségügyet, de aztán megváltoztatták az ágazat potenciáljára vonatkozó nézeteiket. Amikor 2016 végén az európai egészségügyi ellátásba befektető 20 vezető céget kérdezett meg a McKinsey, legtöbbjük optimista volt a kilátásait tekintve: 76 százalék úgy vélte, hogy a magántőke kiemelkedő szerepet fog betölteni az egészségügyi ellátásban, 64 százalék szerint pedig az előrejelzések szerint portfóliójuk nagyobbik részét az egészségügyi ellátás fogja képezni a jövőben.


A közepes méretű európai egészségügyi cégek jelentős része családi vagy magántulajdonban van, és nem sok szándékot mutatnak a tulajdonosok az üzletrészük eladására. Másrészt a befektetőcégeknek nincsenek külön az egészségügyre felkészített helyi szakembereik, akik pontosan átlátnák, hogy a különböző alágazatok hogyan illeszkednek az egészségügyi ökoszisztémába. Továbbá az innovatív, tisztán gyógyszeripari profilú vállalkozások erősen függenek egy-egy gyógyszer sikerétől, ezért túlságosan kockázatosak a pénzügyi befektetők számára.

befektetés

Az egészségügyi befektetések a legjobb megtérülést hozzák a részvényeseknek

A fenti okok miatt az európai egészségügyi ellátás nem jutott komoly részesedéshez a pénzügyi befektetők által kontrollált beruházásokból. De ahogy nő a befektetők optimizmusa, a helyzet megváltozhat. Másrészt korábban az ágazatban javarészt olyan tőkerészek cseréltek gazdát, amelyek pénzügyi befektetők birtokában voltak. Ezek adásvételével viszont ma már nem lehet nagy haszonhoz jutni, így átalakultak a befektetési célpontok, és olyasmibe tennének inkább pénzt, ami korábban nem volt befektetői tulajdon.

Például a teljes kontroll helyett résztulajdont szerezhetnek egyes szolgáltatókban, vagy kisebb sikeres cégek felvásárlásával és egyesítésével új, nagyobb szereplőket építhetnek fel. Nagyon fontossá válik, hogy a helyi egészségügyi viszonyokat, a szabályozást jól ismerő szakemberek bevonásával pontosabban tudják kijelölni a potenciális célpontokat.

Hová érkezhetnek a befektetések?

Hol jelenhetnek meg (hová érdemes leginkább pénzt kihelyezniük) az egészségügyi befektetőknek a McKinsey szerint? Öt kézenfekvő területet sorolnak fel.

1. Az egészségügyi kiadások átlagosan 2 százalékkal gyorsabban emelkednek a GDP növekedésénél. Ez a magas költségek, a változó működési eredmények, az alacsony hatékonyságú eszközhasznosítás, a korlátozott szabványosítás és az automatizálás következménye. Itt megjelenni  vonzó lehet egy befektetőnek.

2. A kifizetők (Magyarországon például a NEAK) mindinkább igénylik, hogy a szolgáltatók és a betegek osszák meg a kezelések költségeit. Hogy a betegek melyik szolgáltatót választják, attól függ, hogy hol kapnak jobb szolgáltatást - vagy ugyanolyat, de rövidebb várakozási idő mellett. A szolgáltatóknak ezért a fejlesztéseikhez pénzre van szükségük.

A gyógyítás a fejlődés élvonalában van, de nagyon megdrágult. Ezért ma már nemcsak innovatív megoldásokat keresnek a szakemberek, hanem az ellátást eredményessé, költséghatékonnyá és betegközpontúvá is akarják tenni. Erre az intelligens egészségügy megteremtése ad esélyt. Mit jelent ez a betegek és az intézmények számára? Részletek!

3. A kifizetők mindinkább úgynevezett epizódalapú megközelítést alkalmaznak. Ez előnyös lesz azoknak a szolgáltatóknak, akik a kezeléseket a betegcsoportok elemzésével és otthoni monitorozással szervezik. Ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatók valós bizonyítékokat kell bemutassanak az eredmények igazolására. A bizonyítékokon alapuló szerződésekkel működő kutatási szervezetek jóval hosszabb távra tudnak majd tervezni, mivel a gyógyszergyáraknak és az eszközbeszállítóknak is kézzelfogható bizonyítékok felhasználásával kell igazolniuk a hatékonyságukat.

4. A szolgáltatókra nagy nyomás nehezedik, hogy pontosan lássák tevékenységük minden folyamatát a gyógyítást is beleértve, ehhez pedig igen nagy mennyiségű adatot kell elemezniük. Ezért vagy beruháznak olyan kapacitásokba, amelyek ezt lehetővé teszik, vagy - ami sokkal valószínűbb - olyan vállalatokra támaszkodnak, amelyeknek van szakértelmük és eszközparkjuk a probléma kezelésére. A "Big Data" elemzés lehetővé teszi minden érintett beteg folyamatos felügyeletét és gondozását is. Ezen a területen akkor nyílik meg igazán a befektetési tér, ha a nemzeti egészségügyi rendszerek alkalmazkodnak a fejlődéshez, és használni és finanszírozni kezdik az adatelemzést.

5. Történelmileg az egészségügyi ellátás az ország határain belül folyik. De ez megváltozik. A költséghatékonyság miatt ugyanis a szolgáltató vállalatok egyre inkább összevonják az olyan eszközöket, amelyek több országban működnek, például a laboratóriumokat, a rehabilitációs klinikákat, valamint a legfejlettebb, legjobb minőségű szolgáltatásokat, amelyeket a szűkebb igény miatt csak koncentráltan lehet hatékonyan működtetni.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől egyre többfelé megszűnik a csapadék és fokozatosan a felhőzet is felszakadozik.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag