Koronavírus: aggasztóan terjed az indiai mutáns a briteknél

Nagy-Britannia 23 városában már kimutathatóan a koronavírus indiai variánsa dominál, ami arra utal, hogy ez a változat gyorsan terjed.

Az Egyesült Királyságban már áprilisban azonosították a koronavírus indiai mutációját, a B.1.617.2 vírustörzset. Az indiai kettős mutáns a közelmúltban már az ország területének 40 százalékán kimutathatóan jelen volt - derül ki brit sajtóértesülésekből .

indiai kettős mutáns
Egyre több európai országban azonosították már az indiai kettős mutánst. Fotó: Getty Images

Ahogy azt a genomikai és genetikai kutatásokkal foglalkozó Sanger Intézet egy héttel ezelőtti adatai mutatták, 23 brit városban már ez a domináns mutáció. Néhány nagyvárosban és környékén olyannyira elterjedt, hogy tíz kórházi kezelést igénylő beteg közül nyolcnál ez okozott megbetegedést. London több városrészében - például Camdenben, Hounslowban és Greenwich-ben - az összes pozitív teszteredmény több mint feléért az indiai kettős mutáns felelős. (Számszerűsítve: szerdán 2323 esetben azonosították ezt a variánst, ami négyszerese a tíz nappal korábban regisztráltnak.)

Az érintett területeken már bevezették a gyakori tesztelést és meghosszabbították az üzletek nyitvatartási idejét. Utóbbira azért volt szükség, hogy megakadályozzák a nagy tömeg összeverődését.

Romániában április 29-én mutatták ki először a B.1.617.2-es jelzésű indiai vírusmutációt, egy szintén Indiából érkezett, a Brassó megyei Botfaluban dolgozó vendégmunkásnál. A járványügyi szakemberek azt valószínűsítik, hogy Romániában már a brit mutáció a domináns, de az országban már a brazil és dél-afrikai variáns is megjelent. Részletek!

Mit gondolnak az indiai mutációról a britek?

Boris Johnson brit miniszterelnök a kialakult helyzetről annyit mondott: nagyon alaposan megvizsgálják az adatokat, és megpróbálják kideríteni, hogy az indiai variáns mennyivel fertőzőképesebb az Egyesült Királyságban eddig domináns brit változatnál .

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bizakodó, a BBC televízió vasárnapi műsorában elmondta, hogy a jelek szerint ugyan az indiai vírusmutáció gyorsabban terjed, ám egyre biztosabbak benne, hogy az oltások (a britek a Pfizer-BioNTech-, a Moderna és az AstraZeneca-vakcinával oltanak) ez ellen is hatékonyan védenek. De hogy pontosan mennyire, az majd később derül csak ki.

Ezért veszélyes az indiai kettős mutáns

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com is írt, a B.1.617 vírusváltozat dupla mutáns, vagyis két mutációt hordoz. Az L452R és az E484Q két ponton is megváltoztatja a tüskefehérjét, ami kutatók szerint azzal járhat, hogy nagyobb eséllyel játszhatja ki a védőoltásokkal vagy a megfertőződés után kialakult immunvédelmet, mint a korábbi variánsok.

Indiában továbbra is gyorsan terjed a járvány. Eddig több mint 25 millió fertőzöttet regisztráltak, a megerősített halálos áldozatot száma pedig meghaladja a 283 ezret. Az ázsiai országban nem csak a kettős mutáns, hanem a Nyugat-Bengáliában azonosított, onnan gyorsan terjedő tripla mutáns , a B.1.618 elnevezésű "bengáli törzs" is gondot okoz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: