Nobel-díjasok: neki köszönhetjük az EKG-t

Az elektrokardiográfnak hosszú évtizedek óta kitüntetett helye van a legfontosabb diagnosztikai műszerek között, hiszen mérési eredményei a szív működéséről gyorsan és pontosan tájékoztatnak. Az EKG eljárást egy olyan embernek köszönhetjük, aki nem csak azt látta át, hogy miért fontos a szív elektromos jeleit érzékelni és rögzíteni, de meg is tudta alkotni az eszközt, amellyel ez lehetővé vált.

Willem Einthoven 1860. május 21-én született a Jáva szigetén lévő Semarangban, ami az akkori Holland Kelet-Indiához tartozott, ma pedig Indonéziához. Az apja katonaorvos, később gyülekezeti orvos volt, akit nagyon korán, 6 éves korában elveszített. Négy évig éltek még a gyarmaton, végül megözvegyült anyja úgy döntött, hogy hat gyermekével hazatér Hollandiába: 1878-ban Utrechtben telepedtek le.

ős EKG
Einthoven első EKG-i ugyan pontosak volt, de még idő kellett az orvosi használathoz. Fotó: Wikimedia Commons

Einthoven kiváló diák volt, és lelkes sportoló. Apja példáját követve a gyógyítás felé fordult, beiratkozott az utrechti egyetem orvosi fakultására. Elsősorban a fiziológia érdekelte, doktori fokozatát is ezen a területen szerezte meg 1885-ben. Disszertációját "Sztereoszkópia színvariációs eszközökkel" címmel írta.

A leideni profeszor

Nagyszerű képességeivel gyorsan kitűnt. Már azelőtt, hogy diplomáját kézhez kapta volna, a Leideni Egyetem fiziológia professzori állást ajánlott neki. Ehhez persze előbb meg kellett szereznie az általános orvosi képesítést, ami 1886-ban meg is történt. Amikor mindössze 26 évesen a megbízást elfogadta, még nem sejthette, hogy élete hátralévő részében nem fogja elhagyni ezt a posztot. 

Einhoven, WillemWillem Einthoven (1860-1927)

Fotó: Getty Images

Az is igaz, hogy a katedra tökéletesen megfelelt számára, mert professzorként kijelölhette a kutatási területét, így a legtöbb energiát azokra a kérdésekre fordíthatta, amelyek igazán érdekelték.

Első fontos leideni kutatását 1892-ben tették közzé "Új módszer alkalmazása a bronchiális izmok és az asthma nervosum hatásának tanulmányozására" címmel. Optikai kutatásokba is belefogott, több publikációja is megjelent ezen a területen. W. A. Jolly-val 1908-ban közösen írt tanulmánya "A szem különböző intenzitású fénnyel való ingerlésére adott elektromos válasz formája és nagysága" pedig azt bizonyítja, hogy általában mennyire foglalkoztatták a fiziológia elektromos jelenségei.

Bár régóta ismert volt, hogy a dobogó szív elektromos áramot produkál, a XIX. század végén a műszerek nem igazán voltak képesek ezt pontosan megmérni és rögzíteni. Az orvoslásban az elektromosság területe akkoriban alapvetően feltáratlan volt. Az első elektrokardiogramot egy brit fiziológus, Augustus D. Waller rögzítette 1887-ben egy kapilláris elektrométer nevű eszközzel. Einthoven felfigyelt Waller munkájára, és maga is detektálni kezdte a szív jeleit, de gyorsan rájött, hogy sokkal jobb műszerre van szükség.


Ekkor bukkant rá a húros galvanométerre, egy olyan eszközre, amelyet korábban például a tenger alatti kommunikációs kábelek elektromos jeleinek felerősítésére használtak. Az elvet megtartotta, de saját elképzeléseinek megfelelő modellt alakított ki. Az 1901-ben elkészült prototípus egy hajszálvékony, ezüsttel bevont kvarc húrt használt. Minden áram, amely áthaladt a kvarcszálon, elektródokon keresztül a páciens testéből származott. A húr a mágneses mező hatására meghajlott, amikor egy kis elektromos töltés keletkezett a szívizomban. A megvilágított húr által vetett árnyékot 600-szorosára felnagyították és fényérzékeny lemezre rögzítették, amelyen végül egy görbe rajzolódott ki a húr mozgásának megfelelően.

Ma is megfelelően pontos lenne

Einthoven olyan elképesztő technikai tökéletességet ért el, hogy sok modern elektrokardiográf sem képes ugyanolyan megbízható és torzítás nélküli felvételekre. Habár a technikai elképzelés briliáns volt, az eredeti eszközt igen nehézkes volt használni. A nagy teljesítményű elektromágneseknek vízhűtésre volt szükségük, és öt ember kellett a működtetéshez, mert a berendezés körülbelül 270 kg-ot nyomott. A vizsgált személy végtagjait pedig sóoldatba kellett meríteni. De a lényeg mégiscsak az volt, hogy működött. A készülék túlszárnyalta a hagyományos galvanométer érzékenységét, így a hús és a csontok alkotta szigetelőréteg ellenére is mérhető volt vele a szív elektromos aktivitása. A szerkezet méretét később sikerült csökkenteni, így hamarosan a betegek ágya mellett is használhatták az EKG-t. Ebben Sir Thomas Lewis brit kardiológus szerzett nagy érdemeket, amiről a Nobel-díj átvételekor tartott beszédében Einthoven is megemlékezett.

Ha az orvos a szív működéséről szeretne pontos képet kapni, akkor elektrokardiográfos (röviden EKG) vizsgálatot végez. A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre. Ez az inger a szinusz csomóból indul el, majd a szív ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Az EKG diagnosztikai rendszere ezt az elektromos jelenséget, elektromos aktivitást vizsgálja négy végtagi és 6 mellkasi elektróda segítségével. Részletek!

Szakmai körökben hatalmas visszhangja volt a holland tudós rendkívül ötletes és érzékeny műszerének. Miután 1902-ben publikálta az első elektrokardiogram-mérésekkel kapcsolatos eredményeit, a kereskedelmi érdeklődésnek köszönhetően a húr galvanométert gyorsan gyártani is kezdték. Einthoven 1906-ban bemutatta a húr galvanométerrel rögzített normál és rendellenes elektrokardiogramokat. De ahhoz, hogy szabványt hozzon létre az eredmények pontos értelmezéséhez, még éveken át tanulmányozta a normális szívműködés jeleit. Kutatásait e területen élete végéig nem adta fel.

Az orvosi Nobel-díjat végül 1924-ben kapta meg az elektromos szívtulajdonságok és az elektrokardiográf területén végzett munkájáért. Az orvostudomány egyik legnagyobb hatású újítója 1927. szeptember 29-én hunyt el Leidenben, 67 évesen.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag