Koronavírus mutációk: amiért kell és amiért nem kell aggódni

Tavaly év végén Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírus olyan új törzseit azonosították, amelyek gyorsabban terjednek a korábbiaknál. A kutatók első dolga volt, hogy kiderítsék, vajon e fertőzőképesebb mutációk veszélyesebbek-e és veszélyeztetik-e az oltások hatékonyságát. A következők derültek ki.

"A mutáció a vírus RNS-ében bekövetkező módosulás, amely változást okozhat a vírus szerkezeti fehérjéiben. A vírusok azért mutálódnak, mert különböző gazdasejtek hordozzák őket. Az oltásoknak való kitettség pedig nyomást gyakorol a vírusra is, hogy alkalmazkodjon a túlélés érdekében. De nem minden mutáció hatékony a kórokozó szempontjából. Egyesek nincsenek hatással a vírus fertőzőképességére, míg mások kifejezetten károsak lehetnek a vírusra" - mondta Supriya Narasimhan, a San Jose-i Santa Clara Valley Medical Center fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője a Health egészségportálnak.

B117 koronavírus mutáció
Nagy-Britanniát zár alá kényszerítette a koronavírus mutációja. Fotó: Getty Images

Alkalmanként azonban megjelenik egy-egy olyan mutáció, amely a vírus számára előnyös az eredeti verzióval szemben. Például képes elkerülni a felfedezését, megnő a fertőzőképessége vagy kevésbé lesz érzékeny az oltásokra. Az új mutációk ebbe a kategóriába tartoznak.

A vírusok a túlélésük érdekében mutálódnak

A Scientific American magazin arról ír, hogy a kutatók az új koronavírus-változatokat tavaly november végén és december elején észlelték genomszekvenálás útján. Az Egyesült Királyságban végzett COVID-19 genomikai erőfeszítések megállapították, hogy a ma B.1.1.7 néven ismert vírusvariáns állt a megnövekedett esetszám mögött Délkelet-Angliában és Londonban. Mára ez a változat az Egyesült Királyság többi részén is elterjedt, és világszerte számos országban felfedezték.

Tulio de Oliveira bioinformatikus vezetésével egy csapat a dél-afrikai KwaZulu-Natali Egyetemen az ország Kelet-Fokföld tartományában gyűjtött mintákban fedezte fel a 501Y.V2 kódjelű gyorsan terjedő mutációt. A brit és a dél-afrikai változatok egymástól függetlenül jelentek meg, de mindkettő egy sor mutációt hordoz - amelyek közül néhány hasonló - a koronavírus tüskefehérjéjében. Ezen keresztül a vírus azonosítja és megfertőzi a gazdasejteket, és ez immunválaszunk elsődleges célpontja.

A B.1.1.7 terjedését vizsgáló brit epidemiológusok becslései szerint ez a variáns körülbelül 50 százalékkal fertőzőbb, mint a korábban megismert koronavírusok. Ez a felismerés hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Királyság kormánya január 5-én egy harmadik nemzeti korlátozásról döntött. Az egyik kihívás a biológusok előtt azoknak a mutációknak a meghatározása, amelyek megkülönböztetik a brit és a dél-afrikai származású változatokat a közeli rokonaiktól. A B.1.1.7 variáns például 8 változást hordoz, amelyek befolyásolják a tüskefehérjét, és néhány másikat további génekben. A dél-afrikai 501Y.V2 variáns mintái legalább 9 változást hordoznak a tüskefehérjében.


Az egyik ilyen mutáció az N501Y, amely a vírus Spike fehérjéjének receptorkötő doménjében (RBD) található. A tudósok úgy vélik, hogy ez a mutáció szorosabban kötődhet az emberi angiotenzin-konvertáló enzim 2, azaz az ACE2-receptorhoz. A Spikefehérjeegyéb változásai lehetővé tehetik, hogy ez a mutáció elkerülje a detektálást bizonyos PCR (polimeráz láncreakció) módszerekkel - mondta Narashimhan. Rámutatott arra is, hogy ha többen fertőződnek meg, akkor többen lesznek betegek és többen szorulnak kórházi ellátásra, akiknek egy része nem éli túl a betegséget.

Még akkor is, ha az új változat nem halálosabb, az a tény, hogy gyorsabban és hatékonyabban terjedhet, magasabb halálozási és fogyatékossági aránnyal járhat. "Másképpen fogalmazva, a nagyon nagy számok kis százaléka könnyen sokkal nagyobb lehet, mint egy kis szám nagy százaléka. Ez az egyik legfőbb ok, ami miatt aggódunk" - jelentette ki. Ráadásul a terjedés sebessége nemcsak a fertőzések számát növeli, hanem csökkentheti a kontaktkövetés hatékonyságát is.

Az új változatok vizsgálatánál a figyelem nagy része a tüskefehérjének arra az N501Y kódnevű változására összpontosul, amely a brit és a dél-afrikai mutáns törzsben is megjelent. Ez a mutáció megváltoztatja a tüske úgynevezett receptorkötő doménjét, amely az emberi fehérjéhez rögzül afertőzéslehetővé tétele érdekében. A korábbi tanulmányokban felvetett egyik hipotézis szerint az N501Y változással a vírus erősebben kapcsolódhat a sejtekhez, megkönnyítve a fertőzést - mondta Wendy Barclay, a londoni Imperial College virológusa, a brit kormány tanácsadója.

A kutatások sürgősségét fokozza az aggodalom, hogy az új variánsok gyengíthetik az oltások és a korábbi fertőzések által kiváltott immunválaszokat. "Mindkét változat mutációkat hordoz a tüskefehérje olyan régióiban (a receptorkötő doménnek és az N-terminális doménnek nevezett részen), amelyeket a hatékony vírus-blokkoló antitestek felismernek. Ez felveti annak lehetőségét, hogy az itt ható antitesteket befolyásolják a mutációk" - jelentette ki Jason McLellan, a Texasi Egyetem szerkezeti biológusa.

De más mutációk is előfordulhatnak. Ezek között a legfontosabb egy másik receptor-kötő domén mutáció, amelyet de Oliveira csapata azonosított az 501Y.V2 variánsban, ez az úgynevezett E484K. Ennek a vizsgálati eredményeire még pár napot várni kell.

Hogyan ismerik fel a korábban létrejött antitestek a vírusokat?

Újabb bizonyítékok vannak arra, hogy az E484K mutáció lehetővé teheti a vírus számára, hogy elkerülje egyes emberek immunválaszait. Egy tavaly év végi vizsgálattal kapcsolatban Rino Rappuoli sienai immunológus csoportja a Fondazione Toscana Life Sciences kutatóintézetben arról számolt be, hogy SARS-CoV-2-t tenyésztettek egy lábadozó személy vérszérumának segítségével.

Szelektálni akarták a vírusmutációkat, amelyek képesek elkerülni a fertőzésre válaszként képződő sokféle antitestet. Végül 90 napon belül a vírus 3 olyan mutációt hozott létre, amelyeknek tulajdonságaiból arra következettek, hogy a szérumot adó egyén SARS-CoV-2 elleni teljes antitestválasza csak a tüskefehérje kis részére irányul. A laboratórium által kifejlesztett törzs kevésbé bizonyult rezisztensnek a többi ember "gyógyító szérumával" szemben. De a kísérlet azt sugallja, hogy az olyan mutációk, mint az E484K és az N-terminális doménváltozások, amelyeket mindkét gyorsan terjedő változat hordoz, befolyásolhatják, hogy a vakcinák és a korábbi fertőzés által generált antitestek hogyan ismerik fel őket - mondja McLellan.

Az új mutációk okozta esetek mielőbbi azonosításával, pontos és alapos kontaktkutatással és a járványügyi szabályok szigorításával nyerni lehetne néhány hetet, késleltetve az új variáns széleskörű elterjedését, némileg ellaposítva a járványgörbét. Ez azért lenne különösen fontos, mert amellett, hogy a kórházi kapacitás minden országban véges, a vakcinák engedélyezésével egyre több ember juthat oltáshoz, védettséget szerezve. Részletek!

Sürgető kérdés, hogy az ilyen változások megváltoztatják-e a vakcinák valós hatékonyságát - vélekedik Jesse Bloom, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ virális evolúciós biológusa. Pár napja csapata arról is beszámolt, hogy az E484K és számos más mutáció különböző mértékben, de elkerülheti az antitestek felismerését a lábadozó emberek gyógyító szérumában.

De Bloom és más tudósok is abban reménykednek, hogy a mutációk nem gyengítik lényegesen az oltások teljesítményét. A fertőzés ugyanis általában óriási mennyiségű semlegesítő antitest termelését váltja ki, így az új változatokkal szembeni hatékonyságuk csekély csökkenése nem számít. A vakcinák által kiváltott immunválasz egyéb ágai, mint például a T-sejtek pedig nem lehetnek érintettek. "Ha most fogadnom kellene, akkor azt mondanám, hogy az oltások továbbra is hatékonyak maradnak, és megakadályozzák, hogy az emberek halálosan megbetegedjenek" - mondta Jeremy Luban.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag