Ömölhet a magántőke az egészségügybe

A lakosság idősödik, így egyre nagyobb az igény a jobb megelőző egészségügyi ellátására, ami egyre nagyobb lehetőségeket nyit a magántőke számára, hogy segítsen az egészségügyi ellátás költségeinek finanszírozásában.

A magánegészségügy Magyarországon is gyorsan terjed, de ez valószínűleg csak az előszele azoknak a változásoknak, amelyek ezután fognak következni. Ennek oka, hogy az egészségügyi befektetési lehetőségek egyre jobbak az egész világon, és Európát is meg fogják hódítani, habár a kontinensünkön jelenleg makacsul alacsony a magántőke jelenléte az ágazatban. Ennek oka, hogy az európai egészségügyi piacok széttöredezettek, nagy eltérések vannak az egyes országok között, valamint a befektetők között is erős a verseny. Pedig - állítja a McKinsey piacelemző cég tanulmánya - az egészségügy lehet a jövőben a magánbefektetők aranytojást tojó tyúkja.

Az európai egészségügyi ellátás vonzereje

Az egészségügyi ellátás a részvénytulajdonosoknak jutó visszatérülés alapján - akár hosszabb (25 éves), akár rövidebb (5 éves) távon nézzük - felülmúlja a közszféra összes ágazatát. Európában a nagyobb (legalább 200 millió eurós) befektetésekből átlagosan 32 százalékos haszonnal lehetett kiszállni, ami magasabb, mint például a fogyasztási cikk szektorban.

aranytojás
A pénzügyi befektetők számára az egészségügy valóságos eldorádó lehet a jövőben

Az egészségügyre ráfér a korszerűsítés. Javítani kell a hatékonyságon, szükség van a digitalizálásra, a portfólió racionalizálására és a beruházások optimalizálására. Ebben a magántőkének komoly szerep juthat. A befektetők eközben érvényesíthetik saját, keményebb megtérülési és működési mutatóikat, tőkét vonhatnak be, elősegíthetik a konszolidációt és érvényesíthetik a méretgazdaságossági szempontokat.

Az értékteremtésre az ad lehetőséget, hogy az egészségügy tájképe gyors átalakulásban van, és rövid távon is be lehet fektetni azokban az alágazatokban, ahol már sikeresen megvetették a lábukat a vállalkozások, de a nemzeti ellátórendszerek szűk keresztmetszeteinek azonosításában és ezek felszámolásában is segíthet a magánszektor.

A magánbefektetők korábban kerülték Európában az egészségügyet, de aztán megváltoztatták az ágazat potenciáljára vonatkozó nézeteiket. Amikor 2016 végén az európai egészségügyi ellátásba befektető 20 vezető céget kérdezett meg a McKinsey, legtöbbjük optimista volt a kilátásait tekintve: 76 százalék úgy vélte, hogy a magántőke kiemelkedő szerepet fog betölteni az egészségügyi ellátásban, 64 százalék szerint pedig az előrejelzések szerint portfóliójuk nagyobbik részét az egészségügyi ellátás fogja képezni a jövőben.


A közepes méretű európai egészségügyi cégek jelentős része családi vagy magántulajdonban van, és nem sok szándékot mutatnak a tulajdonosok az üzletrészük eladására. Másrészt a befektetőcégeknek nincsenek külön az egészségügyre felkészített helyi szakembereik, akik pontosan átlátnák, hogy a különböző alágazatok hogyan illeszkednek az egészségügyi ökoszisztémába. Továbbá az innovatív, tisztán gyógyszeripari profilú vállalkozások erősen függenek egy-egy gyógyszer sikerétől, ezért túlságosan kockázatosak a pénzügyi befektetők számára.

befektetés

Az egészségügyi befektetések a legjobb megtérülést hozzák a részvényeseknek

A fenti okok miatt az európai egészségügyi ellátás nem jutott komoly részesedéshez a pénzügyi befektetők által kontrollált beruházásokból. De ahogy nő a befektetők optimizmusa, a helyzet megváltozhat. Másrészt korábban az ágazatban javarészt olyan tőkerészek cseréltek gazdát, amelyek pénzügyi befektetők birtokában voltak. Ezek adásvételével viszont ma már nem lehet nagy haszonhoz jutni, így átalakultak a befektetési célpontok, és olyasmibe tennének inkább pénzt, ami korábban nem volt befektetői tulajdon.

Például a teljes kontroll helyett résztulajdont szerezhetnek egyes szolgáltatókban, vagy kisebb sikeres cégek felvásárlásával és egyesítésével új, nagyobb szereplőket építhetnek fel. Nagyon fontossá válik, hogy a helyi egészségügyi viszonyokat, a szabályozást jól ismerő szakemberek bevonásával pontosabban tudják kijelölni a potenciális célpontokat.

Hová érkezhetnek a befektetések?

Hol jelenhetnek meg (hová érdemes leginkább pénzt kihelyezniük) az egészségügyi befektetőknek a McKinsey szerint? Öt kézenfekvő területet sorolnak fel.

1. Az egészségügyi kiadások átlagosan 2 százalékkal gyorsabban emelkednek a GDP növekedésénél. Ez a magas költségek, a változó működési eredmények, az alacsony hatékonyságú eszközhasznosítás, a korlátozott szabványosítás és az automatizálás következménye. Itt megjelenni  vonzó lehet egy befektetőnek.

2. A kifizetők (Magyarországon például a NEAK) mindinkább igénylik, hogy a szolgáltatók és a betegek osszák meg a kezelések költségeit. Hogy a betegek melyik szolgáltatót választják, attól függ, hogy hol kapnak jobb szolgáltatást - vagy ugyanolyat, de rövidebb várakozási idő mellett. A szolgáltatóknak ezért a fejlesztéseikhez pénzre van szükségük.

A gyógyítás a fejlődés élvonalában van, de nagyon megdrágult. Ezért ma már nemcsak innovatív megoldásokat keresnek a szakemberek, hanem az ellátást eredményessé, költséghatékonnyá és betegközpontúvá is akarják tenni. Erre az intelligens egészségügy megteremtése ad esélyt. Mit jelent ez a betegek és az intézmények számára? Részletek!

3. A kifizetők mindinkább úgynevezett epizódalapú megközelítést alkalmaznak. Ez előnyös lesz azoknak a szolgáltatóknak, akik a kezeléseket a betegcsoportok elemzésével és otthoni monitorozással szervezik. Ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatók valós bizonyítékokat kell bemutassanak az eredmények igazolására. A bizonyítékokon alapuló szerződésekkel működő kutatási szervezetek jóval hosszabb távra tudnak majd tervezni, mivel a gyógyszergyáraknak és az eszközbeszállítóknak is kézzelfogható bizonyítékok felhasználásával kell igazolniuk a hatékonyságukat.

4. A szolgáltatókra nagy nyomás nehezedik, hogy pontosan lássák tevékenységük minden folyamatát a gyógyítást is beleértve, ehhez pedig igen nagy mennyiségű adatot kell elemezniük. Ezért vagy beruháznak olyan kapacitásokba, amelyek ezt lehetővé teszik, vagy - ami sokkal valószínűbb - olyan vállalatokra támaszkodnak, amelyeknek van szakértelmük és eszközparkjuk a probléma kezelésére. A "Big Data" elemzés lehetővé teszi minden érintett beteg folyamatos felügyeletét és gondozását is. Ezen a területen akkor nyílik meg igazán a befektetési tér, ha a nemzeti egészségügyi rendszerek alkalmazkodnak a fejlődéshez, és használni és finanszírozni kezdik az adatelemzést.

5. Történelmileg az egészségügyi ellátás az ország határain belül folyik. De ez megváltozik. A költséghatékonyság miatt ugyanis a szolgáltató vállalatok egyre inkább összevonják az olyan eszközöket, amelyek több országban működnek, például a laboratóriumokat, a rehabilitációs klinikákat, valamint a legfejlettebb, legjobb minőségű szolgáltatásokat, amelyeket a szűkebb igény miatt csak koncentráltan lehet hatékonyan működtetni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag