+3° - +16°
Kettős front

Nagy a bizonytalanság az e-cigarettázás körül

Az e-cigarettát használó emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben és kapnak stroke-ot. De hogy tudományos közmegegyezés alakuljon ki a termékcsoport hatásáról, még további kiterjedt vizsgálatok kellenek.

Az Amerikai Stroke Társaság idei nemzetközi konferenciáján mutatták be azt a kiterjedt felméréseken alapuló tanulmányt, amely az e-cigarettázás (vapolás) és a kardiovaszkuláris betegségek összefüggéseit ismertette. A vizsgálat olyan friss, hogy eredményeit a tudományos közösségnek nem volt ideje érdemben megvitatni - írja a Newsweek. Az első szakértői megjegyzések szerint azonban a vapolás és a betegségek kapcsolata valószínűleg az érintettek korábbi szokásaira vezethető vissza. De azért ez nem teljesen biztos.

e-cigi
Hosszú távon nyert, széles körből származó adatok nélkül csak vakon tapogatunk - Fotó: 123rf

Az e-cigarettázás hatásainak vizsgálata egyre égetőbbé válik, mert az utóbbi időben a vapolás szélvészgyorsan terjedt el az egész világon. Az Egyesült Államokban például 2011 és 2015 között 900 százalékos volt a növekedés a Kansasi Egyetem kutatást készítő munkatársai szerint, akik a szokás lehetséges egészségi hatásairól, különösen a stroke potenciális kockázatáról kívántak vizsgálataikkal információkat szerezni.

Fiatalabbak, de sérülékenyebb az egészségük

A kutatók azokat a 2016-os adatokat tanulmányozták, amelyeket az amerikai járványügyi hatóság, a CDC a viselkedési kockázatokról szóló éves felméréséhez gyűjtött össze. A felmérésben résztvevők közül 66 795-en használtak rendszeresen e-cigarettát, míg 343 856 válaszadó soha nem használt ilyen eszközöket. A kutatók figyelembe vették a résztvevők életkorát és nemét is, függetlenül attól, hogy dohányoztak-e, volt-e cukorbetegségük, mennyi testedzést végeztek és mekkora volt a testtömegindexük (BMI). Az e-cigarettát használó válaszadók átlagosan 44 évesek voltak, szemben a nem-használók 57 évnyi átlagéletkorával, továbbá alacsonyabb volt a BMI-pontszámuk, és kevésbé volt valószínű körükben a cukorbetegség. A vapolók azonban nagyobb valószínűséggel cigarettát is szívtak, és a vizsgálat szerint nagyobb volt az esélyük a stroke-ra, anginás panaszokra és szívkoszorúér-betegségre.


Dr. Paul Ndunda, a Kansasi Egyetem wichitai orvostudományi karának docense, a tanulmány egyik szerzője elmondta a Newsweeknek, hogy ez az első tanulmány, amely összefüggést mutat az e-cigaretta használata és a stroke között. Egyben az egyik legnagyobb tanulmány, amely a vapolás és a szívbetegségek közötti összefüggést is kimutatta. Elismerte azonban, hogy tanulmányuknak számos korlátja volt. A legfontosabb, hogy nem bizonyították a vapolás és a betegségek kialakulása közötti ok-okozati összefüggést. Továbbá nem számszerűsítették az e-cigarettázás és a dohányzást mértékét, csak annyit rögzítettek, hogy a résztvevők dohányosok vagy nemdohányzók voltak. A tudós szerint ennek a kutatásnak az a jelentősége, hogy jól megtervezett, kiterjedt és hosszú távú tanulmányokra szólít fel annak felmérésére, hogy az e-cigaretta a népesség körében okoz-e stroke-ot és kardiovaszkuláris betegséget.

Vannak kétkedők

Dr. Aaron Scott brit kutató, a Birminghami Egyetem gyulladási és korosodási problémákkal foglalkozó intézetének szakértője szerint a most közölt tanulmány összefoglalója nem mond sokkal többet, mint amit már eddig is ismertünk. Azaz az e-cigarettát használó emberek többsége exdohányos, és mint ilyen, a dohányzás következtében a szívbetegségek nagyobb kockázatát viseli. A nikotin érelmeszesedésre gyakorolt hatása (a plakk felépülése az artériákban) már jól ismert.

Szerinte a szív- és érrendszeri károsodásokhoz az e-cigarettákban lévő nikotin hosszú távon hasonlóan járulhat hozzá, mint a hagyományos cigarettákból származó káros anyag, de amíg nincsenek hosszú távú szekvenciális adatok, mindez csak spekuláció marad. David Thickett, ugyanennek az intézetnek a professzora is egyetértett abban, hogy az ilyen jellegű megfigyelési tanulmányokat követéses vizsgálatokkal kell alátámasztani.

A korábbi erős dohányosok a leszokás után a szív- és érrendszeri megbetegedések komoly kockázatával számolhatnak még 16 éven át. Már csak ezért is minél előbb abba kell hagyni a füstölést. A dohányzásról való leszokásnak azonban hatalmas előnyei vannak. Például akik abbahagyták, öt éven belül 38 százalékkal csökkenthetik a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát azokhoz képest, akik továbbra is hódolnak a káros szenvedélynek. Részletek!

Ndunda elmondta, hogy még mindig nem sokat tudunk az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásairól. Szerinte azonban a vapolás egyéb ismert kockázatai mellett az agy és a szív egészsége is veszélybe kerülhet. Ebből adódóan akik még nem kezdtek el e-cigarettát használni és nem is dohányoznak a hagyományos módon, valószínűleg jobban járnak, ha nem is próbálkoznak a szokással. Akik pedig a dohányzásról való leszokást akarják elősegíteni vele, meg kell beszélniük ezt az orvosukkal, mert lehet, hogy vannak más, hatékonyabb módszerek is a számukra. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA ráadásul nem hagyta jóvá az e-cigarettát a dohányzásról való leszokás eszközeként.

A kutató hangsúlyozta, hogy a rendszeres dohányzás több egészségi kockázatot jelent, mint az e-cigaretta, és az e-cigarettának lehet szerepe a dohányzás abbahagyásában, de több kutatásra van szükség ezen a területen. Az pedig, hogy az e-cigarettát ajánlani lehessen a dohányzásról való leszokáshoz, a vapolás ismeretlen közegészségügyi következményei miatt problémás.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+9, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt többfelé várható csapadék, a Dunántúlon eső, másutt záporok formájában.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag