Jövőre ennyi pénzt szánnak az egészségügyre

A költségvetési javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi előirányzata 2681,4 milliárd forint, szemben az idei 2442 milliárddal.

Az E-Alapon belül összevont szakellátásra jövőre valamivel több mint 932 milliárd forint jut, vagyis az idei összegnél 21 milliárddal több. Népegészségügyi fejlesztésre azonban lényegesen többet szánnak 2020-ban: az idei 1,7 milliáddal szemben jövőre 3,7 milliárd forint jut erre a célra.

egészségügy, népegészségügy, fejlesztés, gyógyszertámogatás, költségvetési terv, 2020,
Az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása is emelkedik az ideihez képest. Fotó: 123rf

Ennyi jut az ellátásra és gyógyszertámogatásra

A költségvetési javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, ügyeleti ellátásra jövőre is ugyanannyit szán az állam, azaz 139,5 milliárd forintot. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül táppénzre a jövő évi előirányzat 125 milliárd, amely 18,5 milliárddal több az idei összegnél.

Fontos változás az egészségbiztosításban - a részleteket itt olvashatja el!

Gyógyszertámogatásra jövőre 20,6 milliárd forinttal több forrás jut majd, összesen 301,2 milliárd forint. A gyógyszertámogatási céltartalékot is megemelnék 10 milliárddal, így a jövő évi előirányzat 91,7 milliárd forint. Az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása is emelkedik az ideihez képest. Az előirányzat 64,6 milliárd forint, a 3,5 milliárddal több az ideinél.

77 milliárd jön a csipszadóból

Bevételi oldalon a szociális hozzájárulási adó E-Alapot megillető részéből és munkáltatói egészségbiztosítási járulékból 5,3 milliárd forinttal többel, 755,7 milliárddal számolnak. A biztosítotti egészségbiztosítási járulék soron 1079 milliárd bevétel áll, idén ez 984,9 milliárd. A szerződések szerinti gyógyszergyártói és -forgalmazói befizetésekből 28,1 milliárd forint a bevételi előirányzat, amely 4,4 milliárddal több az ideinél.

Népegészségügyi termékadóból (csipszadó) nagyjából 20 milliárd forinttal többet vár az állam, így a jövő évi előirányzat 77,6 milliárd. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetén belül a gyógyító-megelőző ellátás intézeteinek beruházásaira a felhalmozási kiadás előirányzata 5,6 milliárd, míg fejlesztésre 1,2 milliárd forint a jövő évi előirányzat. Ez előbbi 2,49 milliárd forinttal kevesebb a 2019-es összegnél, az utóbbi pedig megközelítőleg megegyezik az ideivel.


Az Egészséges Budapest Programra jövőre valamivel több mint 35 milliárd forintot szán a költségvetés a tervezet szerint. Az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatására 4,1 milliárd forintot szánnak, amely nagyságrendileg ugyanannyi, mint az idei összeg. Kismértékben emelkedik a mentésre, valamint a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra fordítható forrás is. Az előbbinél 43,3 milliárd, utóbbinál pedig 2,4 milliárd forint a jövő évi előirányzat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag