Koronavírus: itt marad és szétterjed

A koronavírus-járvány valószínűleg szétterjed az egész bolygón, hiszen már huszonöt országban jelent meg. Ugyanakkor nem olyan halálos, mint néhány korábbról ismert légzőszervi betegséget okozó társa. Kénytelenek leszünk hozzászokni a jelenlétéhez.

A Johns Hopkins orvosi egyetem vezető tudósa, Dr. Amesh Adalja szerint arra számíthatunk, hogy az új koronavírus valószínűleg éves kitöréseket okoz majd, de az esetek nagy része enyhe lesz. A szezonális légzőszervi betegségeket okozó vírusok családjához fog tartozni - mondta a CNBC-nek. Azaz hozzászokunk, mint az influenza jelenlétéhez.

lázmérés Hongkong
lázmérés Hongkong

A kutató arra számít azonban, hogy a jelenlegi járvány enyhe pandémiává alakul és tovább terjed az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi ügynökség, a CDC, a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint jelenleg csak 11 megerősített amerikai eset van. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság viszont február 5-én már 24 530-ra emelte az országban megerősített koronavírus-esetek számát, amelyből 492 volt halálos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint 200 koronavírusos-eset volt 25, Kínán kívüli országban.

Volt ennél már halálosabb légúti vírus is

Dr. Anthony Fauci, az NIH Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, valamint Scott Gottlieb az amerikai gyógyszerügynökség FDA volt vezetője az elmúlt napokban szintén arról beszélt, hogy a koronavírus kitörése pandémiává válik. Az egészségügyi szakemberek akkor beszélnek pandémiáról, ha a vírus tömegeket fertőzhet meg szerte a világon. A járvány kifejezést a lokalizáltabb terjedésre tartják fenn. Sok egészségügyi szakember és elemző szerint az esetek száma sokkal magasabb a nyilvánosságra hozottnál, ami azt is jelenti, hogy a kór halálozási aránya jelenleg biztosan 2 százalék alatt van.

"Fontos, hogy tisztán lássuk a helyzet súlyosságát és a kockázati tényezőket, és megvédhessük az embereket. Míg sokaknál enyhe a betegség lefolyása, és sokak inkább influenzaszerű tüneteket tapasztalnak, másoknál nagyon súlyos is lehet" - véli Adalja. A szakértő összehasonlította a koronavírust a 2009. évi H1N1-el, a sertésinfluenzával. Az a járvány mintegy 285 ezer embert ölt meg abban az időben, ennek ellenére alacsony volt a halálozási arány. A 2002-2003-as SARS-kitörés 8 098 esetet és 774 halált okozott. Ez 9,56 százalék, ami igen magas halálozási arány, rosszabb, mint az eboláé. "Valószínűleg sok olyan fertőzött van Kínában, akiről nem is tudnak, mert például tünetmentesek voltak, vagy olyan enyher volt a fetőzés lefolyása, hogy nem jelezték az egészségügyi hatóságok felé" - állította Fauci a CNBC-nek.

Az egész világon megelőző intézkedésekkel, például utazási korlátozások bevezetésével reagáltak a koronavírus kitörésére. A vállalatok, köztük a Starbucks, az Airbus, a Samsung és az Apple is átmenetileg bezártak néhány kínai üzemet. Adalja azonban azt mondta, nem biztos abban, hogy ezek a kór visszaszorítását célzó erőfeszítések eredményesek lesznek, mivel a vírus már több mint 20 országban megjelent. A legfontosabb ebben a helyzetben, hogy mindenki gondosan ügyeljen a higiéniai szabályok betartására, például forró vízzel és szappannal mossunk kezet, kerüljük el az arcuk megérintését, utazás közben, ha tehetik, töröljék le azt a felületet, amivel érintkeznek.

Még nem lehet megbecsülni, hogy hol a vége

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint a járvány kínai epicentrumában megfelelő lépéseket tettek és helyes módszereket alkalmaztak afertőzésterjedésének megakadályozására. Dicséret illeti a kínai szakembereket és tisztviselőket, akiket eddig széles körben kritizáltak a kitörés kezdeti kezelése miatt. "Kinyílt a cselekvési lehetőségek ablaka a járvány forrásnál a nagy és erőteljes intézkedések miatt, amelyeket a kínai epicentrumban hoztak meg. Tehát használjuk ezt a lehetőséget a további terjedés megakadályozására és ellenőrzésére" - mondta a BBC szerint.

Egy kínai kutatócsoport minden eddigi, a koronavírus-járványról összegyűjthető információt, s azokat a bizonyítottan koronavírusos eseteket is elemezte, melyek január 1-je és 20-a között történtek, hogy tisztább képet kaphassanak arról a betegségről. A dokumentumban a kutatók leszögezték, egyértelmű, hogy a vírus tüdőgyulladással jár, a vizsgált 99 beteg mindegyike ezzel került kórházba, a többi tünet azonban nem volt ennyire univerzális. Torokfájást mindössze a betegek 5 százaléka tapasztalt, míg lázat és köhögést több mint 80-an. Légszomjról 31 százalék számolt be, míg izomfájdalmat, zavartságot és fejfájást durván tíz százalékuk tapasztalt. Részletek!

A betegség következtében elhunytak körülbelül 80 százaléka 60 évesnél idősebb volt, 75 százalékuk pedig súlyos egészségi problémával küzdött, például szív- és érrendszeri betegséggel és cukorbetegséggel. A legtöbb fertőzött azonban valószínűleg teljes mértékben felépül, ugyanúgy, mint az influenzánál. Azt, hogy összességében hány embert fog megfertőzni a vírus, ma még nehéz megjósolni. Ezt erősíti, hogy a Hongkongi Egyetem becslései szerint az esetek száma sokkal nagyobb lehet, mint a hivatalos adatok. Dr. David Heymann, aki a WHO csapatát vezette a SARS-kitörés idején 2002-2003-ban, az AP hírügynökségnek szintén azt fejezte ki, hogy az új koronavírus terjedése még mindig növekszik, és még túl korai megbecsülni, mikor éri el csúcspontot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés