Jövőre ennyi pénzt szánnak az egészségügyre

A költségvetési javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi előirányzata 2681,4 milliárd forint, szemben az idei 2442 milliárddal.

Az E-Alapon belül összevont szakellátásra jövőre valamivel több mint 932 milliárd forint jut, vagyis az idei összegnél 21 milliárddal több. Népegészségügyi fejlesztésre azonban lényegesen többet szánnak 2020-ban: az idei 1,7 milliáddal szemben jövőre 3,7 milliárd forint jut erre a célra.

egészségügy, népegészségügy, fejlesztés, gyógyszertámogatás, költségvetési terv, 2020,
Az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása is emelkedik az ideihez képest. Fotó: 123rf

Ennyi jut az ellátásra és gyógyszertámogatásra

A költségvetési javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, ügyeleti ellátásra jövőre is ugyanannyit szán az állam, azaz 139,5 milliárd forintot. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül táppénzre a jövő évi előirányzat 125 milliárd, amely 18,5 milliárddal több az idei összegnél.

Fontos változás az egészségbiztosításban - a részleteket itt olvashatja el!

Gyógyszertámogatásra jövőre 20,6 milliárd forinttal több forrás jut majd, összesen 301,2 milliárd forint. A gyógyszertámogatási céltartalékot is megemelnék 10 milliárddal, így a jövő évi előirányzat 91,7 milliárd forint. Az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása is emelkedik az ideihez képest. Az előirányzat 64,6 milliárd forint, a 3,5 milliárddal több az ideinél.

77 milliárd jön a csipszadóból

Bevételi oldalon a szociális hozzájárulási adó E-Alapot megillető részéből és munkáltatói egészségbiztosítási járulékból 5,3 milliárd forinttal többel, 755,7 milliárddal számolnak. A biztosítotti egészségbiztosítási járulék soron 1079 milliárd bevétel áll, idén ez 984,9 milliárd. A szerződések szerinti gyógyszergyártói és -forgalmazói befizetésekből 28,1 milliárd forint a bevételi előirányzat, amely 4,4 milliárddal több az ideinél.

Népegészségügyi termékadóból (csipszadó) nagyjából 20 milliárd forinttal többet vár az állam, így a jövő évi előirányzat 77,6 milliárd. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetén belül a gyógyító-megelőző ellátás intézeteinek beruházásaira a felhalmozási kiadás előirányzata 5,6 milliárd, míg fejlesztésre 1,2 milliárd forint a jövő évi előirányzat. Ez előbbi 2,49 milliárd forinttal kevesebb a 2019-es összegnél, az utóbbi pedig megközelítőleg megegyezik az ideivel.


Az Egészséges Budapest Programra jövőre valamivel több mint 35 milliárd forintot szán a költségvetés a tervezet szerint. Az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatására 4,1 milliárd forintot szánnak, amely nagyságrendileg ugyanannyi, mint az idei összeg. Kismértékben emelkedik a mentésre, valamint a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra fordítható forrás is. Az előbbinél 43,3 milliárd, utóbbinál pedig 2,4 milliárd forint a jövő évi előirányzat.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a zúzmarás köd és a felhőzet helyenként tartósnak bizonyul, emellett napos tájak is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag