Koronavírus: az immunredszert is megtámadja, mint a HIV

A T-sejtek az immunrendszer kommandósai. Felkutatják, megtámadják és megsemmisítik a betolakodókat, esélyt sem adva nekik, hogy megbetegítsék az emberi szervezetet. Vannak azonban kórokozók - a leghíresebb közülük az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus - amelyek nem rettennek meg e vadászoktól, hanem igyekeznek elkapni őket. Úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 is tagja e veszélyes társaságnak.

Az immunrendszer olyan, mint egy hadsereg, sokféle fegyvernem és fegyverrendszer működik együtt a szervezetet védve az idegen behatolók ellen. Az immunsejtek egyik legfontosabb típusát a T-limfociták vagy T-sejtek alkotják. Ez a fehérvérsejt-típus adja az alkalmazkodó immunitás magját, képes az immunválaszt módosítani az egyes kórokozóknak megfelelően.

járványkórház
Ideiglenes járványkórház Spanyolországban. A SARS-CoV-2 az immunrendszert is támadja, ezért is képes a gyors terejedésre és a súlyos fertőzésre - Fotó: Getty Images

Amerikai és kínai tudósok is bizonyítékokat tártak fel arról, hogy a COVID-19 súlyos akut légzőszervi betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus az immunrendszer T-limfocitáit is megtámadja. Az aggasztó eredmények rámutatnak, hogy a vírus elpusztíthatja az immunrendszert, és így a beteg nem képes leküzdeni a fertőzést - írja a News Medical orvosi portál.

A SARS-CoC-2 új színtre emelte a szervezet támadását

A sanghaji Fudan Egyetem és a New York-i kutatók megvizsgálták a vírus hatását a T-limfocita sejtvonalakra. Az eredményeiket a Cellular & Molecular Immunology című folyóiratban tették közzé. A kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy vírussal fertőzött sejtet, amelybe mérgező vegyianyagokat injektáltak. Ez az eljárás elpusztította a vírust és a fertőzött sejteket egyaránt, darabokra szakítva őket. Amikor azonban koronavírusokat T-sejtekkel hozták érintkezésbe meglepő módon azt találták, hogy a T-sejt a vírus áldozatává vált. A SARS-CoC-2 tüskéjén lévő struktúra egymáshoz rögzítette a vírusburkot és a sejtmembránt. Ezután a vírusgének beléptek a T-sejtekbe, túlterhelték, túszul ejtették őket, amivel kikapcsolták a pusztítóképességüket, azaz a szervezet védtelen maradt.

Ezután a csapat megpróbálta lefolytatni ugyanezt a kísérletet a SARS-vírussal és egy másik koronavírussal, de ezek a kórokozók nem voltak képesek megfertőzni a T-sejteket. A kutatók azt gyanítják, hogy a SARS-vírusnak, amely 2002 és 2003 között okozott gondokat, nincs membránfúziós képessége. A vírus csak olyan sejteket képes megfertőzni, amelyekben van egy bizonos receptorfehérje, az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2). A T-sejtek csak néhány ACE2 receptor fehérjét tartalmaznak.

Magyarázat a gyors terjedésre

A T-limfociták rendkívül fontosak az egészségünk megőrzéséban. A Cambridge-i Egyetem alábbi videofilmje megmutatja, ahol rendellenesség tapasztalható, ezek a kérlelhetetlen vadászok, hogyan csapnak le a veszélyt jelentő célpontokra, ezúttal rákos sejtekre. Ha a koronavírus képes kiiktatni ezeket a rohamcsapatokat, az nagy veszteséget, gyengülést eredményez a védelmi rendszerünkben.

Fontos felfedezés, hogy a SARS-CoV-2 képes hatni a T-sejtekre, mert ez válasz lehet arra, hogy a betegség miért terjed ennyire gyorsan, és miért van olyan sok fertőzött az egész világon. Ez az ismeret rávilágít arra is, hogy bizonyos veszélyeztetett csoportok - különösen a 65 évesnél idősebbek, az immunhiányosak, valamint a súlyos krónikus betegséggel, például tüdő-, szív-, cukorbetegséggel és magas vérnyomással élők - miért veszélyeztetettebbek.

A csontvelőben lévő őssejtekből a csontvelőben (B-sejtek) és a csecsemőmirigyben (T-sejtek) történő érés eredményeként a különböző idegen struktúrák felismerésére képes receptorok számtalan variációi jelennek meg a limfociták felszínén. Ezzel válnak a B- és T-sejtek a specifikus immunválasz fő komponenseivé: a B-limfociták az ellenanyag-termeléssel járó, úgynevezett humorális, míg a T-limfociták a sejtellenes immunválasz végbemenetelében játszanak fontos szerepet. Ez utóbbi főként a szerzett immunitást (és az immunológiai emlékezetet) biztosítja. A B- és a T-sejtek funkciójukat egymással és a természetes immunválasz sejtjeivel szoros együttműködésben fejtik ki. Részletek!

További vizsgálatok kimutatták, hogy a COVID-19-ben elhunyt betegek szervezeti károsodásai hasonlóak voltak mint a SARS és a HIV esetében . Ugyanakkor az is kiderült, hogy a hibás T-sejtekben - szemben a HIV-vel - a koronavírus nem replikálódik, a T-sejtek és a vírus együtt pusztul el.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)