+11° - +28°
Nincs front

Koronavírus: a világ legnagyobb pszichológiai kísérlete

A koronavírus-járvány hatásainak tompítása érdekében a világon mintegy 2,6 milliárd ember él korlátozások között, s ez vitathatatlanul a legnagyobb pszichológiai kísérlet, ami valaha zajlott. Félő, hogy 2020 második felében a kiégéssel és az elkülönülés miatti stressz következményeivel szembesülhetünk.

Az 1990-es évek közepén Franciaország volt az egyik első ország a világon, amely egy forradalmi megközelítést alkalmazott a terrorista támadások és katasztrófák következményeinek kezelésére. Nem csak a sérültek testét akarták kezelni már a helyszínen, hanem a lelküket is. Ezért a terepen működő orvospszichológiai egységeket (Cellule d'Urgence Médico-Psychologique - CUMPS) állítottak fel.

koronavírus mentális hatás
A koronavírus a testet, a társadalmi hatásai a lelket pusztíthatják - Fotó: Getty Images

A betegosztályozás (triázs) második szakaszában olyan áldozatok és szemtanúk kaptak pszichológiai segítséget, akiknek nem voltak fizikai sérüléseik. A szakemberek azt kutatták, hogy kinél tapasztalhatók a poszttraumás stressz jelei, amelyek szükségessé tehetik a további kezelést. Ma már a nemzetközi gyakorlat is egyre inkább ezt a "két sátoros" megközelítést alkalmazza. Az egyik sátor a sebesültek ellátására szolgál, a másik a láthatatlan, azaz a pszichológiai sérülések kezelésére

A COVID-19 világjárvány esetében is indokolt lenne ezt az utat követni, de nem állítottunk fel pszichológiai segítséget kínáló egységeket, és ennek az árát a példa nélküli korlátozásokat követő három-hat hónapon belül meg fogjuk fizetni, amikor majd minden munkáskézre szükségünk lesz a világgazdaság fellendítéséhez - fejtegette Dr. Elke van Hoof, a brüsszeli Vrije Egyetem egészségpszichológia professzora a Világgazdasági Fórum (WEF) portálján megjelent cikkében.

A karantén és a korlátozások mentális vámja

Jelenleg a becslések szerint 2,6 milliárd ember, a világ népességének körülbelül egyharmada él valamilyen korlátozás vagy karantén alatt. Ez vitathatatlanul a legnagyobb beavatkozás az emberek életébe és a legkiterjedtebb pszichológiai kísérlet, amelyre valaha sor került.

A várható pszichológiai hatásokról már vannak tapasztalatok. Még közvetlenül azelőtt, hogy Európában komolyabb korlátozó intézkedéseket hoztak volna, a Lancet brit orvosi folyóirat idén február végén, egy tanulmányban áttekintette a karantén pszichológiai hatásait. Már akkor tudni lehetett ugyanis, hogy mi történik több száz millió háztartásban szerte a világonNem meglepő, hogy a karanténba került embereknél a pszichológiai problémák széles skálája jelenik meg kezdve a stressztől, a rossz hangulattól és álmatlanságtól a szorongáson, haragon, ingerlékenységen, érzelmi kimerültségen át a depresszióig vagy a poszttraumás stresszig. A rossz hangulat és az ingerlékenység kifejezetten gyakori a tanulmány szerint.


Kínában ezekről a mentális egészséget károsító hatásokról már a korlátozásokkal kapcsolatos első kutatási dokumentumokban beszámolnak. Azokban az esetekben, amikor a szülőket a gyermekekkel együtt helyezték karanténba, a mentális egészséggel kapcsolatos negatív hatások még erőteljesebbekké váltak. Az egyik vizsgálatban a karanténba helyezett szülők legalább 28 százalékánál mutatták ki a trauma által okozott károsodást.

A korábbi járványok során korlátozás alá helyezett kórházi dolgozók csaknem 10 százaléka számolt be erős depressziós tünetekről még a karantén után három évvel is. Egy másik, a SARS-karantén hosszú távú hatásairól szóló jelentés az egészségügyi dolgozók körében az alkoholfogyasztás, az öngyógyszerezés és a tartós elkerülő viselkedés hosszú távú kockázatára derített fényt. Ez azt jelenti, hogy a karantén után néhány évvel a kórházi dolgozók még mindig kerülik a szoros kapcsolatot a betegekkel. A korlátozás miatti stressznek érthető okai vannak: fennáll afertőzéskockázata, félelmet okozhat a betegség vagy a családtagok, barátok elvesztése, valamint megjelenik a pénzügyi nehézségek miatti aggodalom is. Ezeken felül még sok más tényező is jelen van a jelenlegi világjárványban.

A koronavírus-járvány sokaknak jelentős szorongást okoz. Vajon hogyan lehetünk úrrá negatív érzelmeinken? Nem mindegy például, mennyit alszunk, mit eszünk, és tudunk-e mozogni. A szakemberek szerint a koronavírus és az elszigeteltség miatti nyugtalanság teljesen normális reakciónak tekinthető. Ha viszont ez már félelemmel, a tehetetlenség érzésével, vagy a hétköznapokban állandósuló pánikkal vegyül - akár saját magunk, akár egy szerettünk miatt aggódunk ennyire -, akkor ideje bevetni néhány jó módszert önmagunk megnyugtatására. Részletek!

A távolságtartás, az otthonmaradás és a karantén lelapítja a járványgörbét, de három-hat hónap múlva számíthatunk egy második hullámra éppen akkor, amikor minden munkáskézre szükség lenne a gazdaság újraindításában. "Csakhogy a munkahelytől való távolmaradás és a kiégés igen meredek növekedésére számítunk. Ehhez sok példa áll a rendelkezésünkre, beleértve a katonai egységekben tapasztalható abszentizmust a veszélyes területeken való bevetés után, a 9/11-es eseményeket követően a Ground Zero közelében dolgozók, valamint az Ebola, SARS és MERS által sújtott régiók egészségügyi szakemberei körében tapasztalható munkahelyi mulasztásokat" - figyelmeztetett van Hoof.

A lazaság gyorsan semmivé válik

A professzor kifejtette, hogy közvetlenül a korlátozások előtt a belga lakosság körében reprezentatív felmérést végeztek, s azt tapasztalták, hogy az emberek 32 százaléka rendkívül rugalmasnak, lazának mutatkozott (azaz a zöld zónában maradt), míg csak 15 százalék jelezte, hogy elérte a stressz "mérgező" szintjét (belépve a piros zónába). A legutóbbi felmérésükben, ami a korlátozó intézkedések bevezetése után két héttel készült, a zöld zónában már csak a népesség 25 százaléka maradt, a vörös zóna népessége pedig 25 százalékra duzzadt. Az utóbbiakat fenyegeti hosszú távon a munkahelyek elkerülése (abszentizmus) a betegségek és a kiégés miatt. De ha munkában is maradnak, az Eurofound kutatásai szerint e munkavállalók termelékenysége 35 százalékkal csökken.

Általánosságban tudjuk, hogy a mentális egészség hosszú távú kockázati csoportjaiban azok az egészségügyi dolgozók vannak, akik a frontvonalon dolgoznak, továbbá a 30 év alatti fiatalok, a gyermekek, az idősek és a (például mentális betegség, fogyatékosság vagy szegénység miatt) bizonytalan helyzetben lévők. Mivel óriási tömegek szembesülnek a korlátozásokkal, a negatív hatások is igen kiterjedtek lesznek. Ezért "most cselekednünk kell a korlátozások toxikus hatásainak enyhítésére" - szögezte le van Hoof.

A kormányok és civil szervezetek szerepét vizsgálva a tudósok néhány fontos lépés megtételében egyetértenek. Ezek a következők:

  • meg kell győződni róla, hogy vannak-e olyan önsegítő beavatkozások, amelyek megfelelnek az érintett lakosság igényeinek.
  • tájékoztatni kell az embereket a várható pszichológiai hatásokról és a traumára adott reakciókról, ha ez érdekli őket. Ügyelni kell arra is, hogy az emberek megértsék, a pszichológiai reakciójuk normális;
  • létre kell hozni egy speciális weboldalt a pszichoszociális kérdések kezelésére (ez a belgáké);
  • ügyelni kell arra is, hogy az akut problémákkal küzdő emberek megtalálják a szükséges segítséget.

A lakosság számára nyújtott pszichológiai támogatásban a legtöbb ország késlekedik, éppen úgy, mint az új koronavírus esetében láthattuk. De jobb később, mint soha - vélekedik van Hoof professzor.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag