Mozgás! Így előzhető meg könnyebben a rák

Magyarországon minden negyedik ember rákban hal meg, és több daganatos betegségben is a magyar halálozási mutatók a legrosszabbak. Van mit tennünk ellene.

Február 4-e, a Rákellenes Világnap minden évben alkalmat ad rá, hogy átgondoljuk a viszonyunkat a daganatos megbetegedésekhez, és új lendületet vegyünk a fellépéshez ellenük. Különösen, mert a rákos megbetegedések egyharmada megelőzhető volna, ha felismernénk és komolyan vennénk a betegséget előidéző rizikófaktorokat: az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a túlsúlyt, a mozgáshiányt, a helytelen táplálkozást és a stresszt. Nehéz lefogyni, letenni a cigarettát, megváltoztatni a berögzült étkezési szokásokat, kikerülni a stresszes helyzeteket. Érdemes ezért talán a könnyebbik végén kezdeni, és mozogni. Először csak keveset, aztán egyre többet. Talán egyszer sikerül eljutni addig is, hogy teljesítsük az orvosok által ideálisnak gondolt napi 4,5 kilométert vagy 10 ezer lépést.

rákellenes világnap
A Rákellenes világnap idén a mozgást állította a megelőzés középpontjába

A rendszeres mozgás (és most ne is beszéljünk a szív és érrendszerre és ezen keresztül többek között az agyra gyakorolt pozitív hatásáról) azért igen hasznos, mert - a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint - minimum 30 százalékos súllyal képes részt venni a daganatok kialakulásának megelőzésében. A fizikai aktivitás elősegíti továbbá az érintett betegek gyógyulását, mérsékeli a kezelések mellékhatásait, de a betegség rosszabbodásának vagy kiújulásának valószínűségét is. A mellrák kiújulásának és halálossá válásának esélye például 40 százalékkal csökken, ha a beteg teljesíti az előírt mennyiségű mozgást!

Mekkora a magyar rákteher?

Ha az összes daganatfajta statisztikai adatait nézzük - mind a megbetegedések számában, mind a mortalitásban -, akkor az utóbbi évek során enyhén hullámzó, nem szignifikáns mutatókat kapunk, amely inkább "stagnáló" helyzetet jelent - állapították meg az Országos Onkológiai Intézet rákspecialista orvosai az Orvosi Hetilapban közölt cikkükben. Kásler Miklós, Ottó Szabolcs és Kenessey István szerint egyes daganatfajtáknál azonban már kedvező változások is láthatóak. A hat, itthon legnagyobb halálozási gyakoriságú daganat növekedési dinamikáját nézve az elmúlt 40 évben szembetűnő az ajak- és szájüregi rákok 1975-1999 közötti rendkívül magas halálozási növekménye (+250%). További ötéves periódusban a növekedési arány tovább emelkedett (+4%), az elemzést lezáró 10 év alatt (2004-2014) azonban relatíve nagyobb arányú (-14%) csökkenés történt. A kedvező jelenségek közé sorolható azemlőrákhalálozási mutatóinak csökkenése (-7%), valamint a prosztatarák halálozási arányának változatlansága. A diagnosztikai és terápiás tevékenység hazai fejlődése a kedvező eredmények elérésében jelentős szerepet játszhatott.

A mindkét nemre vonatkozó daganatos mortalitási szám körülbelül 33 ezer - ez az évek során alig változott. Az évi új bejelentett esetek száma azonban a Nemzeti Rákregiszter szerint 2011 óta jelentősen emelkedett, és ma már évi 75-76 ezer között mozog. Az esetszám-növekedés a csaknem változatlan évi halálozási szám mellet pedig arra utal, hogy mind a felismerés, mind pedig a terápia eredményesebb a korábbinál.

Rákhalálozási mutatóink azonban még így is jelentősen az európai átlag felett vannak: ennek leszorítása csak akkor lehetséges, ha a hazai daganatfelismerési, főleg szűrési lehetőségeket megteremtjük és kihasználjuk a minél gyakoribb korai kezelésekkel együtt - olvasható a cikkben.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország a 16-ik a 100 ezer lakosra jutó daganatos megbetegedések számát tekintve a nemzetközi rákkutató alap, a World Cancer Research Fund 50-es listáján. Nagyjából úgy állunk, ahogy Svájc vagy Németország. A halálozást tekintve azonban néhány rákfajtánál, például a tüdőrák és a vastagbélrák esetén az első helyen szerepelünk, a hasnyálmirigyráknál a másodikon, a szájüregi rákoknál pedig a harmadikon. Ezt egyes elemzők úgy értékelik, hogy egészségügyünk nem elég hatékony, például nem sikerül a lakosságot kellőképpen átszűrni, és a gyógyítás lehetőségei is mások, mint az említett két fejlettebb ország esetében.

A jó táplálkozás és a rendszeres testmozgás csökkentheti a rák kockázatát. De nem minden rák reagál ugyanolyan módon az életmódra. Íme, 13-féle rák esetében milyen hatása lehet az étkezésnek és a testmozgásnak. Részletek!

Az európai rákkutató ügynökség (EUCAN) adatai szerint az öt leggyakoribb daganatos betegség Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó esetszám alapján a következő: légúti daganatok (esetszám 72,7, mortalitás 61,5), mellrák (72,3, illetve 23,5), vastagbélrák (61,8, illetve 31,9), prosztatarák (56,6, illetve 17,9), szájüregi daganatok (23,3, illetve 12,5). Ha egész Európát nézzük, akkor a következőket találjuk: mellrák (106,6, illetve 22,4), prosztatarák (105,5, illetve 18,9), vastagbélrák (46,3, illetve 18,4), légúti daganatok (44,1, illetve 36,5), méhdaganatok (17,9, illetve 3,3).

A számokból jól látható, hogy a daganatos betegségek valóban nagyon sok embert fenyegetnek, de az is világos, hogy korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel a mortalitási arány elég alacsonyan tartható. Persze, a legfontosabb a megelőzés lenne, mert az egyes embereknek és a társadalomnak is ez jár a legkisebb áldozattal, fájdalommal és költséggel.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alábbi ábra megmutatja, hogy melyek azok a jelek, amelyek miatt gyanakodhatunk, hogy valami nem működik jól a szervezetünkben. Ha ezek közül többet is tapasztalunk, ne habozzunk orvoshoz fordulni, mert az idő a rákgyógyításban sokat számít. De ameddig jól érezzük magunkat, ne feledjük, hogy a mozgás jelentősen javítja az esélyeinket a daganatos betegségek kialakulásával szemben!

daganat jelek
A rák legbiztosabb felismerésére a rendszeres szűrővizsgálatokkal van a legjobb esély

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)