Koronavírus: az immunredszert is megtámadja, mint a HIV

A T-sejtek az immunrendszer kommandósai. Felkutatják, megtámadják és megsemmisítik a betolakodókat, esélyt sem adva nekik, hogy megbetegítsék az emberi szervezetet. Vannak azonban kórokozók - a leghíresebb közülük az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus - amelyek nem rettennek meg e vadászoktól, hanem igyekeznek elkapni őket. Úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 is tagja e veszélyes társaságnak.

Azimmunrendszerolyan, mint egy hadsereg, sokféle fegyvernem és fegyverrendszer működik együtt a szervezetet védve az idegen behatolók ellen. Az immunsejtek egyik legfontosabb típusát a T-limfociták vagy T-sejtek alkotják. Ez a fehérvérsejt-típus adja az alkalmazkodó immunitás magját, képes az immunválaszt módosítani az egyes kórokozóknak megfelelően.

járványkórház
Ideiglenes járványkórház Spanyolországban. A SARS-CoV-2 az immunrendszert is támadja, ezért is képes a gyors terejedésre és a súlyos fertőzésre - Fotó: Getty Images

Amerikai és kínai tudósok is bizonyítékokat tártak fel arról, hogy a COVID-19 súlyos akut légzőszervi betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus az immunrendszer T-limfocitáit is megtámadja. Az aggasztó eredmények rámutatnak, hogy a vírus elpusztíthatja az immunrendszert, és így a beteg nem képes leküzdeni a fertőzést - írja a News Medical orvosi portál.

A SARS-CoC-2 új színtre emelte a szervezet támadását

A sanghaji Fudan Egyetem és a New York-i kutatók megvizsgálták a vírus hatását a T-limfocita sejtvonalakra. Az eredményeiket a Cellular & Molecular Immunology című folyóiratban tették közzé. A kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy vírussal fertőzött sejtet, amelybe mérgező vegyianyagokat injektáltak. Ez az eljárás elpusztította a vírust és a fertőzött sejteket egyaránt, darabokra szakítva őket. Amikor azonban koronavírusokat T-sejtekkel hozták érintkezésbe meglepő módon azt találták, hogy a T-sejt a vírus áldozatává vált. A SARS-CoC-2 tüskéjén lévő struktúra egymáshoz rögzítette a vírusburkot és a sejtmembránt. Ezután a vírusgének beléptek a T-sejtekbe, túlterhelték, túszul ejtették őket, amivel kikapcsolták a pusztítóképességüket, azaz a szervezet védtelen maradt.

Ezután a csapat megpróbálta lefolytatni ugyanezt a kísérletet a SARS-vírussal és egy másik koronavírussal, de ezek a kórokozók nem voltak képesek megfertőzni a T-sejteket. A kutatók azt gyanítják, hogy a SARS-vírusnak, amely 2002 és 2003 között okozott gondokat, nincs membránfúziós képessége. A vírus csak olyan sejteket képes megfertőzni, amelyekben van egy bizonos receptorfehérje, az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2). A T-sejtek csak néhány ACE2 receptor fehérjét tartalmaznak.

Magyarázat a gyors terjedésre

A T-limfociták rendkívül fontosak az egészségünk megőrzéséban. A Cambridge-i Egyetem alábbi videofilmje megmutatja, ahol rendellenesség tapasztalható, ezek a kérlelhetetlen vadászok, hogyan csapnak le a veszélyt jelentő célpontokra, ezúttal rákos sejtekre. Ha a koronavírus képes kiiktatni ezeket a rohamcsapatokat, az nagy veszteséget, gyengülést eredményez a védelmi rendszerünkben.

Fontos felfedezés, hogy a SARS-CoV-2 képes hatni a T-sejtekre, mert ez válasz lehet arra, hogy a betegség miért terjed ennyire gyorsan, és miért van olyan sok fertőzött az egész világon. Ez az ismeret rávilágít arra is, hogy bizonyos veszélyeztetett csoportok - különösen a 65 évesnél idősebbek, az immunhiányosak, valamint a súlyos krónikus betegséggel, például tüdő-, szív-, cukorbetegséggel és magas vérnyomással élők - miért veszélyeztetettebbek.

A csontvelőben lévő őssejtekből a csontvelőben (B-sejtek) és a csecsemőmirigyben (T-sejtek) történő érés eredményeként a különböző idegen struktúrák felismerésére képes receptorok számtalan variációi jelennek meg a limfociták felszínén. Ezzel válnak a B- és T-sejtek a specifikus immunválasz fő komponenseivé: a B-limfociták az ellenanyag-termeléssel járó, úgynevezett humorális, míg a T-limfociták a sejtellenes immunválasz végbemenetelében játszanak fontos szerepet. Ez utóbbi főként a szerzett immunitást (és az immunológiai emlékezetet) biztosítja. A B- és a T-sejtek funkciójukat egymással és a természetes immunválasz sejtjeivel szoros együttműködésben fejtik ki. Részletek!

További vizsgálatok kimutatták, hogy a COVID-19-ben elhunyt betegek szervezeti károsodásai hasonlóak voltak mint a SARS és a HIV esetében. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a hibás T-sejtekben - szemben a HIV-vel - a koronavírus nem replikálódik, a T-sejtek és a vírus együtt pusztul el.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció