Jönnek a vérnyomásórák és a horkolásgátlók

Minden év januárjában Las Vegas ad otthont a világ legnagyobb fogyasztási elektronikai seregszemléjének, a CES-nek. A tudósítók szerint idén az egészséggel kapcsolatos eszközök és technológiák uraltak minden szegletet. Íme egy kis ízelítő!

A CES-en kiállító cégek többek között azt ígérik az idén, hogy segítenek fitten maradni, egészségesen étkezni, illetve az egészségünk fenntartása érdekében hasznosítani a biometrikus adatainkat. Az egészségügy, a wellness és az orvostudomány mindig is kötődött a technológiához, amely mostanában egyre fokozódó nyomást gyakorol a fogyasztási cikkek és a hordozható eszközök, például a telefonok vagy az okosórák készítőire. A fogyasztók pedig egyre több olyan készülékhez férnek hozzá, amely komoly diagnózist képes elállítani, korábban pedig csak az egészségügyi szakemberek munkáját támogatta. A digitális áttörés az egészségügy területén ma már nyilvánvaló, amit az is jelez, hogy idén Las Vegasban a tavalyinál 25 százalékkal több egészséghez kapcsolódó kiállító volt - írja a Cnet.com technológiai portál beszámolója.

robot
Meglepő  megjelenésű robotot ElliQ, de képes idős emberek felügyeletét ellátni - Forrás: elliq.com

 

Az orvosi vizsgálatokat ugyan semmi sem helyettesítheti, de egyes termékek lehetővé teszik a betegek számára, hogy önmaguk végezzenek el bizonyos nem invazív eljárásokat. Például az EyeQue VisionCheck, egy Bluetooth-alapú hordozható eszköz lehetővé teszi, hogy otthon teszteljük a távollátást, a rövidlátást vagy a szemtengelyferdülést. Az eszköz pontosan megmondja, hogy milyen szemüvegre lenne szükségünk a látásunk korrekciójához. Az adatok alapján akár közvetlenül is megrendelhetők a szemüvegek a rendszerhez társuló szakkereskedésekből. Egy másik példa a Butterfly iQ, egy kézi ultrahangkészülék, amelyet használhatnak például terhes anyák, de a szerkezettel minden testrész (a belső szervek, az izmok vagy akár a szív is) szkennelhető, a rögzített felvételeket pedig egy mozdulattal el lehet küldeni a megfelelő diagnózis érdekében.

Adatokban gazdag testünk megfigyelése

Bár az állandó egészségügyi megfigyelés kissé félelmetesnek tűnhet, hasznos azok számára, akik komoly kockázattal járó betegséggel élnek. A felügyelet révén lehetőség van rá, hogy a rendszerben dolgozó mesterséges intelligencia anélkül ellenőrizhesse a beteg állapotát, hogy az ebből bármit is észlelne. Ennek nagy előnye, hogy míg az orvosi rendelésre járkálás erősíti a betegségtudatot, ez a megoldás lehetővé teszi a páciensnek, hogy egészségesnek érezze magát.

Az ilyen megoldások egyik leglátványosabbika egy okoskaróra, az Omron HeartGuide, amely a szíját képes felfújni a hagyományos orvosi eszközökhöz hasonlóan, így megmérheti a vérnyomást. Az adatokat aztán át lehet tölteni egy mobilalkalmazásba, amelyhez az orvos is hozzáfér. A gyakori leolvasások az Omron szerint megkönnyítik a magas vérnyomás diagnózisát. A Withings' Move fitneszórája pedig elektrokardiogramokat (EKG) készíthet. Az eszköz célja, hogy felderítse a szabálytalan szívfrekvenciát, de nyomon követheti az alvást is. Valami hasonlót végez, mint a maga nemében úttörő Apple Watch Series 4 , de feleannyiért, így több emberhez is eljuthat.


De nem csak már-már megszokott, karra csatolható eszközök vannak. Ha például valaki krónikus szívelégtelenséggel küzd, a következő roham előrejelzése nemcsak egyszerűen életmentő lehet, hanem módot adhat az időben való beavatkozásra is. A Chronolife azok számára fejlesztett ki egy speciális mellényt, akiknél már diagnosztizálták a pangásos szívelégtelenséget. A mesterséges intelligenciát használó platform hat fiziológiai érték valós idejű mérésével a remények szerint valóban képes megjósolni a közeledő szívrohamot.

Vannak egészen félelmetes alkalmazások is. Ilyen a Kepler Vision Engine, egy szoftverplatform, amely élő képeket elemezve értelmezi a testbeszédet és a mozdulatokat, és már az intelligens kamerák jövőjére mutat példát. Megmondhatja ugyanis, hogy valaki dühös, nyugodt, védekező, vagy éppen veszélybe került, mert például hirtelen elesik. Hasonló elemzőszoftvereket nagy valószínűséggel a titkosszolgálatok is alkalmaznak, például a veszélyes személyek kiszűrésűre a tömegből, de ezúttal egy sokkal békésebb célokra használható megoldás mutatkozott be.

A személyes gondozás automatizálása és a robotok

Az említett elemzőszoftverek például nagy segítséget jelenthetnek az otthongondozásban, hiszen folyamatosan adhatnak jelentéseket a megfigyelt személyek állapotáról, és riasztást adhatnak ki, ha valami veszélyt érzékelnek. Ráadásul egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az emberek ápolásában a robotoknak egyre nagyobb szerepük lesz. Egyelőre még csak ott tartunk, hogy a robotok képesek vérnyomást mérni vagy válaszolni bizonyos kérdésekre, tárgyakat elhozni, riasztani az egészségügyi szolgáltatókat stb.. De a fejlődés ezen a területen óriási mértékben fel fog gyorsulni.

A digitális technológia, különösen a szenzorok és az adatfeldolgozás fejlődése lehetővé teszi, hogy egyre inkább személyre szabott módon használjuk a különféle eszközöket, amelyekkel minden korábbinál szorosabban leszünk képesek ellenőrizni saját egészségünket. Az e-health-trend megállíthatatlan. Részletek!

A Cnet beszámolója a ElliQ robotot imádni valónak nevezi. Az egyedülálló idősebb emberek felügyeletében segédkező barátságos és interaktív robot válaszol a hangutasításokra, de akár (képi és egyéb) információkat is közöl, ha a hozzátartozók meg akarnak győződni az ellenőrzött személy állapotáról.  Egy másik robot, a Bocco Emo pedig felolvassa a szöveges üzeneteket, vezérli az intelligens otthoni eszközöket, és értesítést küld az ajtók bezárásáról. De azok számára is tartogat szolgáltatásokat, akik a társaságot keresik, mert empatikus és kifejező. Azaz válaszol, amikor a nevét hallja, miközben felfogja az üzenetekben rejlő érzelmeket, amikor felolvassa ezeket. A hozzá forduló hangjából is felismeri annak érzelmi állapotát - és ennek megfelelően reagál.

Alvás és pihenés

Azalvása következő másik kiemelkedő témája az egészséggel kapcsolatos eszközöknek. Mivel az alváshiány memóriaromlással, ingerlékenységgel és a kognitív funkciók károsodásával járhat, nem csoda, hogy a CES-re számos olyan megoldást hoztak a kiállítók, amelyek a nyugodtabb éjszakai alvás elérését ígérik. Ha valaki horkol, akkor a Phillips SmartSleep pánt segíthet neki. Ez átöleli a mellkast, az éjszaka folyamán pedig nyomon követi viselőjének mozgását. Ha olyan pozíciót vesz fel, amelyben nagyobb a horkolás kialakulásának veszélye, akkor a pánt jelzést ad, amivel oldalra fordulásra ösztönöz. A Hupnos alvó maszk is a horkolás leállítását célozza. Egy applikáció segítségével a maszk elemzi a kilégzést, és ha bármilyen horkolást észlel, akkor rezegni kezd, beépített műszere segítségével pedig meghatározza a legjobb alvási pozíciót, amely a horkolás csökkentéséhez vezet.

Persze a felsoroltaknál sokkal több érdekesség jelent meg a CES-en, amelyek között itt és itt lehet keresgélni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag