Kiszámoltuk: ennyibe kerül a hajátültetés

Hajhullás a férfiak több mint 60 százalékánál és a nők mintegy 10 százalékánál előfordul. A legbiztosabb megoldás a hajátültetés, ami korántsem olcsó mulatság. Kiszámoltuk, mennyibe kerül.

A fejbőr mintegy 100 ezer hajszálat tartalmaz. (A vöröseknek és a szőkéknek ennél valamivel több hajszáluk van.) A serdülőkor végétől a középkor eléréséig a 30 százalékos veszteség a normális öregedési folyamat része. Hogy a hajhullás kozmetikai szempontból észrevehető legyen, a hajszálak legalább 50 százalékát el kell veszíteni az adott bőrfelületen. A hajszálak számának csökkenése mellett az egyes hajszálak elvékonyodása is hozzájárul a hajritkulás megjelenéséhez.

kopaszodás
Több százezres kiadás - vagy a helyzet elfogadása

A jövőben az 5-alfa reduktáz gátlók használata, a génterápia és a hajklónozás olyan kezelésekhez vezethetnek, amelyek műtéti beavatkozás nélkül is hosszú távú megoldást adhatnak a hajhullásra, de ma még a hajátültetésnek nincs versenytársa. Ez magyarázza, hogy a hajhullás kezelését célzó műtét (azaz a hajátültetés) manapság a leggyakoribb kozmetikai sebészeti beavatkozás férfiaknál. A hajhullás megállítására azonban az emberek mindent megpróbálnak, és rengeteget költenek már azelőtt, hogy átültetésre szánják magukat. Elsősorban samponokat, hajápoló kozmetikumokat, fejbőr-masszírozókat, lézeres fésűket és még egy sor másik dolgot vásárolnak, amelynek hatékonyságát sohasem sikerült bizonyítani. Egyes kezelések átmenetileg képesek megnövelni ugyan a meglévő haj mennyiségét, ami sűrűbb megjelenést eredményez, de végleges megoldást nem jelentenek.

A hajátültetés iránt azóta növekszik erőteljesebben az érdeklődés, hogy a legmodernebb technikák gyakorlatilag észrevehetetlenné teszik a rekonstrukciót. Ez különösen a nők körében érdekes, akik bátrabban fordulnak ilyen beavatkozás felé, amióta a férfiakon kikísérletezett módszereket továbbfejlesztették, és a technikák jobban alkalmazkodtak a másik nem igényeihez is.


A jelenleg alkalmazott módszerek azon alapulnak, hogy a páciens fejbőrének hajhullástól érintetlen területéről a szőrtüszőkkel együtt kiemelnek hajszálakat, és átültetik őket a kopaszodó részekre. A módszerek elnevezései - follikuláris egységcsík műtét vagy follikuláris egység extrakció - arra utalnak, hogy a hajat hogyan gyűjtik be (csíkban vagy tüszőnként). A beültetés már ugyanúgy történik kézi vagy gépi módszerekkel is. Hogy kinek mi felel meg a legjobban, az orvossal való konzultáció során derül ki. De mennyibe kerül mindez?

Olcsó hajátültetés nincs, csak drága és drágább. Amikor megjelenik a férfiak tipikus kétoldali hajhullása, és kis karéjokban lassan elkezd felcsúszni a hajhatár, már akkor is 250 ezer forintnál kezdődik a korrekció ára, és akár 400 ezer forintig is felkúszhat. A költségeket alapvetően a regenerálandó terület nagysága és az alkalmazott módszer finomsága határozza meg. (A kopaszság mértékét az úgynevezett Norwood-skála mutatja meg, amelynek különböző fokozataihoz általában 250 ezertől 1 millió forintig terjedő hajátültetési költségek rendelhetőek.)

Mivel az árat a beültetett hajszálak számához vagy a kezelés hosszához igazítják, amely alatt bizonyos mennyiségű hajszál beültetését vállalják, az ár arányos az elvégzett munkával, a rekonstruált terület nagyságával.

A hajbeültetés világszerte átváltoztatta a férfiak megjelenését. Wayne Rooneytól Gordon Ramsayig férfiak ezrei vetik alá magukat hajbeültetésnek évente a dúsabb tincsek reményében. Részletek!

A sebészeti művelet finomsága pedig az alkalmazott eszközöktől függ. A fejlett eljárásoknál kisebb méretű, a hajhagymákban kevesebb sérülést okozó tűket alkalmaznak a tüszők kiemelésére, így a beültetés után elvben gyorsabban gyógyulnak és jobban funkcionálnak majd.

Abban az esetben, ha a teljes fejtetőt rekonstruálni kell, a kezelések akár 5-6 ezer hajszál átültetését is megkövetelhetik, ami milliós kiadást jelenthet. A tökéletes eredmény érdekében lehet, hogy még ennél is többet kell költeni. Aki megelégszik azzal, hogy nem mindent, de valamit visszanyerjen elveszített ékességéből és ezzel együtt önbecsüléséből, természetesen olcsóbban is megúszhatja.

A műtéttel azonban, amelyet legfeljebb pár nap alatt képesek a szakemberek elvégezni, még nem nyer azonnal dús hajkoronát a beavatkozás alanya. Igaz, hogy mintegy két héttel a beavatkozás után vissza lehet térni a normális hajápolási rutinokhoz, de a legtöbb klinika arra figyelmezteti a pácienseit, hogy óvatosan kell eljárniuk az első hónapban, hogy mérsékeljék a hegesedés veszélyét.

A kötéseket általában néhány nappal a beavatkozás után eltávolítják. Ekkor egy átmeneti periódus kezdődik, a beültetett haj ugyanis pár hét múlva kihullik, és csak később nő újra. Ehhez mintegy hat hónap kell: a teljes eredmény csak 12-18 hónap múlva figyelhető meg.

Ebben az időszakban a gondosabb ápolás miatt némi többletköltség még megjelenhet a kímélő kozmetikumok használata vagy az ápolásban segítséget nyújtó szakemberek látogatása miatt. De ezek a kiadások a beültetés költségeihez mérve már elenyészőek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag