Koronavírus: így is végződhet a járvány

A francia Nemzeti Tudományos Tanács négy valószínű forgatókönyvet vázolt fel a Covid-19-járvány lehetséges jövőjéről. A legjobb esetben a vírus terjedése ellenőrzés alatt marad, a legrosszabban pedig "kritikus" egészségügyi válság alakul ki. Van olyan, amit átvehetnénk a franciák gondolkodásából.

Korábban már megismerhettünk különféle szcenáriókat a koronavírus-járvány várható alakulásáról. A Minnesotai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó kutatóközpontja (CIDRAP) például három modellt határozott meg (ahogy ezt a cikkünk végén lévő grafikon mutatja). Az első szerint hozzá kell szoknunk a vírus jelenlétéhez, amely újra és újra visszatér és közepes kitöréseket produkál. A második szerint egy intenzív hullám söpör végig a világon rengeteg fertőzést és sok halált okozva, de aztán a vírus, ha el nem is tűnik, de lecsendesedik. A harmadik esetben kialakulhat egy tartós válság, ami a már megtapasztaltnál ugyan kisebb méretű kitörésekkel jár, de végül a lakosságnak legalább a fele megfertőződik, s igazán csak az hoz megnyugvást, ha elkészül egy hatásos vakcina úgy két éven belül.

Párizs maszk
Párizs maszk

A francia Nemzeti Tudományos Tanács gyakorlati megközelítésből állította fel a modelljeit. Ami érthető is, hiszen a testület a francia kormánynak ad tanácsokat az egészségügyi vészhelyzetek, például a koronavírus-krízis kezelésével kapcsolatban. A négy lehetséges forgatókönyvet azzal a céllal vázolták fel, hogy "előre jelezzék a szükséges intézkedéseket" annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését - írja a France24.com. A vírus kontrollálásáról alkotott elképzeléseikből mi is átvehetnénk elemeket, különösen a "tesztelés, nyomon követés, izolálás" szemléletet, ami a leghatékonyabb eszköznek látszik a járvány második hullámának megelőzésére és megállítására.

Első forgatókönyv: járvány ellenőrzés alatt

Ez a legoptimistább változat a négy közül. A francia hatóságok szerint jelenleg ez látszik kibontakozni. A Tudományos Tanács vezetője, Jean-François Delfraissy június 5-én közölte, hogy a vírus "kontroll alatt maradt". Ehhez az kellett, hogy a kulcsfontosságú jelzések - például a COVID-19 miatt kórházi ápolásra szorulók és az intenzív kezelésben részesülő betegek száma, valamint a pozitív tesztek száma - két hónap után is "bátorítóak" legyenek. Ennek ellenére azt ajánlják, hogy Franciaország tartsa fenn a társadalmi távolságtartás jelenlegi szintjét, az arcmaszkok használatát és a "tesztelés, nyomon követés, izolálás" megközelítést a vírus terjedésének megakadályozására. Azaz szerintük azt az utak érdemes követni, amellyel Dél-Korea figyelemre méltó sikereket ért el a pandémia korai szakaszában.

Második forgatókönyv: Kritikus klaszterek helyi körzetekben

Németország és néhány ázsiai ország utóbbi heteit figyelembe véve a Tanács szerint ez a közbenső forgatókönyv valószínűleg "az elkövetkező hetekben" jelenhet meg. Konkrétan az állami hatóságoknak ébernek kell lenniük és felismerni azokat a kisebb "kritikus csoportokat", amelyekben a vírus nagyon gyorsan terjedhet.

Ebben a forgatókönyvben a tanács "korai, gyors, és masszív választ" javasol minden olyan területen, ahol a COVID-19 terjed. Meg kell erősíteni a társadalmi távolságtartásról szóló intézkedéseket és a lakosság kiszolgáltatott rétegeit, például az időseket proaktívan, elszigeteléssel kell megóvni. A "tesztelés, nyomon követés, izolálás" megközelítést fokozni kell afertőzésgyors terjedésének kitett területeken. A vizsgálat nem korlátozódhat a klaszterben tünetekkel küzdő emberekre - jelentette ki a Tanács. Ennek a forgatókönyvnek az átfogó célja az lenne, hogy korlátozza az egyes klaszterekből kikerülő esetek számát annak érdekében, nehogy a koronavírus támadása országosan megújuljon.

Harmadik forgatókönyv: egy "alacsony szintű" járvány

Egy "alacsony szintű járvány" esetén a COVID-19 Franciaország sok régiójában vagy akár az egész országban elterjedne. A betegség különböző helyi klasztereken keresztül terjedne, megnehezítve a hatóságok munkáját az átviteli láncok monitorozásában, ellenőrzésében. A Tanács szerint ez a helyzet akkor állhat elő, ha az emberek nem veszik figyelembe a közösségi távolságtartási intézkedéseket. Különösen az ország egyes régiói közötti jelentős számú szükségtelen utazás fenyeget azzal, hogy a vírus terjedése újra erőre kap.

Ha a pozitív tesztek aránya számottevően növekszik, akkor a Tanács olyan meglévő intézkedések megerősítését javasolja, mint a közösségi távolság, a "teszt, nyomon követés, elkülönítés" programok felgyorsítása, a kórházi kapacitás növelése és az ápolási otthonokban élők védelmére irányuló intézkedések végrehajtása. Ha ezek az intézkedések nem vezetnek eredményre, akkor a tanács szerint szükség lehet a teljes lezárás újbóli bevezetésére.

Az elmúlt hetekben már több ország is megkezdte a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett szigorú intézkedések fokozatos enyhítését. Egyre több helyen indulnak újra a gyárak, nyitnak ki az iskolák és a vendéglátóhelyek, illetve az emberek mozgását is egyre kevésbé korlátozzák. Ezzel egyidőben viszont sok szakember az elsietett lépések komoly következményeire és egy újabb fertőzési hullám veszélyére figyelmeztet. Részletek!

Negyedik forgatókönyv: kritikus egészségügyi helyzet

Ez a legpesszimistább forgatókönyv a Tudományos Tanács által felvetettek közül. Ilyen helyzetre akkor lehet számítani, ha az intézkedések a COVID-19 terjedését nem tudták megállítani a harmadik forgatókönyvben szereplő intézkedésekkel. A kormánynak mérlegelnie kellene egy második lezárást a "túlterhelt intenzív osztályok" helyzetének enyhítésére. A Tanács ugyanakkor megjegyezte, hogy újabb széleskörű korlátozások bevezetése nem lenne kívánatos "társadalmi és gazdasági" okokból. Ugyanakkor fontolóra kell venni az intenzív terápiás egységek súlyos túlterhelését, amelyet Kelet-Franciaországban és a Párizsi régióban tapasztaltak a járvány csúcsának tetején.

Ha a kormány egyetlen célja az, hogy csökkentse a COVID-19-ben elhalálozó emberek számát, akkor jobb lesz minél korábban bevezetni a korlátozásokat - álltja a testület. Az alternatív célkitűzés azonban a túlterhelt intenzív osztályok miatt bekövetkező halálozás növekedésének korlátozása. A Tanács azt is hangsúlyozta, hogy a negyedik forgatókönyv elkerülése érdekében nagyon fontos a vírus terjedésének nyomon követése.

COVID-19 hullámok
COVID-19 hullámok

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció