Komoly fenyegetés a mennydörgésláz

A mennydörgésláz olyan elnevezés, amely átverésnek hangzik, de egyáltalán nem az, sőt komoly veszélyt jelent az asztmás betegekre nézve. Amikor a zivatarok lecsapnak, az asztmás rohamok rosszabbodhatnak - de a rejtélynek sikerült meglelni a magyarázatát.

Aki asztmával küzd, tudja, hogy a viharos, zivataros körülmények súlyosbíthatják az állapotát. Nem hivatalosan ezt az angol közösségi média szóhasználatát (thunder fever) követve mennydörgésláznak hívják. A kifejezés azt az elképzelést takarja, hogy bizonyos időjárási jelenségek esetén az asztmás rohamok kialakulásának esélye jelentősen megugrik. Sőt a roham valószínűsége sokkal nagyobb, mint bármilyen más időjárás esetén. 

vihar
A nyári viharok megnövelik a pollenkoncentrációt

A mennydörgésláz kifejezést tudományos körök nem használják, egyetlen tudományos folyóirat sem utal rá, az alapjául szolgáló megfigyelés azonban nagyon is valóságos.  A zivatarok sem egyformák, de bizonyos körülmények között a nyári viharok képesek nagy mennyiségű pollenrészecskét a levegőbe juttatni, ami komoly veszélyt jelent az asztmás betegekre nézve - írja a Popular Science.

Van valóságalapja a mennydörgésláznak

A megfigyelést az is alátámasztja, hogy a viharos időszakokban az asztmás rohamok miatt sürgősségi vagy más orvosi ellátást igénylők száma megemelkedik. Az asztmás rohamok miatti sürgősségi események zivatarok utáni megugrásáról a világ minden pontján készültek jelentések, így Nagy-Britanniában, Olaszországban, az USA-ban és Ausztráliában is. Azaz globális jelenségről van szó, és nem köthető csak speciális földrajzi helyekhez. A legátfogóbb tanulmány a témában 2008-ban készült, és a Thorax nevű, légúti megbetegedésekkel foglalkozó orvosi folyóiratban publikálták. A vizsgálatokat Atlantában folytatták le, és a georgiai tapasztalatok alapján próbálták kimutatni a zivatarok és azasztmakapcsolatát.

Mi okozza a jelenséget?

Minden vizsgálat, köztük a Thorax által ismertetett is ugyanazt az asztmás rohamokhoz vezető mechanizmust emeli ki. A villámlással és mennydörgéssel kísért viharok elején egy hatalmas feláramlás számos apró, könnyű részecskét, köztük rengeteg pollent kap fel és visz egyre magasabbra, egészen a vízzel telített felhőrétegekig. Ott hirtelen változás következik be, mert a levegő szárazról szupernedvessé válik, ami kiszakítja a polleneket a feláramlásból, és rengeteg allergénrészecske gyűlik össze az égen. Aztán a viharral leáramló hideg levegő ezeket a részecskéket ismét földközelbe viszi, ahol belélegezzük őket. Amikor asztmás ember tüdejébe jutnak a pollenek, akkor kiválthatják a rohamot. Mivel a pollenkoncentráció a zivatar miatt igen magassá válik, a rohamok potenciálisan életveszélyesek is lehetnek.


A mennydörgésláz előfordulása még mindig nem teljesen világos, mivel a jelenséggel kapcsolatos tanulmányok érvényessége korlátozott, hiszen mindegyik többé-kevésbé esettanulmány volt. Azaz csak egy-egy vagy néhány zivatar következményeit vizsgálták az asztmás esetekkel összefüggésben. A 2008-as Thorax-vizsgálat során több mint 10 millió vészhelyzeti vizit adatait gyűjtötték össze 20 kórházból 1993 és 2004 között. Összesen 564 viharos napot elemeztek a kutatók, és statisztikailag szignifikáns összefüggést mutattak ki az asztmás sürgősségi ellátások és a viharos események között. Más szóval az asztmás sürgősségi ellátás miatt orvoshoz kényszerülő betegek esetei zivataros időben nem tulajdoníthatóak kizárólag a véletlennek. Összességében - a tanulmány szerint - az asztma miatt az orvosoknál tett látogatások száma három százalékkal volt magasabb a viharokat követő napokon. Ezek a jelenségek csak akkor hatottak, amikor a zivatarok esőbe torkollottak és a szél erős vagy legalább közepes erejű volt.  Ez pedig alátámasztja a hipotézist, hogy az eső és a szél segíti a pollenrészecskék visszatérését a földfelszín közelébe, ahol belélegezhetjük őket.

Kell-e aggódni?

A leginkább aggasztó jelenség - amelyet a kutatók is kimutattak -, hogy ezek a kis részecskék megragadhatnak az emberek tüdejében, ami nemcsak az asztmás emberek, de bárki más számára is légzési problémákat okozhat. Persze, a hatás sokkal veszélyesebb azokra, akik asztmával kapcsolatos betegségekkel küzdenek.

A világon közel 235 millió asztmás beteg él, hazánkban 300 ezerre tehető a számuk. Közülük 5-10 százalék súlyos asztmában szenved. Az európai országokban évente közel 10 milliárd eurót költenek a súlyos asztmások ellátására. Részletek!

Egy 2013-as tanulmány a mennydörgésláz kialakulásának feltételeit vizsgálta meg. Az allergológusok arra jutottak, hogy azok a pollenallergiás személyek, akik a zivatar idejére bezárt ablakú helyiségben maradtak, nem tapasztalták a tüneteket. Illetve az asztmás rohamok sokkal rosszabbak voltak azoknál, akik nem szedtek gyógyszert asztma és allergia ellen. Ebből arra következtettek, hogy akinek szüksége van rá, ne mulassza el a számára megfelelő allergia- és asztmaellenes gyógyszerkoktél szedését, és ha lehetséges, a zivatarok alatt ne menjen szabad levegőre, sőt tartsa zárva a helyiség nyílászáróit, ahol tartózkodik. Ezzel szinte biztosan el lehet kerülni az asztmás roham (a mennydörgésláz) kialakulását.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

március 16. - március 22.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
13 300
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nem zavarják felhők a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag