+11° - +28°
Nincs front

Így teszi tönkre egészségünket a munka

A modern nyugati kultúra sok ember számára viszonylagos jólétet teremtett, de ebben a közegben a fizetett munka nemcsak szükségszerűség, hanem az emberek életének központi problémája, ami kimondottan ártalmas lehet.

A munkamánia, a workoholizmus vagy munkafüggőség egyre nagyobb problémát jelent az iparosodott világban. Egy, az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a munkafüggőség egyértelműen a romló mentális egészséghez kapcsolódik.

munkafüggő
A munkafüggőség nem használ sem a munkahelynek, sem a munkavállalónak. Fotó: Getty Images

A munkafüggőség olyan klinikai állapot, amelyet a munka iránti rögeszmés és kényszeres érdeklődés jellemez. Az érintett emberek általában többet dolgoznak, mint amire szükségük van, akár a munkahelyük, akár anyagi szükségleteik miatt. A munkahelyi teljesítményük miatti aggódást, a merev gondolkodást és a perfekcionizmust gyakran másokra is kivetítik - írja Teena J. Clouston, a Cardiff Egyetem foglalkozási terápia professzora a The Conversation magazinban megjelent cikkében.

Kultúra és személyiség egymásra hatása

A munkafüggőségben szenvedőket érdeklődésük túlzott munkavégzésre készteti annak ellenére, hogy ez káros hatással van egészségükre, jóllétükre és kapcsolataikra. A workoholizmus kockázatának kitett emberek önértékelése gyakran alacsony, kétségeik vannak a munkahelyi teljesítményükkel kapcsolatban, vagy rögeszmés kényszeres személyiségjegyeik vannak. Számos tanulmány kimutatta a munkafüggőség negatív hatását a mentális egészségre. De annak érdekében, hogy jobban megértsék e rendellenesség mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatását (a korábban már említett) Franciaországban lefolytatott kutatás azt vizsgálta, hogy miért alakul ki a munkafüggőség.

A kutatók összesen 187 munkavállalót vizsgáltak meg, különféle foglalkozási és demográfiai szempontok alapján. A résztvevőket négy különböző kérdőív megválaszolására kértek. Megállapították, hogy a magas munkakövetelmények és a nagy nyomás - a nagyobb felelősséget viselő vezetők esetében - voltak a legfontosabb tényezők, amelyek hozzájárultak a munkafüggőség kialakulásához. Ahol ez a szükségesnél hosszabb munkaidővel és a munkához kapcsolódó rögeszmés szemlélettel járt, még nagyobb volt a függőség kialakulásának kockázata. Kiderült, hogy a nők hajlamosabbak a workoholizmusra, mint a férfiak.

A depresszióban szenvedő alkalmazottaknál kétszer nagyobb eséllyel fejlődött ki munkafüggőség, mint a mentálisan egészségeseknél. A rossz alvásminőséget, a nagy stresszt és az általános jólét alacsony szintjét szintén magas kockázati tényezőként azonosították. Kiégésről és kimerültségről is beszámoltak.

Mentális egészség

A munkafüggőség gyakoribb az iparosodott országokban, ahol a munkahelyi teljesítmény a siker fokmérője. Ez azt sugallja, hogy a munkával kapcsolatos neoliberális elképzelések befolyásolják a munkafüggőség kockázatának növelését: az ideák nyomást gyakorolnak, és intenzívebbé teszik a munkahelyi terhelést a teljesítmény és a gazdasági növekedés elősegítése érdekében. Emellett arra is koncentrálnak, hogy növeljék az ember munkahelyi felelősségét.

Clouston kifejtette, hogy a munkafüggőség ártalmai miatt radikális változtatásokra lesz szükség mind a munkahelyeken, mind a társadalomban. Ez megkövetelné a társadalomtól, hogy ahelyett hogy a munkát a teljesítmény és a növekedés sarkalatos eszközének tekinti, nagyobb értéket és jelentőséget tulajdonítson a munkavállalók egészségének és jólétének egyénileg és együttesen. Fontos, hogy a munkaadók elismerjék és megfelelően kezeljék a munkaigényeket. Egy tanulmány például megállapította, hogy a munkahelyi biztonság és a fejlődési lehetőségek növelése csökkentette a munkafüggőség kialakulásának kockázatát.


Más tanulmányok szerint a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartására tett beavatkozások is hasonló eredményre vezetnek. Például, ha a munkahelyek csökkentik a munkaidőt annak érdekében, hogy az alkalmazottaknak esélyük legyen több időt tölteni a családjukkal, az valójában jobb munkateljesítményt eredményezhet. Emellett csökkentheti a munkavállalók családi konfliktusait is, mivel az alkalmazottak értelmesebben ki tudják használni a családra jutó időt. A munka és a magánélet egyensúlyának elősegítése növeli a fizikai és a pszichés egészséget, valamint a munkavállalók személyes rugalmasságát is.

Fejleszteni kell a munka és a magánélet egyensúlyát

Ezek a változások hozzájárulnak a munkahelyi stressz csökkentéséhez, kevesebb távollétet eredményeznek, közben pedig javítják a teljesítményt. De nem minden munkahelyen létezik ilyen típusú stratégia, ráadásul, ha van, a teljesítményre és gazdasági növekedésre összpontosító nyugati kultúra miatt akkor is nehéz megvalósítani.

A férfiak és a nők különböző életszakaszokban kitűzött céljait vizsgálta egy kutatás. Az eredmények összegzése után a szakértők arra jutottak, hogy a fiatalabb férfiak (az X-, a Y- és a Z-generáció tagjai) leginkább a munka-magánélet egyensúlyt szeretnék elérni, illetve megőrizni. Részletek!

Aki úgy érzi, hogy elkapta a gépszíj, és (kialakuló) munkafüggőséggel küzd, kérjen segítséget a munkahelyén. Ha lehetséges, beszéljen a vezetőkkel és munkatársaival, kérjen visszajelzést a teljesítményéről, esetleg nézzen utána, lenne-e lehetőség munkaidejének csökkentésére. A mentális egészséggel és a jóléti szolgáltatásokkal kapcsolatos beszélgetés is segíthet. Ha a munkahelyén valaki nem kap ilyen jellegű támogatást, visszajelzést, akkor a barátok és a család segíthet az egészséges életritmushoz való visszatéréshez. Környezetünk emlékeztethet bennünket arra, hogy egy kis szünetet kell tartanunk a munkában. Ehhez azonban szükség napi szokásaink kiigazítására, gondolkodásmódunk és munkához való hozzáállásunk megváltoztatására. Ha képesek vagyunk egyensúlyba hozni a munkát más tevékenységekkel, például megfelelő időt fordítani családunkra és a barátainkra, a testmozgásra vagy valamilyen hobbira, az javítja mentális egészségünket és közérzetünket - állítja Clouston professzor a The Converstaionban.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag