Mennyire veszélyes az ízesített joghurt?

Magyarországon is kedvelik a fogyasztók az ízesített joghurtokat, pedig alighanem jobban tennék, ha a természetes, savanyú ízű natúr változatokat vennék le a polcról.

A joghurt ősi élelmiszer, a régészek szerint Anatóliában (a mai Törökország kis-ázsiai részén) Kr. e. 3000 és 2000 között már bizonyíthatóan fogyasztották. De ipari méretekben előállított termékké csak a 20-ik században vált, a gyümölcsjoghurtok és ízesített joghurtok karrierje pedig csupán az 1970-es években indult el igazán az Egyesült Államokból.

Az első édesített joghurtot 1919-ben dobták piacra, a lekvárral ízesített változat szabadalmát pedig 1933-ban jegyezték be. De ez a tejtermék nem tudott nagy áttörést produkálni, mert a piaci felmérések szerint a fogyasztók jelentős része túl fanyarnak ítélte. Így aztán a nagy tejipari cégek kitartó kampányolásba kezdtek, hogy meggyőzzék a szülőket, a gyerekek egészsége számára a joghurt fogyasztása előnyös. De hogy ezt a gyerekek is elhiggyék, több édesítőszert kellett a termékekhez adni, amivel elfedhették a savanykás-kesernyés alapízt. Marion Nestle, a New York-i Egyetem táplálkozási, élelmiszeripari és közegészségügyi professzora szerint is a gyártók több terméket tudtak eladni, ha édesítették a joghurtot. Így aztán kitaláltak hozzá egy ideológiát, miszerint a legtöbb ember az íze miatt nem szereti a joghurtot - írja a Quartz magazin.

joghurt
A natúr joghurtból cukor nélkül is pompás csemege készíthető gyümölcsökkel és más kiegészítőkkel

Ennek az lett az eredménye, hogy a joghurtfogyasztás zömét tényleg az ízesített termékek vitték el egy idő után, és Amerikában mára ez a piac évi 8,5 milliárd dollárosra bővült. A fejlődés nyilvánvalóan jelentősen összefügg azzal, hogy az ízesített joghurtok a legtöbbet reklámozott élelmiszerek közé kerültek. Ez a tendencia Európában és Magyarországon is látható: aki bekapcsolja a tévét, szinte biztosan szembe fog találkozni egy joghurtreklámmal.

A szülők alábecsülik a termékekben lévő cukor mennyiségét

A problémát az okozza, hogy a gyermekek egy része több cukrot fogyaszt, mint amennyit kellene, ehhez pedig az édesített joghurtok is hozzájárulnak. (A hazai helyzetről jó támpontot ad az a teszt, amelyet a Tudatos Vásárló fogyasztói magazin készített, hogy feltárja, mennyi cukrot, gyümölcsöt vagy potenciálisan allergizáló összetevőt tartalmaznak az egyes termékek.) De nem csak a joghurtok, hanem más egészségesnek beállított élelmiszerek (például a gyümölcslevek vagy müzlik) is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a cukorfogyasztásból származó energiának nem szabadna meghaladnia az összes bevitt kalória 10 százalékát. A 2-18 éves korosztály számára pedig a napi hozzáadott cukoradag legfeljebb hat teáskanálnyi lehetne. A berlini Max Planck Intézet kutatása , amelynek során 305 német családot vizsgáltak meg, ahol legalább egy 6 és 12 év közötti gyermek élt, új ismereteket hozott felszínre a szülők felelősségéről is. A kutatók megállapították a gyerekek testtömegindexét (BMI) , illetve szüleiket arra kérték, hogy töltsenek ki egy számítógépes tesztet, amelyben meg kellett becsülniük, hogy hat élelmiszerben (például gyümölcsjoghurtban és ketchupban) hány kockacukornak megfelelő cukor van. Kiderült, hogy a szülők 74 százaléka alábecsülte a cukortartalmat mind a hat esetben.

A szülők leginkább olyan ételek esetében vannak zavarban a cukorral kapcsolatban, amelyeket általában egészségesnek tartanak. A tanulmányban résztvevők több mint 90 százaléka becsülte alá a cukrot a joghurtban. Mivel néhány joghurtfajta meglehetősen sok cukrot tartalmaz, a gyerekek ezek fogyasztásával gyorsan közel kerülnek a maximális napi cukorbevitel egészséges határához.

A cukrozott joghurtok fogyasztása másutt is aggodalmat okoz. A Liverpooli Városi Tanács például Óvjuk gyermekeinket a cukortól ( Save Kids From Sugar ) név alatt futtat kampányt, amelynek többek között célja, hogy tudatosítsák a szülőkben a joghurtok cukortartalmát, sőt oktatóvideót is készítettek, hogy meg tudják különböztetni az egészségeseket az egészségtelen termékektől. De több amerikai akadémia is figyelmeztetéseket adott közre a szülők számára, hogy elkerüljék az olyan marketingkampányok csapdáját, amelyek az ízesített joghurtokat egészséges táplálkozási alternatívákként mutatják be.

Néhány új tanulmány szerint a joghurt csökkentheti a különféle betegségek miatt a szervezetben megjelenő gyulladást. De a kultusz, amelyet korábban építettek a tejtermék köré, egyáltalán nem volt megalapozott. Részletek!

A piaci előrejelzések szerint e termékek népszerűsége nem fog csökkenni. A friss tejtermékeket (beleértve a joghurtot, az erjesztett tejtermékeket, a friss tejszínt és tejalapú desszerteket) az Európai Unióban 2015-ben 47 millió tonna mennyiségben állítottak elő, amelyek fogyasztása nagyjából szinten marad, sőt várhatóan eléri a 48 millió tonnát 2025-ben. Mivel a tejipari vállalatok hajlamosak a fogyasztói igények változását szorosan követni, az egészségesebb joghurtok túlsúlyba kerülése jelentős részben rajtunk is múlik . Azzal tehetünk a legtöbbet az egészségünkért, ha máris a csökkentett cukortartalmú termékeket vesszük le a polcról, vagy még inkább (különösen gyermekeinkre gondolva) a natúr joghurtot részesítjük előnyben. Azaz a joghurtot (ha már évezredek óta kitartottunk mellette) nem kell száműznünk az asztalról, hiszen az egyszerű joghurt csak természetes cukrot tartalmaz, ha gyümölcsöket vagy dióféléket keverünk bele, egészséges és vonzó étket készíthetünk. Ez azért is fontos lenne, mert a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített friss kutatás felfedte, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővülése ellenére a gyermekeknek mindössze 18 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel magas kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot. Pedig a szükséges kalciumbevitelt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék elfogyasztásával fedezhetnék.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)