+18° - +38°
Nincs front

Koronavírus: a rákos betegek is rosszul járnak

Nehéz lenne megmondani, hogy a koronavírus-járvány hányféle módon gyakorol negatív hatást az életünkre, még akkor is, ha nem kapjuk el a COVID-19 betegséget. A legnyilvánvalóbb közösségi és gazdasági károk mellett a krónikus betegségek (így a rák) kezelésének késése, elmaradása komoly terheket ró a társadalmakra, azaz mindenkire.

Az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézetének igazgatója, Norman E. Sharpless a Science tudományos folyóiratba írt cikke olyan hatásokra figyelmeztet, amelyek bennünket magyarokat is érintenek. Ahol megjelent a koronavírus-járvány a világon mindenütt korlátozó intézkedéseket hoztak. Ezek a döntések nehéz helyzetet teremtettek, és időnként úgy írják le a hatásukat, hogy a közegészségügyet a gazdaság kárára javítják.

rákvizsgálat
Rákos beteg kórházi vizsgálata a koronavírus-járvány alatt. Sok szűrés és kezelés elmaradt a pandémia miatt - Fotó: Getty Images

Másfelől a koronavírus-fertőzéstől valófélelemel is riasztotta az embereket attól, hogy igénybe vegyék az egyéb egészségügyi ellátásokat. Különösen igaz ez a betegségek szűrésére, diagnosztizálására és kezelésére, ha nem a COVID-19-ről van szó. Például a rákos megbetegedések kimenetelére ez a viselkedés komoly hatást gyakorolhat - figyelmeztet Sharpless professzor.

A rák csak a statisztikákból tűnik el

A rák olyan betegségek komplex halmaza, amelynek kimenetelét, lefolyását a diagnózis és a beavatkozás üteme befolyásolja. Általában véve, minél korábban részesül valaki rákkezelésben, annál jobb prognózisra számíthat. Az Egyesült Államokban a világjárvány kezdete óta meredeken visszaesett a diagnosztizált rákos esetek száma, ám nincs ok feltételezni, hogy a rák előfordulása valóban csökkent volna. Azok a rákos esetek, amelyek most hiányoznak a statisztikából, végül fel fognak bukkanni, de egy későbbi szakaszukban, amikor a prognózisuk már rosszabb. Számos kórházban az úgynevezett választható rákkezeléseket és műtétek fontosságát a klinikai kapacitások fenntartása érdekében a COVID-19-es ellátás mögé sorolták. Például egyes betegek kevésbé intenzív kemoterápiát, illetve sugárterápiát kapnak, más pácienseknél pedig az újonnan felfedezett daganat eltávolítását célzó műveletek késnek. Nem kétséges, hogy a COVID-19 járvány késlelteti a diagnózist és az optimálisnál gyengébb ellátást eredményez a rákos betegeknél.


Norman Sharpless azt is megvizsgálta, hogy milyen hatással lehet a pandémia a rákhalálozásra az Egyesült Államokban. A mell- és vastagbélrák együttesen az összes rákos haláleset körülbelül hatodáért felelős az USA-ban. A COVID-19 hatására elmaradó vagy késedelmet szenvedő rákszűrések, illetve kezelések miatt a következő évtizedben csaknem 10 ezer olyan haláleset fog bekövetkezni e két ráktípusban, amire nem került volna sor a járvány nélkül. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a tumoroknál a mortalitás nagyjából 1 százalékkal növekszik egy olyan időszakban, amikor e két betegségtípus számláját várhatóan 1 millió haláleset terheli majd. Lehet, hogy a helyzet ennél is rosszabb lesz, hiszen ez egy számítás, visszafogott számítás, amely nem veszi figyelembe a többi rákfajtát, a további nem halálos megbetegedéseket, valamint azt feltételezi, hogy a gondozás csak fokozatosan szakad meg, és csak fél év múlva szűnik meg teljesen. Azzal sem számol, hogy a pandémiára adott válaszok regionálisan eltérnek, azaz ott ezek a hatások kevésbé súlyosak lehetnek, ahol rövidebb vagy kevésbé szigorú a korlátozás.

Példátlan zavar a rákkutatásban 

A klinikai ellátáson túl a COVID-19 világjárvány példátlan zavart okozott a rákkutató közösségben is. Sok laboratóriumot bezártak, ami lelassította a rák klinikai vizsgálatait. Számos tudós és klinikus a rákkutatási tevékenységét átalakította annak érdekében, hogy a SARS-CoV-2 rákra gyakorolt hatását vizsgálhassa. "A tudománynak gondoskodnia kell róla, hogy ez a szünet csak átmeneti legyen, mivel a kísérletezés az egyetlen mód, hogy haladást érjünk el a rák elleni új terápiák kidolgozásában. Tekintettel arra a hosszú időszakra, ami a daganat alapkutatása és a rákkezelés változásai között van, a kutatás szüneteltetésének az a következménye, hogy a rákgyógyítás fejlődése évekre lelassul. A klinikai és kutatói közösségek, valamint a kormányzat közös fellépése enyhítheti ezt a potenciálisan jelentős hatást.

Az elmúlt húsz évben közel duplájára emelkedett a rákos megbetegedések száma, 2040-ben pedig várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul majd ki valamilyen rosszindulatú daganat - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében. Az aggasztó számok tudatában még nagyobb súlya van, hogy több mint ezer kutató hosszas munkával megalkotta a daganatos megbetegedések eddigi legösszetettebb profilját, amely szinte teljes képet alkot erről a rendkívül összetett betegségcsoportról. Részletek!

Nyilvánvaló, hogy ha a koronavírus-járvány miatt elmaradnak vagy késnek a vizsgálatok, kezelések és a gondozás, akkor az komoly gondokat okozhat, különösen, hogy a COVID-19 terjedése, a járvány időtartama és jövőbeli csúcsa továbbra sem egyértelmű. A COVID-19-en kívül is vannak életveszélyes betegségek, állapotok (köztük a rák), amelyek hosszú időn át tartó figyelmen kívül hagyásával az egyik közegészségügyi válság sok másikat hívhat életre. Kerüljük el ezt az eredményt- szólít fel Norman E. Sharpless.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag