Itt a videó a kannibál ráksejtekről

A rák legnagyobb trükkje, hogy bámulatos alkalmazkodóképességgel tudja kicselezni az összes pusztulását előrevetítő veszélyt. A legújabb felfedezés szerint egyes ráksejtek akár a szomszédaikat is felfalják a gyógyszeres kezelésék átvészeléséhez, hogy később újra támadhassanak.

A Tulane Egyetem orvosi karának kutatói olyan ráksejteket fedeztek fel, amelyek úgy élik túl a kemoterápiát, hogy felfalják a szomszédos tumorsejteket. A tanulmány, amelyet a Journal of Cell Biology folyóiratban tettek közzé, azt állítja, ezek a rákos sejtek a kannibalizmusból szerzik azt az energiát, amely az életben maradásukon túl ahhoz kell, hogy a kezelés befejezése után újraindítsák a daganat növekedését.

mellrák
A gyógyításhoz fontos információ, hogy miért nem végez a kemó az egyes ráksejtekkel. Fotó: iStock

A kemoterápiás gyógyszerek a rákos sejteket a DNS károsításával semmisítik meg, de a kezdeti kezelést túlélő sejtek hamarosan kiújuló daganatokhoz vezethetnek. Ez egy speciális probléma az olyan mellrákoknál, amelyek megtartják a TP53 nevű gén normál másolatát. Ahelyett, hogy a kemoterápia által kiváltott DNS-károsodás eredményeként elpusztulnának, ezeknek a ráksejteknek általában csak a szaporodásuk áll meg, majd nyugalmi, de metabolikusan aktív állapotba lépnek. Ez a szeneszcencia vagy elöregedés állapota. A kemoterápiát túlélő öregedő ráksejtek azonban nagy mennyiségű gyulladásos molekulát és egyéb anyagokat termelnek, amelyek elősegítik a daganatok megújulását. Azok a kemoterápiával kezelt emlőrákos betegek, akiknél megtalálható a normál TP53 gén, ezért hajlamosak a visszaesésre, és ezért rossz a túlélési arányuk.


(Magyar kutók is vizsgálták a TP53 tumorszupresszor génmutációját, de tüdőrákos betegeken. A TP53 gén a humán kromoszóma 17-es rövid karján található, 393 aminosavból álló fehérjét kódol. Afehérjerészt vesz a sejtciklus szabályozásban, a DNS hibajavító folyamatokban és az apoptózisban, azaz a programozott sejthalálban. A TP53 minden szövetben kifejeződik alacsony szinten. A sejtet érő stressz, például onkogének aktivációja, sugárzás, nem-genotoxikus stressz (hő, hipoxia) hatására a génexpresszió megnő, és poszt-transzlációs folyamatok során felgyülemlik. Ismeretes, hogy a TP53 tumorszupresszor génnek gyakori a mutációja a rosszindulatú daganatokban. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség adatbázisa szerint tüdőrák esetében a tumorszövetek 38 százalékában találtak mutációt.)

Öreg ráksejt nem vén ráksejt

 "Rendkívül fontos, hogy megértsük ezeket az öregedő rákos sejteket, amelyek lehetővé teszik a túlélést a kemoterápiás kezelés után" - mondja Crystal A. Tonnessen-Murray, a Tulane Egyetemi kutatója. A tudós és munkatársai felfedezték, hogy a kemoterápiás gyógyszerekkel történő érintkezés után az elöregedő emlőráksejtek gyakran elnyelik a szomszédos ráksejteket. A kutatók ezt a meglepő viselkedést nemcsak a laboratóriumban tenyésztett ráksejtekben, hanem az egerekben növekvő daganatokban is megfigyelték. A tüdő- és csontráksejtek szintén képesek elnyelni szomszédaikat, miután szeneszcensé váltak - mutatták ki a New Orleans-i tudósuk.

A rákos sejtek körülbelül 85 százaléka a telomeráz enzim reaktiválásával szerzi határtalan szaporodási képességét. Egy kutatócsoport kimutatta, hogy a gyakran ismétlődő mutációkért a TERT (telomerase reverse transcriptase) gén a felelős sokfajta rák esetében. A mutálódott sejtek abnormálisan megnövelik a TERT erejét, s így gyakorlatilag halhatatlanná válnak. Sejtosztódáskor a koromoszómák védőelemei lerövidülnek, s ha a veszteség már túlságosan nagy, nem képesek tovább osztódni. A mutálódott sejteknél viszont a sejthalál az újra és újra meghosszabbodó védőelem miatt nem következik be. Részletek!

Úgy találták, hogy az elöregedő ráksejtek a gének egy olyan csoportját aktiválják, amelyek a szervezetbe betörő mikrobákat vagy a sejtmaradványokat elpusztító fehérvérsejtekben aktívak általában. Azután, hogy felfalták a szomszédaikat, a szeneszcens ráksejtek, a megemésztésüket azzal oldották meg, hogy savas emésztőenzimeket termelő sejtszervekhez, a lizoszómákhoz, juttatták el őket. Ezek szintén nagyon aktívak az elöregedő sejtekben. 

Ez a videofelvétel azt mutatja, hogy az elöregedő emlőráksejt (zöld) elnyeli a szomszédos sejteket (vörös). Forrás: Tulane University, Tonnessen-Murray kutatócsoport

A vizsgálatok megállapították, hogy ez a folyamat segíti a ráksejtek életben maradását. A szomszédos sejteket elnyelő elöregedő sejtek hosszabb ideig maradtak fenn a tenyészetben, mint azok a szeneszcens ráksejtek, amelyek nem így viselkedtek. A kutatók azt gyanítják, hogy szomszédaik elfogyasztása révén a ráksejtek energiát és utánpótló anyagokat szerezhetnek a túléléshez, és előállíthatják azokat a faktorokat, amelyek a daganat visszatérését okozzák.

Új terápiák születhetnek

A leírt folyamat gátlása új terápiás lehetőségeket kínálhat, mivel már tudjuk, hogy az emlőrákban szenvedő betegeknél a TP53 gén által közvetített elöregedés következik be a ráksejteknél a kemoterápia eredményeként - számolt be a MedicalXpressz. Ezért reagálnak gyengén ezek a betegek a kezelésekre, és ezért rossz a túlélési arányuk is. Mivel nem csak a mellráknál játszik fontos szerepet a TP53-as gén, elképzelhető, hogy többféle ráknál is megalapozhat terápiákat a kannibál ráksejtekről szóló felfedezés.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +30 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag