+17° - +37°
Nincs front

Megvan, hogyan lehet átalakítani a vércsoportot

A tudósok megtalálták a módját, hogy az A típusú vért 0-ássá alakítsák át, ami azért nagyon fontos, mert az mindenkinek adható, míg a másik három fajta (A, B és AB) nem. Ezzel hatalmas lépést tehetünk az folyamatos zavartalan vérellátás érdekében, ami a kórházak régi kívánsága.

A vérellátás az egész világon - így Magyarországon is - komoly probléma, ami nem csak a véradók számának csökkenése és a vérpótlást kívánó műtéti eljárások számának növekedése miatt jelentkezik, hanem amiatt is, hogy korlátozás nélkül csak a 0 Rh negatív (Rh-) vér adható mindenkinek. A 0+ vércsoportba tartozók bárkinek adhatnak vért, akik szintén Rh pozitívak. A 0- csoport vörösvérsejtjei pedig mind a nyolc alcsoport számára átömleszthetők, tehát az ebbe a vércsoportba tartozók univerzális donorok. Nulla negatív vért használnak a transzfúziókhoz minden olyan eseteben, amikor valamilyen okból nincs lehetőség az alany vércsoportjának meghatározására, továbbá a gyenge immunrendszerű újszülöttek számára is ez a legmegfelelőbb. A 0+ vércsoportúak kaphatnak vért 0+ és 0- vércsoportúaktól is, utóbbiak számára viszont kizárólag szintén 0- típusú vér adható. Minden más esetben pedig vért csak olyat kaphatunk, ami megfelel a vércsoportunknak.

vér
Pár éven belül megszüntetheti a vérhiányt a vércsoportok átalakítása. Fotó: 123rf

A fentiek miatt talán már érthető, hogy Magyarországon miért jelenkezettvérhiány minden nyáron, különösen a ritkább vércsoportok esetében, amikor az emberek a saját pihenésükre, saját magukra és családjukra figyelnek inkább. A korábbi évek adatai alapján éves szinten 380 ezer véradó van, ők több mint 400 ezer egység vért adnak, ami alig fedezi a kórházak szükségletét. A biztonságos ellátáshoz napi 1600-1800 véradóra lenne szükség, ami a jelenleginél lényegesen magasabb szám. Lehet, hogy ez a probléma egy új felfedezés következtében hamarosan teljesen a múlté lesz.

Egy bélbaktérium szállította a megoldást

A Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy életképes módszert találtak az A-típusú vér 0-ássá alakítására a Flavonifractor plautii bélbaktérium enzimjeinek segítségével. Amikor ezeket az enzimeket hozzáadják az A-típusú vérhez, a vérsejtek felületén lévő antigén molekulákat leválasztják a sejtről, s ezzel antigén nélkülivé, azaz 0-ás csoportúvá konvertálják. Mivel a 0- természetes univerzális vérdonorok aránya csak 7 százalék körüli, ez a módszer óriási segítséget jelenthet a kiegyensúlyozottabb vérellátás megteremtéséhez.


Stephen Withers, a University of British Columbia kémiaprofesszora, a tanulmányt író csapat vezetője elmondta az Inverse magazinnak, hogy ez a kutatás közelebb vitte a tudósokat a vércsoportok konvertálásához. Az enzimek használatát ilyen célra először 1982-ben mutatták be B típusú vérre (ami könnyebben átalakítható), de hatalmas mennyiségű enzimre volt szükség ahhoz, hogy eredményt érjenek el. Aztán 2007-ben felfedezték, hogy két bakteriális enzim is eltávolíthatja az A- és B-antigéneket, de nem voltak elég hatékonyak vagy elég szelektívek, és nem működtek a teljes vérben. Ezért azóta is keresték a módot az enzimek hatékonyabbá tételére.

Enzimmágia

Withers kutatásai elsősorban olyan enzimekre összpontosítottak, amelyek összegyűjthetik és lebonthatják a glikánoknak nevezett összetett molekulákat, például a sejtfelszíni cukrokat. A team az emberi székletben izolált bakteriumok DNS-én keresztül találta meg a megfelelő enzimeket. Korábbi kutatások már megtalálták azokat a géneket, amelyek a mucinokat (a vörösvértesteken található cukrokhoz hasonló anyagokat) megemésztő enzimeket kódolják. Ezzel az ismerettel felvértezve az Escherichia coli baktériumban olyan enzimeket tártak fel, amelyek valóban eltávolíthatják az A-antigéneket az emberi vérben, és ezzel 0-negatívvá változtatják.

A vércsoportok megoszlása populációs tulajdonság. Míg Ázsiában a "B" vércsoport a leggyakoribb, az amerikai indiánok szinte 100 %-ban "0"-ás vércsoportúak, Európában pedig az "A"-s és "0"-ás vércsoport dominál. Hazánkban az "A" vércsoport a leggyakoribb (44%), majd ez követi a "0" 32%-al, végül pedig a "B" következik 16%-al és az "AB" gyakorisága mindössze 8%. Részletek!

A kutatók most biztonsági vizsgálatokat indítanak a kanadai vérellátó szolgálat szakértőivel együtt, hogy megbizonyosodjanak, az átalakított vörösvértestek teljesen biztonságosak és funkcionálisak. "Ami miatt aggódnunk kell, hogy az összes A-antigén eltávolítása megtörtént-e, és hogy az enzim nem okozott-e más változásokat a vörösvértest felszínén. Nem hiszem, hogy ez történt, de bizonyítaniuk kell" - mondta erről Withers. A professzor úgy gondolja, hogy ha megkapják a megfelelő finanszírozást, ezzel a laboratóriumi munkával két éven belül elkészülhetnek. Ezt követően azonban a klinikai vizsgálatok még pár évig eltarthatnak. Ha azonban minden jól működik, az forradalmasíthatja a vérellátását azáltal, hogy hatalmas mennyiségű 0-ás vér áll majd rendelkezésre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +37 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag