Koronavírus: a D-vitamin nem véd a fertőzéstől

Sem a C- vagy D-vitamint, sem a cinket tartalmazó készítmények szedése nem csökkenti a COVID-19 okozta halálozás kockázatát - erősítette meg egy új tanulmány.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta tartja magát az a tévhit, hogyha a napi ajánlott mennyiségnél jóval nagyobb dózisban szedünk C- és/vagy D-vitamint, illetve különféle nyomelemeket - például cinket -, azzal megelőzhetjük a kórházi kezelést igénylő COVID-19 okozta megbetegedés kialakulását. Ez azonban, ahogy azt az ohiói Toledói Egyetem munkatársai új tanulmányukban leszögezték, nem így van - írja a U.S. News.

A D-vitamin hiánya számos egészségügyi probléma forrása lehet. Fotó: Getty Images
A D-vitamin hiánya számos egészségügyi probléma forrása lehet. Fotó: Getty Images

Azizullah Beran belgyógyász rezidens és kollégái 26 szakértői véleményezésen átesett tanulmány eredményeit összesítették és elemezték, amelyek több mint 5600 kórházi kezelésen átesett koronavírusos beteg adatain alapultak. Megállapították, hogy azok körében, akik D-vitamint, C-vitamint vagy cinket kaptak a kórházi kezelés során, nem volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik ezek egyikéből sem részesültek. És bár a lélegeztetőgépre kerülés alacsonyabb aránya, valamint a rövidebb kórházi tartózkodás és a D-vitamin szedése között összefüggést találtak, a tanulmány szerzői szerint alaposabb és átfogóbb kutatásokra van szükség ezek megerősítéséhez.

Amikor azon betegek csoportjának adatait vizsgálták, akik már a koronavírus-fertőzés előtt is szedtek D-vitamint, azt találták, hogy esetükben nem volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik korábban nem szedtek D-vitamint. (Az eredményeket a Clinical Nutrition ESPEN című folyóiratban publikálták.)

Bár nem lehetetlen, de ritkán fordul elő csupán, hogy valakit a koronavírus omikron variánsának mindkét alváltozata, a BA.1 és a BA.2 is megfertőzzön - állítják dán kutatók.

Ésszel kell szedni a C- és D-vitamint tartalmazó készítményeket

"Fontos, hogy az emberek megértsék: az ilyen típusú étrendkiegészítők szedése nem jelenti feltétlenül azt, hogy enyhébb lefolyású lesz a COVID-19 okozta megbetegedés" - hívta fel rá a figyelmet Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője. Ráadásul, ahogy azt Assaly is hangsúlyozta, ezek nem ellensúlyozzák a koronavírus elleni védőoltás hiányát, és nem helyettesíthetik azt. Ugyanakkor hozzátette: azoknál a koronavírusos betegeknél hasznos lehet a C- és D-vitamin tartalmú készítmények szedése, akik hiánybetegségben szenvednek, vagyis alapvetően kevés vitamint juttatnak a szervezetükbe.

Ám a C-, és a D-vitamin önmagában nem fogja megakadályozni, hogy elkapjuk a vírust, ahogy azt sem, hogy esetleg belehaljunk a COVID-19 okozta szövődményekbe - jegyezték meg a tanulmány szerzői. "Éppen ezért, ha orvosilag nem indokolt, ne szedjük őket abban a reményben, hogy védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzés ellen" - tette hozzá Beran.

Izraelben is kutatják a témát

Ahogy arról korábban írtunk, izraeli kutatók nemrég szoros összefüggést találtak a COVID-19 okozta súlyos megbetegedés, valamint az elhalálozás magasabb aránya és a D-vitamin-hiány között, ami egyébként jellemző probléma az izraeli lakosság körében. A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatói tanulmányukban az első két járványhullám tapasztalataira hivatkozva azt írták, hogy a D-vitamin-hiány jelentősen növeli a megfertőződés kockázatát. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy erre a megállapításra még a vakcinák széles körű bevezetése előtt jutottak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)