Mely kórházban lenne esélye a betegnek?

Ha tehetné, megnézné a kimutatásokat, amelyekből kiderül, hogy az orvos, aki kezelni vagy műteni fogja, korábban milyen sikerrel gyógyított? Igen? Akkor olyan ellátásban érezné jól magát, ahol a mérési adatok, a számok meghatározóak. Elmondjuk, hogy miért.

A gyógyítás nemcsak annyiból áll, hogy elvégeznek valamilyen vizsgálatot a betegen, majd az eredmények függvényében kezelésben részesítik. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyógyulásig milyen út vezet: gyors vagy lassú, humánus vagy embertelen, biztonságos vagy kockázatokkal teli. Az értékalapú egészségügyben mérhető a szolgáltatók teljesítménye. A rendszer átlátható, az ellenőrzés független, az eredmények pedig nyilvánosak mind a betegek, mind az orvosok és a szolgáltatók részére.

Az egészségügy nem becsüli meg a benne dolgozókat. Ez az alapvető oka, hogy tőlünk elmennek, sőt menekülnek a szakemberek Nyugat-Európába - állította Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (RESZASZ) alelnöke a Válaszúton című szakmai konferencián. Kifejtette, hogy onnan, ahol keveset költenek bérre, oda vándorolnak a szakemberek, ahol többet áldoznak rájuk. De nem csak a pénz motiválja a migrációt. A magyar egészségügyi rendszerben meglévő feudális viszonyok legalább ilyen lényegesek, mert ezek tántorítják el a korábban távozottakat attól, hogy visszatérjenek.

lázmérő
Mérni kellene minden fontos tényezőt

Hegedűs Zsolt javaslata szerint át kellene térni az értékalapú egészségügyre, amely a betegellátás minőségi mutatóinak mérésén és közzétételén alapul. Ez ugyanis ösztönzőleg hat az egész rendszer teljesítményének javítására. Az egyes intézmények teljesítménye között nagy különbségek lehetnek egyes országokon, sőt akár városokon belül, amit például a különféle betegségek halálozási rátái is megmutatnak. Az egész világon így van, így nyilvánvalóan nálunk is.

Azt biztosan mindenki tudni szeretné, hogy milyen esélye van a gyógyulásra, ha az egyik vagy a másik kórházba megy be egy adott betegséggel. Vannak általános minőségi szempontok, amelyek miden kórházi osztályon mérhetőek és visszajelzést adnak az orvosoknak. Mekkora például a fertőzések száma, vagy mennyi bizonyos műtéti beavatkozások után az inkontinenssé váló betegek aránya stb. Vagyis azt kell mérni, hogy milyenek a klinikai eredmények és milyen az életminőség-javulás. A briteknél például ezek az adatok ma már publikusak, részeként annak az útkeresésnek, amelynek során javítani akarnak az egészségügyi ellátás színvonalán. Méghozzá úgy, hogy elsősorban a betegek életminőségének javulásában mutatkozzon meg. Ehhez van szükség a nyíltságra, átláthatóságra.


Ez a modell a szigetországban integrált ellátás vagy személyközpontú koordinált ellátás néven ismert. Ennek lényege, hogy megpróbálják az embereket megszokott életkörülményeik között minél tovább egészségesen tartani, és mindenképpen javítani kívánják az ellátásáról szerzett tapasztalataikat. Ennek része, hogy azonosítják kielégítetlen igényeiket, és javítják eligazodási, tájékozódási képességüket az egészségügyi rendszerben.

Ehhez két fontos mutatót is használnak. Ezekről Hegedűs Zsolt is részletesen beszámolt, akinek közvetlen munkatapasztalatai vannak a brit rendszer működéséről. Az egyik mutató (egy angol szakkifejezés rövidítéséből) a PROM, amely a betegek számára nyújtott ellátás minőségét határozza meg a beteg szempontjából. Nagy-Britanniában jelenleg négy sebészeti eljárásnál alkalmazzák a rendszert 2013 óta. Azt vizsgálják felmérések segítségével, hogy a műtéti beavatkozás milyen egészségi előnyökkel járt a csipőprotézis, illetve térdprotézis beültetésnél, visszér- és sérvműtétnél. A PREM-ek pedig a betegek ellátás során szerzett, standardizált kérdőívekkel felmért tapasztalatait számszerűsítik. A két mutató segítségével a páciensek visszajelzéseket adhatnak, hogy egy adott betegségnél milyen fajta ellátásban részesültek, és közben milyen élményekre, tapasztalatokra tettek szert, végül pedig az ellátás hogyan befolyásolta az életminőségüket. Ezért a (közvetlen) visszajelzések rövid és hosszú távon egyaránt fontosak.

A szemlélet eredménye, hogy a betegeket bevonják saját gyógyítási folyamatukba, amelynek részesei, nem pedig elviselői lesznek. A páciensek például megfogalmazhatják tapasztalataik alapján, hogy számukra mi lett volna az ideális út az ellátásuk során. Ez pedig hozzájárulhat az ellátás fejlesztéséhez. A betegeket a britek mindenbe bevonják, és egy kormánytól független szervezet, a CQC (Care Quality Comission - Ellátásminőségi Bizottság) ellenőrzi a folyamatokat.

Hegedűs Zsolt szerint ha képletben szeretnénk felírni, akkor az egészségügyben az érték megegyezik az egészségjavulás és az összes kiadás hányadosával. Szerinte ma Magyarországon a mennyiségi szemlélet uralkodik, ezért bele kellene tenni a minőséget. A szolgáltatók eredményességét pedig a minőség alapján megítélni. Fel kellene ismerni, hogy hol alakultak ki a legjobb gyakorlatok, és hozzájuk kellene felhúzni a többieket. Ezt a folyamatot úgy lehetne ösztönözni, hogy aki teljesíti a magasabb kritériumokat, nagyobb finanszírozást kap. Az információnak megfelelő formában és időben kell érkeznie, és szükség van az eredmények transzparenciájára is, mert javítja a teljesítményt. Ha az adatokat közzé kell tenni, akkor a tapasztalatok szerint a tevékenységre is jobban figyelnek - foglalta össze a lehetséges megoldást a RESZASZ alelnöke.

ICHOM
Az ICHOM közel a betegségek feléről készített standardizált leírásokat a betegek szempontjai szerint

Az értékorientált egészségügyi ellátás egyik legfontosabb kezdeményezése az ICHOM nevéhez fűződik. Ez a nemzetközi szervezet olyan leírásokat készít az egyes betegségekről, amelyek alkotóelemei fontosak a betegek számára. Ehhez a betegektől származó visszacsatolásokat használ. Egyszersmind ösztönzi az egészségügyi szolgáltatókat, hogy kezdjék el mérni a betegük életminőségét javító tényezőket. A szervezet olyan megközelítést akar elterjeszteni a gyógyításban, hogy az orvosok képesek legyenek a betegek számára fontos szempontok szerint kommunikálni a betegségekről, várható kimenetelükről az adott esetben - méghozzá adatokra alapozva. Nem megjavítani akarják az orvos-beteg kapcsolatot, hanem újradefiniálják, és arra számítanak, hogy ezzel átalakítják az egész egészségügyi ellátást. Ma már a betegségek közel felére megvannak ezek a standardok, és már 32 ország 400 szervezete követi a kezdeményezést.

Hiába állnak rendelkezésre a legmodernebb terápiák, ha a beteg nem együttműködő, mert nem bízik az orvosában. Dr. Kulin Sándor szülész-nőgyógyász szerint orvosok körében egyre népszerűbb a nézet, hogy ne a betegséget, hanem magát a beteget gyógyítsuk. Részletek!

A kórházak működési minőségét a finanszírozás jó megválasztásával is javítani lehet. Például megkapják a finanszírozást, de a szövődmények költségeit az intézményeknek kell kigazdálkodniuk. Vagyis akkor járnak jól, ha nincs szövődmény - mondta Hegedűs Zsolt.

A minőséget leíró adatokat auditálni kell. Ez akár az orvosokra is vonatkozhat, akiknek - ha működési engedélyüket meg akarják hosszabbítani - be kell mutatniuk a tevékenységük minőségét jellemző adatokat. Mindez kis adminisztráció az orvosnak, de nagyobb biztonság az intézménynek és a betegeknek is. Látják ugyanis, hogy az adott orvos milyen eredményességgel végzi a munkáját bizonyos szakterületen. Például, hogy a sebész keze alól kikerülő páciensek életminősége mennyit javult a műtét elvégzése után. Az így kialakuló világos helyzet pedig a finanszírozás újragondolásához is komoly támaszt adhatna.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +30 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag