Meglepő módon előzhető meg a demencia

A demencia olyan progresszív betegség, amely 15-20 évvel azelőtt elkezdhet kialakulni, hogy az első tünetei megjelennének. Ezért fontos azoknak a tényezőknek az azonosítása, amelyek megakadályozzák a kóros állapot kialakulását. Úgy tűnik, hogy a jól működő keringés a megelőzés kulcstényezői közé tartozik.

Nehéz megbecsülni, hogy hány embert érinthet a demencia, de ez egy igen gyakori idegrendszeri megbetegedés. Ha a népszámlálási adatokból és trendekből indulunk ki, akkor jelenleg 2 millió ember tartozik a 65 éves vagy annál idősebb korosztályba, s az idő előrehaladtával a népességen belüli arányuk egyre csak nő. Ez azt jelenti, hogy a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének előreszámításai szerint egy emberöltőn belül, azaz 2060-ra már 2,4 millió lesz a számuk, ami elérheti a teljes népesség 30 százalékát. Jelenleg a legveszélyeztetettebb 65+-os korcsoport létszámához mintegy 250 ezer demenciával küzdőt párosíthatunk (persze a családokon keresztül érintettek száma ennél sokkal nagyobb).

A demográfiai változások e számot (ha minden más feltétel változatlan) nem fogják jelentősen megemelni, de a demensek számaránya a lakosságon belül a társadalom elöregedése miatt durván emelkedni fog. A demenciának az a sajátossága is megvan, hogy nincs tekintettel sem földrajzi, sem etnikai határokra, nem érdekli a társadalmi vagy gazdasági státusz, és nem foglalkozik a szociális vagy kulturális körülményekkel. Azaz, ha úgy tetszik igen demokratikusan pusztít.

demencia
Aki 50 éves korától egészséges életet él, ép elmével éri meg az idős kort - Fotó: 123 rf

Van mégis egy tényező, amely képes nagy társadalmi csoportokat képezni, méghozzá az életmód. Az Alzheimer Világjelentés több verziója is kimutatta például, hogy a dohányzás elhagyása erős korrelációban áll ademenciakockázatának mérséklődésével. Kiderült, hogy a korábbi dohányosoknak sem kell nagyobb rizikóval számolniuk, mint a nemdohányzóknak. De azok, akik nem hagytak fel e káros szokással, sokkal magasabb kockázattal találják szemben magukat idősebb korukban. 

Ezért aztán nem meglepő az a kutatási eredmény sem, amit a BMJ brit orvosi szaklap tett közzé, miszerint a jó szív- és érrendszeri egészség 50 éves korban csökkenti a demencia kockázatát az élet későbbi szakaszában. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a megállapításaik összhangban vannak a szív- és érrendszeri egészség javításának közegészségügyi céljaival, mert ez elősegíti az agy későbbi egészségét is.

Ami jó a szívnek, az jó az agynak is

Az Amerikai Szívtársaság korábban már kidolgozott egy olyan mutatót, a "Life's Simple 7"-t a szív-és érrendszeri egészség értékelésére és a betegségek kiszűrésére, amely a demencia megelőzésének potenciális eszközeként is használható. Az "élet egyszerű 7-esét (1. Hagyd abba a dohányzást! 2. Étkezz jobban! 3. Légy aktív! 4. Adj le súlyt! 5. Tartsd karban a vérnyomásod! 6. Kontrolláld a koleszterined! 7. Csökkentsd a vércukrod!) elsődleges megelőzésre tervezték, ahol a cél a rizikótényezők kialakulásának megakadályozása a betegség kockázatának befolyásolása érdekében. Ez négy viselkedési (dohányzás, étrend, fizikai aktivitás, testtömeg-index) és három biológiai (éhgyomri glükóz, vér koleszterin, vérnyomás) értékeket vesz figyelembe. A rossz kategória pontjai 0 és 6 közé esnek, a középérték 7 és 11 között van, az optimális érrendszeri állapot pedig 12-14 pontot mutat.

A bizonyítékok azonban továbbra sem voltak konzisztensek - írja a Medical Xpress. Ennek kiküszöbölésére a Francia Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet, valamint a londoni University College projektet indított Séverine Sabia epidemológus, népegészségkutató vezetésével. Megvizsgálták a Life Simple 7 szív- és érrendszeri egészség 50 éves korban rögzített pontszáma és a demencia kockázatának összefüggését a következő 25 évben.


Ehhez több mint ötezer-ötezer 50 éves brit férfi és nő adatait gyűjtötték be, amelyeket elemezve a társadalmi, viselkedési és biológiai tényezők hosszú távú egészségre gyakorolt hatására vontak le következtetéseket. A Whitehall II tanulmány résztvevők 50 évesen mentesek voltak a szív- és érrendszeri betegségektől és demenciától. A demencia eseteit 2017-ig kórházi, mentálhigiénés szolgáltatások és halálozási nyilvántartások alapján azonosították. A 7 899 végig megfigyelt résztvevő közül 347-nél regisztráltak demenciát az átlagosan 25 éves követési időszak alatt. A demencia diagnosztizálásakor az átlagéletkor 75 év volt.

Két és félszer kisebb kockázat

A kutatók megállapították, hogy kisebb eséllyel alakul ki demencia, ha a Life Simple 7 szív- és érrendszeri egészségre vonatkozó ajánlásait 50 éves kortól betartják. Ha az elért eredmények szerinti csoportokat hasonlították össze, akkor a rossz kardiovaszkuláris pontszámú csoportban a demencia előfordulási gyakorisága 3,2 volt 1000 főre évente, az átmeneti pontszámot elérteknél 1,8 volt, az optimális pontszámúaknál pedig csak 1,3-at érte el a demencia mutatója.

Az idősebb korban megjelenő feledékenységet a legtöbb ember egyszerre tartja viccesnek és bosszantónak, közben bár morgolódik az öregek furcsa és olykor kifejezetten idegesítő dolgain, viszonylag könnyen túllép rajta. Sajnos vannak esetek, amikor az elme leépülése akár fiatalabb korban is elkezdődhet, és súlyosabb némi memóriazavarnál, ami nemcsak a beteg, hanem a környezete számára is óriási kihívássá válhat. A demencia több százezer embert érint Magyarországon. Részletek!

Ez a tanulmány csak a megfigyelést tűzte ki, azaz nem kutatta a helyzetet eredményező okokat. A kutatók rámutattak a vizsgálataik korlátaira, például az adatok a vizsgálat résztvevőinek saját maguk által elkészített jelentésein alapultak, és az sem volt egyértelmű, hogy nem hiányoznak-e demenciaesetek a betegnyilvántartásokból. Az 50 éves korban elért magasabb szív- és érrendszeri egészségügyi pontszámhoz azonban a 20 évvel később elvégzett az MRI-vizsgálatok nagyobb teljes agy- és szürkeállomány-mennyiséget is társítottak. A demencia kockázatának csökkentése a kardiovaszkuláris pontszám trendjéből is kimutatható volt, azaz, ha a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben 50 éves korban kis javulás mutatkozik, az csökkentheti az idős korban megjelenő demencia kockázatát - állítják a kutatók.

A kutatók azt írták, hogy amennyiben a Life's Simple 7 módszerét 50 éves kortól az emberek követni kezdik, az szinergikusan megváltoztatja a demencia kockázatát. A szív- és érrendszeri kockázati tényezők módosíthatók, és stratégiai szempontból fontos prevenciós célokká tehetők. Azaz a szív-érrendszer egészségének javításának támogatásával olyan közegészségügyi politika folytatható, amely már 50 éves kortól elősegíti a kognitív egészség fenntartását. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A Life's Simple 7 pontosan megmondja: Nincs dohányzás, az egészséges étkezés válik mindennapi szokássá, amit le is kell mozogni, így le lehet adni a felesleges kilókat, ezen a módon a vérnyomás is jobban karbantartható, ahogy a koleszterinszint és avércukorszintis. Aki így jár el, az bízhat benne, hogy az idős kort egészségesen és tiszta fejjel éri meg. 

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag