Így válnak gyilkossá a baktériumok

A mikrobák legnagyobb része a bélrendszerünkben található, ahol alapvetően hozzájárulnak a tápanyagok lebontásához. Néha azonban e békés szimbióták megvadulnak, és elpusztítanák az élőhelyükként szolgáló testet.

A világon mindenhol komoly gondot okoznak a kórházi fertőzések. Európában 37 ezerre tehető azok száma, akik kórházifertőzésmiatt kerültek súlyos állapotba. A prognózisok szerint 2020-ra már többen fognak meghalni bakteriális fertőzések, mint daganatos megbetegedések miatt. A hivatalos adatokból pedig az olvasható ki, hogy az elmúlt hét évben ötszörösére emelkedett a kórházi fertőzések száma Magyarországon, ráadásul a halálesetek 15 százaléka hozható összefüggésbe a kórházban szerzett fertőzésekkel.

korházi fertőzés
A kórházi fertőzések eredete néha komoly fejtörést okoz az orvosoknak. Fotó: 123rf

Függetlenül attól, hogy a kórházi fertőzések megelőzése érdekében milyen intézkedéseket lehet vagy szükséges tenni, az orvosoknak meg kell érteniük e fertőzések természetét, amihez az Enterococcus faecalis, egy ártalmatlan béllakó baktérium esete sok segítséget adhat. Ez a mikroba ugyanis olykor egy olyan mutációt hoz létre, amely otthagyja megszokott környezetét, bejut a véráramba, ahol toxinokat termel, és ezzel megölheti a gazdatestet. Sem a jelenség okát, sem annak folyamatát nem ismerték az orvosok. Pedig e kitörések - ha nem is túl gyakran - újra és újra megjelentek a kórházakban. Nemrégiben a Science Translational Medicine folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely magyarázatul szolgál a mikroba kétarcúságára.

Rejtélyes járvány

Az E. faecalis egyik törzse még az 1980-as években a Wisconsini Egyetem Kórházában és Klinikáin számos furcsán tartós fertőzést okozott, s az ismertetett módon, az antibiotikumoknak ellenállva több beteg halálát okozta. A járvány kifulladt, de az eredete rejtély maradt. Az orvosoknak elképzelésük sem volt, hogy a baktérium, amely az emberek többségének bélrendszerében megtalálható, hogyan vált egyszerre életveszélyes fenyegetéssé? Szerencsére Mark Huycke, az egyetem orvosa úgy gondolta, hogy érdemes a mintákat lefagyasztani, hogy később ismét elemezni lehessen őket a megoldás érdekében - írja a The Atlantic magazin.


"Nagyszerű, hogy néha a mikrobiológusok nem dobják ki a dolgokat" - mondta Daria Van Tyne, a Pittsburghi Egyetemen fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója, aki az 1980-as évek kitöréséről szóló új tanulmány vezető szerzője. Van Tyne és kollégái 62 fagyasztott mintát vettek elő, hogy megfejtsék a történetüket, hiszen az antibiotikum-rezisztens E. faecalis még mindig sokfelé okoz problémát a kórházakban. Végül részletesen feltárták, hogy az E. faecalis hogyan képes a betegek szervezetében mutálódni, és ártalmatlan bentlakóból a halálos ellenséggé átformálódni.

Először is megállapították, hogy a vizsgált E. faecalis törzs valóban kivételes volt. Olyan képességeket szerzett ugyanis, amelyeket a bélben élő E. faecalis nem tud felmutatni. Képes toxint termelni, több antibiotikummal szemben rezisztens, ellenáll a kórházakban használt különböző fertőtlenítőszereknek, valamint tolerálja a savas pH-értéket. Ez a tolerancia magyarázza Van Tyne szerint, hogy az E. faecalis át tud terjedni egyik betegről a másikra a székletből a szájon át. Ha ugyanis a betegek véletlenül lenyelik a baktériumokat a szennyezett felületek megérintése után, a kórokozók képesek átjutni a savas gyomron, mielőtt elérnék a kedvenc környezetüket a belekben.

Specifikus géneket használnak

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel még nem történt meg a baj, hiszen E. faecalis baktériumok egyébként is élnek a bélben. Csakhogy ez a törzs tovább fejlődött minden olyan személyben, akit meg tudott fertőzni. A nagyon súlyos betegeknél a baktériumok átszivároghattak a bélből a véráramba. Egy ilyen változás azonban a kórokozóknak - amelyek a bélben lévő körülményekhez alkalmazkodtak - komoly kihívást jelent. Ahhoz, hogy a véráramban is képesek legyenek megélni, és ott jelentős fertőzést okozhassanak, alaposan meg kellett változniuk. 

E változások ezen felül is meglepő tulajdonságokat mutattak. Nem minden beteg E. faecalis-ának volt azonos a mutációja. A baktériumok különböző mutációkat mutatnak, de sokat ugyanazon a helyen. Ez azt jelenti, hogy a bélre optimalizálódott E. faecalis a különböző betegekben függetlenül fejlődik, hogy megfertőzze a vérüket. Minden alkalommal ugyanazt a stratégiát és ugyanazt a génkészletet használja, de kissé eltérő változatokat kifejlesztve. Ma már a tudósok génszekvenálással képesek ezt az evolúciót újra és újra megnézni az egyes betegek vérében.

A multirezisztens kórokozók (MRK) olyan baktériumok, amelyek a legtöbb antibiotikumra nem reagálnak. Az általuk kiváltott, különböző kórházi fertőzések nehezen vagy egyáltalán nem gyógyíthatók. Az ilyen eseteket a kórházaknak kötelező jelenteniük a központi nyilvántartás számára. Az MRK-fertőzések gyakorisága az elmúlt években folyamatosan nőtt. Magyarországon 2017-ben 25,1 fertőzés jutott 10 ezer kibocsátott betegre, s közel 5000-en kaptak el multirezisztens baktériumok okozta fertőzést. Részletek!

Az 1980-as években megismert E. faecalis okozta fertőzésekben érintett betegek kórtörténete sajnálatosan elveszett. De hasonló folyamatot más jóindulatú baktériumok esetében is ki lehet mutatni, ahol a betegek kórtörténete is jól dokumentált. Van Tyne ezért most egy olyan tanulmányon dolgozik a Pittsburghi Egyetem kórházi központjának orvosaival, amely a Klebsiella pneumoniae baktériumot vizsgálja. Ez az ártalmatlan mikroba a bőrön és a bélben él, de néha tüdőfertőzést okozhat. Ebben az esetben már össze tudják hasonlítani a különböző minták genomjait, hogy kiderüljön, melyek okoznak betegséget, és melyek halálosak.

A bélbaktériumok szemszögéből a vér halálos megfertőzése nem jó üzlet, hiszen a gazdatest elpusztulása a mikroorganizmusnak is a véget jelenti, hacsak nem képes még valakit megfertőzni. Évtizedeken át a bélben élni megfelelőbb volna a számukra. De egyetlen kórokozó sem gondol a holnapra. Az E. faecalis fajra egy ilyen járvány nem gyakorol különösebb hatást, a megfertőzött emberek azonban nagyon szerencsétlenek, hogy egy ennyire halálos baktériumvonal útjába kerültek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag