Ki fog gyógyítani tíz év múlva?

Elkészült az eddigi legátfogóbb kutatás a magyar fiatalok munkavállalással kapcsolatos elvárásairól, reményeiről és félelmeiről. Vannak, akik az egészségügyben képzelik el a pályájukat - de az is felsejlik, hogy sokan közülük talán nem itthon.

A felmérést, amelyben több mint 9 ezer fiatal válaszolt a kérdésekre, a Medián készítette, és a BT (British Telecommunications) ismertette. A BT azt szerette volna megtudni, hogy a szolgáltatóközpontokat hogyan ítélik meg a fiatalok, és hajlandóak lennének-e dolgozni ilyen munkahelyen. De a kutatás átfogóan tárta fel, hogy a 14-25 évesek milyennek látják a jövőjüket tíz év távlatában, és mit várnak vagy legalábbis remélnek az élettől, mire 24-35 évesek lesznek.

fiatalok
Mi lesz, ha jönnek a dolgos hétköznapok?

A válaszadók 64 százaléka szívesebben dolgozik majd munkahelyen, mint otthonról, ugyanakkor a megkérdezettek 52 százalékának fontos, hogy a munkaadó adjon lehetőséget a rugalmas- vagy részmunkaidőre, illetve home office-ra. A fiatalok 58 százaléka véli úgy, hogy tíz év múlva alkalmazott lesz, és 40 százaléka képzeli el vállalkozóként a jövőjét.

munkahely-választás
A fizetés a legfontosabb

A munkahely-választásban a fizetés szerepe kiemelkedő: a válaszok 80 százalékában szerepelt, és a válaszadók egynegyede szerint számukra ez lesz a legfontosabb tényező az álláskeresésben. Ezt a biztos munkahely és a munkahely hangulata követi. A nők döntésében nagyobb a súlya a biztonságnak, a munkakörülményeknek és a munkahely hangulatának, míg a férfiak szemében nagyobb szerepe van az előmeneteli lehetőségeknek, a modern irodai környezetnek és a cég hírnevének.

A fiatalok számára összességében a 269 ezer forintos fizetés már megfelelő, a 420 ezer forintos járandóság pedig kifejezetten jónak látszik. Erős a nemek közti különbség: a férfiak 100 ezer forinttal magasabb bért tartanak kifejezetten jónak, mint a nők .

fizetés
Jól kell keresni

A válaszadók négyötöde tervezi úgy, hogy 10 év múlva egyetemi végzettsége lesz. A legnépszerűbb képzési irányok az üzleti tanulmányok, az informatika és a mérnöki tanulmányok, a legkevésbé keresettek pedig a természettudományok és az orvosi képzés. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a megkérdezett fiatalok szerint pedig természettudományi képzettséggel lehet majd a legmagasabb fizetést elérni. A többség úgy véli, hogy tíz év múlva könnyebben talál majd a végzettségének megfelelő munkát külföldön, mint itthon.

diploma
Orvosnak és gyógyszerésznek is készülnek

Az orvoselvándorlásban hazánk a 6-ik az EU-ban, az orvosok többsége Angliát, Németországot és Svédországot választja. A fiatal orvosok migrációja különösen azért fontos ügy, mert elöregedőben van az EU orvostársadalma. Háromból egy orvos az unióban 55 éves vagy idősebb. Pár év múlva a folyamat tovább gyorsul,és az Európai Bizottság becslései szerint évente az orvosállomány 3,2 százaléka fog nyugdíjba menni. Részletek!

A társadalmi változásokkal kapcsolatban a megkérdezettek 83 százaléka úgy gondolja, hogy tíz év múlva a jelenleginél is többen mennek majd külföldre dolgozni. A többség arra is számít, hogy nőnek a vagyoni különbségek (ezen belül több lesz a szegény). A válaszadók fele számít rá, hogy kiegyenlítik a nemek közti jövedelmi különbségeket.

hasznos diploma
Orvosként és gyógyszerészként nem lesz nehéz boldogulni

Ezek után mit szűrhetünk le az egészségügy utánpótlásáról?

Nagyjából annyian akarnak orvosnak és gyógyszerésznek tanulni, mint amekkora arányt ezek a szakemberek ma a munkaképes korú lakosságban képviselnek. De ez nem túl biztató perspektíva, ha figyelembe vesszük, amit a többi ábra mutat. A fiataloknak mintegy fele ugyanis valószínűnek tartja, hogy külföldön is szerencsét próbál. Sőt számukra úgy tetszik, hogy ezt könnyedén megtehetik, ráadásul az orvosi vagy gyógyszerészi diplomával a határokon túl egyszerűbben kapnak munkát, mint idehaza.

könnyű diploma
Egészségügyi képesítéssel itthon és külföldön is könnyen lehet munkát találni

A fiatalok munkavállalásában kiemelten fontos a fizetés, és láttuk, hogy a 269 ezer forintos járandóságot már megfelelőnek tartják. Ekkora összeget a fiatal orvosok átlagosan biztosan nem kapnak meg, hiszen a szakportálok az orvosi átlagfizetéseket 275 ezer és 370 ezer forint közé teszik. A pályakezdő diplomás ápolók pedig mintegy 200 ezer forintra számíthatnak. Egy kezdő gyógyszerész bére viszont megközelítheti a 300 ezer forintot. Nemhiába mondta az orvosi kamara elnöke, hogy körülbelül 300 milliárd forintnyi bér hiányzik az egészségügyből. A Z-generáció elégedettségéhez mindenesetre több pénzre volna szükség a jelek szerint. Vannak közgazdasági nézetek, amelyek szerint Magyarország gazdasági felzárkóztatásához egyébként is a bérek emelésére volna szükség.

külföld
Majd minden második fiatal külföldön is próbálkozna

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)