Kilenc különleges kütyü karácsonyra

Olykor nehéz kitalálni, hogy mit is adjunk szeretteinknek karácsonyra. Mi azt ajánljuk, hogy valamit, ami kapcsolatos az egészség megőrzésével. Összeszedtünk egy csokornyit.

Mostanában, ha szóba kerülnek az egészséggel kapcsolatos eszközök, mindenkinek azonnal az okostelefonok jutnak eszébe, amelyeken mindenféle alkalmazás futtatható a lépésszámlálótól ka memóriaserkentő játékokig. Az okostelefon nyilvánvalóan a mai kor svájci bicskája, amelyet már annyi mindenre használunk, hogy igazán számon sem tudjuk tartani, de mint ilyen, a legtöbb eseteben nem képes felülmúlni egy specializált eszköz teljesítményét. Így azokat is érdemes megvenni, ha fontos számunkra az általuk betöltött funkció. Ha valaki például csak pár képet akar lőni a helyekről, ahol megfordul, a szituációkról, amelyekbe belekeveredik, akkor erre tökéletes a telefon kamerája, de egy valódi fényképezőgép mégiscsak más. Ezért most túllépünk a telefonok világán, hogy olyan ajándéknak alkalmas kütyüket ajánljunk, amelyeket ráadásul az emberek az esetek nagy többségében nem biztos, hogy megvennének maguknak.

okosóra
A sportórák a legismertebb egészséges életmódhoz kapcsolódó eszközök. De számtalan más is van még

USB-mikroszkóp

A mikroszkóp mesés dolog, mert jó nézegetni a szabad szemmel kivehetetlen részleteket. A hagyományos mikroszkópok is komoly élvezetet adhatnak, de mennyivel egyszerűbb és még olcsóbb is, ha egy USB-csatlakozóval a számítógéphez vagy okostelefonhoz, tablethez kapcsolható eszköz képét a kijelzőn tekintünk meg. Minél nagyobb felbontású az érzékelője és jobb az optikája, annál több részletet tud megmutatni - de a minőségnek ára van. Nem lehetetlen azonban jó kompromisszumot kötni, és nem kell horrorösszeget fizetni egy jól használható eszközért. Az USB-mikroszkópot kreatívan lehet alkalmazni. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek jól tudják használni tanuláshoz, és akinek gyenge a látása, apróbetűs szövegeket is kivetíthet a képernyőre, ahol már egyszerűen elolvashatja. De segíthet továbbá átfűzni a cérnát a tű fokán, vagy visszatekerni a szemüveg szárát rögzítő csavart, amely kipottyant a helyéről. Több tippet most nem adunk, jobb a lehetőségeit önállóan felfedezni.

Pulzoximéter

Amilyen talányos a szerkentyű neve, annyira közismert eszközről van szó. A thrillerekben a kórházba kerülő, magatehetetlen főhős ujjára ilyen kütyüt csiptetnek, amely az oxigénszaturációt méri. Azaz százalékosan megmutatja, hogy mekkora a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértéke. A normális oxigénszaturáció 95 százalékos.

Arról van szó, hogy a szívünk által keringetett vér oxigént vesz fel a tüdőben, majd elszállítja a sejtekhez, amelyeknek elengedhetetlen az anyagcseréhez. Tőlük pedig elhozza a szén-dioxidot és a bomlástermékeket, amelyektől aztán a szervezet megszabadul. Az oxigén célba juttatását három dolog zavarhatja meg. Vagy a szív nem tudja elég intenzíven keringetni a vért, vagy a tüdő nem képes elég oxigént átadni a vörösvértesteknek, netán ez utóbbiak nem működnek megfelelően. Ezért a véroxigénszint mérése a keringési, légzési és a vörösvértesekkel kapcsolatos betegségben szenvedők esetében fontos adatokat szolgáltat. De például azoknak is hasznos információkat nyújt ez a mérés, akik sportolnak, mert komoly teljesítmény csak jó oxigénellátás mellett érhető el.

USB mini szakállvágó

Elképesztően jópofa találmány. Aki utazott, és otthon hagyta a borotváját, mégis "emberhez méltó módon" kellett megjelennie, tudja, hogy mekkora gondot okozhat magának ezzel. Reggel borotvát beszerezni és arcot ápolni nem mindig olyan egyszerű. Kivéve persze, ha van egy vészhelyzeti eszköz a táskában. A mini szakállvágót ugyanis csak rá kell dugni az okostelefon USB-portjára, és már mehet is a szőrszálak méretre metszése. Persze, nem várhatunk tőle olyan teljesítményt, mint egy teljes értékű villanyborotvától, de elvégzi a dolgát, vészhelyzetben pedig pontosan erre van szükség.


Fitneszmérőszalag

Testi jellemzőink megmérése nem mindig egyszerű. A súly okozza a legkevesebb problémát, mert a fürdőszobai mérleg egyszerűen és gyorsan tájékoztatást ad a kilóinkról. Magasságunk megmérése bonyodalmasabb, de a pubertáskor után ennek már kevesebb a jelentősége - inkább széltében szeretnénk megmérni magunkat. És persze fogyasztáskor meg gyúráskor különösen kíváncsivá válhatunk, hogy milyen vastag a combunk vagy a karunk: ezzel is ellenőrizhetjük ugyanis a zsírrétegek fogyását vagy az izomkötegek vastagodását.

Ilyenkor kerül elő a szabócenti a varródobozból meg a kissé merev, de némi kényelmetlenséggel alkalmazható fém mérőszalag a szerszámos ládából. Van, aki madzagot, cipőfűzőt vagy pántlikát használ, és azt méri le a megfelelő pontig. Mindezeknél sokkal egyszerűbb a fitneszmérőszalag, amelynek vége visszaakasztható a saját házába, és önműködően ráhúzza magát a bicepszünkre, a derekunkra vagy bármire, aminek a kerületét mérni akarjuk vele. Egyemberes, könnyen használható, igazán praktikus eszköz.

Acélszappan

Nincs semmi tévedés, van olyan szappan, amely jó minőségű acélból készül. Bárki állítja is, pontosan tudjuk, hogy az acél nem habzik. De akkor hogyan tisztít? A kezünkre sok minden rátapadhat, amitől szeretnénk megszabadulni. Vannak például igen kellemetlen, de nagyon ragaszkodó szagmolekulák. Aki már főzött valaha, pontosan tudja, hogy például a hagymaszag akkor is rajtamarad a kezünkön, ha alaposan megmossuk. Ez nagyon zavaró lehet, ha például jönnek a vendégek, és asztalhoz kell ülni velük. Ilyenkor jön jól az acélszappan, amely - bármilyen simára polírozott is a felülete - képes mindenféle kellemetlen illattól (hagyma-, fokhagyma-, kolbász- vagy halszagtól) megszabadítani a bőrünket.

Fitneszkarkötő

Lehet, hogy helyesebb lett volna fitneszkarórát írni, mert az igen egyszerű, pár alapértéket mutató termékektől a számtalan dolgot mérő, kijelző- vagy külső eszközre küldő szerkezetekig számtalan változatban létezik már, ami az árak változatosságában is megmutatkozik. Egy dologban közösek ezek a holmik: hogy megmutatják a pulzus változását, így azt is, hogy elég jól felpörgettük-e magunkat, vagy éppen a szükséges mértékű nyugalmat sikerült-e elérnünk. Ennek haszna, hogy segít a rendszerezettebb életmód kialakításában, és ha mozgásunkat rendszeresen kiértékelhetjük a segítségükkel, akkor kis lépésekben közelíthetünk a célunkhoz és rendszeres sikerélményhez juthatunk, amely elejét veszi a nagy nekibuzdulásokat oly gyakran követő mély csüggedéseknek.

Egy ma menőnek számító darab a mozgást ösztönző több száz zeneszámot tárol, csuklón méri a pulzusszámot, GPS-szel követi a helyváltoztatást, személyre szabott edzéseket tárol, fejlett edzésmódokat kínál, a kocogási szokások ismeretében alternatív útvonalakat javasol, különféle sportokhoz mérési funkciókat nyújt, akár egész nap nyomon követi használója tevékenységét, és persze fejlett háttéralkalmazás társul hozzá, amely segít értékelni a mért adatokat.

Olykor egészségünk védelme, megőrzése érdekében beruházásra van szükség. Lehetnek kifejezetten gyógyászati eszközök a háztartásban: ilyen a vérnyomásmérő készülék is. Mivel nem mindegy, hogy milyet veszünk, most ebben a döntésben segítünk. Részletek!

Termékenységi komputer

Ahogy a szállóige mondja, egy nő két dologért tenne meg mindent: hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen. Mindkét cél szolgálatában nagyszerűen teljesít a termékenységi komputer. Vannak változatai, amelyek a hüvely belső hőmérsékletéből következtetnek a peteérésre, és vannak olyanok is, amelyek a reggeli vizeletben mérik például a luteinizáló hormon (LH) mennyiségét, és ennek alapján jelzik a termékeny napok érkezését. Ráadásul az eredményeket kijelzik egy arra alkalmas eszközön, akár egy mobiltelefonon is.

Bőröndmérleg

A bőröndmérleg sok mindenre jó.  Megmérhetjük vele például a piacon, hogy a kofa által 2 kilónak mért krumpli tényleg annyi-e. De utazáskor is meggyőződhetünk róla, hogy a csomag nem lépi-e át a légitársaság által előírt súlyhatárt. Ha pedig meg akarunk róla győződni, hogy nem cipelünk-e túl sok súlyt magunkkal a kézitáskánkban, vagy a gyerek iskolatáskájában nincs-e annyi könyv, amelynek hurcolása egy díjbirkózónak is nehézséget okozna, akkor szintén jól jön a bőröndmérleg. Sőt segítségével alternatív edzéseket is kidolgozhatunk, és ha nem pontosan meghatározott tömegű súlyzóval végezzük a gyakorlatokat, magunk is kialakíthatunk fitneszeszközöket. Megtudhatjuk például, hogy ha Révai nagy lexikonának köteteit a nyakunkba vesszük mondjuk Etelkától Jóbig, és így végzünk guggolásokat, akkor ez mekkora plusz munkabefektetést jelent.

Alváskövető

Ha valakinek rosszul megy az alvás, egy idő után nemcsak az éjszakai forgolódás miatt kellemetlen, hanem mert a kialvatlanság lemeríti a szervezetet, és emiatt különféle betegségek forrásává válhat. Ezért az alvásfigyelő eszközök nagyon hasznosak lehetnek, mert nemcsak szívverésünkre, légzésünkre, horkolásunkra és mozgásunkra figyelnek, de a környezetre is. Például egyes változatok a hőmérsékletre vagy a fényekre is érzékenyek. Ez azt jelenti, hogy azalváskiértékelésekor olyan változtatásokat is javasolhat az eszközhöz kapcsolódó alkalmazás, amely javít az alvás feltételein. Némely megoldás önálló műszerként működik, némelyik mobiltelefonhoz kapcsolva, de van olyan is, amelyhez kellemes zenét és fényeket sugárzó okospárna is jár, amely akár a kíméletes ébresztésről is gondoskodik. Persze, ezek az alvásmonitorok nem helyettesítik a szakorvosi kivizsgálást, de ráébreszthetnek szükségességére.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag