Infografika: így hat a kemoterápia a szerveinkre

A kemoterápia sok ember életét menti vagy hosszabbítja meg, azon az áron, hogy a kezelések során alkalmazott sejtpusztító vagy sejtszaporodást gátló gyógyszerek az egészséges szervekben és szövetekben is kárt tesznek. Infografikánkon bemutatjuk, hogy a "kemó" milyen tüneteket okozhat az egyes szerveknél.

A rosszindulatú daganatok burjánzását mindegy, hogy hogyan, de meg kell állítani. A kemoterápia azt a stratégiát követi, hogy az egészséges szövetek pusztítása árán is tönkreteszi a kontroll alól kiszabadult sejteket, és ezzel megakadályozza, hogy a betegség elhatalmasodjon az egész szervezeten. Sokféle hatóanyagot használnak kemoterápia során, így ezek hatása és mellékhatása is eltérő. Előfordul, hogy a jobb eredmény érdekében több, különböző rákellenes szert együtt alkalmaznak, ezért ilyenkor a mellékhatsok is komplexebbek. Az alábbiakban a legáltalánosabb hatásokat vesszük sorra.

kemoterápia

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció