Így lehet egyszerre jó és rossz a vesének a kávéfogyasztás

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a Földön, naponta körülbelül kétmilliárd csészével fogy belőle. A kávészemek számos ásványi anyagot, vitamint, koffeint és fitokemikáliát tartalmaznak, amelyek különféle hatásokat gyakorolhatnak a szervezetre. De ezek a hatások vajon jótékonyak, vagy rombolóak a vesére? Erre a kérdésre keresett választ egy frissen publikált kutatás.

A tudományos érdeklődés igen erőteljes a kávéfogyasztás molekuláris szintű hatásai iránt. Hatalmas a téma szakirodalma, a tanulmányok rendre olyan kérdésekre keresik a választ, hogy tényleg lehet-e túl sok kávét inni, vagy jót tesz-e a kávé az anyagcserének. 

kávé
A kiterjedt kutatások ellenére még homályos, hogy a kávé hatása kinek és mennyire hasznos, avagy káros. Fotó: Getty Images

A Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi karának kutatói legutóbb kifejezetten a kávé és a vese kapcsolatára összpontosítottak. Eredményeiket a Clinical Journal of the American Society of Nephrology című folyóiratban tették közzé.

A vesénk felelős a vérünk szűréséért, a salakanyagok és ásványi anyagok egészséges egyensúlyának fenntartásáért, a salakanyagok és a felesleges víz eltávolításáért. Azok a kórtípusok, amelyeknél a veseműködés nem normális, mint amilyen a krónikus vesebetegség (CKD), jellemzően egészségtelen mennyiségű salakanyag, folyadék és elektrolit felhalmozódásával járnak. "A CKD egy progresszív betegség, amely növeli a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásának esélyét, illetve a vesepótló kezelés (dialízis vagy transzplantáció) szükségességét és a korai halálozás kockázatát" - mondta Casey M. Rebholz, a tanulmány vezető szerzője, a Johns Hopkins docense a Technology Networksnek.

Több kávé, kevesebb vesebetegség?

Rebholz és munkatársai korábbi munkájukban azonosították a kávé és a vesebetegség kockázata közötti lehetséges kapcsolatot. "Korábban azt találtuk, hogy a nagyobb mennyiségű kávét fogyasztó egyéneknél alacsonyabb volt az újonnan kialakuló vesebetegség kockázata. Volt egy dózis-válasz kapcsolat, és a legerősebb fordított kapcsolatot azoknál figyeltük meg, akik naponta három vagy annál több csésze kávét fogyasztottak" - mondta a kutató.


Az új tanulmányban azonban már azonosítani akarták azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek e nyilvánvaló összefüggés hátterében állnak. Ehhez metabolizmus-profilkészítéssel két különböző mintakohorszból - az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) tanulmány 3811 megkérdezett résztvevőjéből és a Bogalusa Heart Study (BHS) 1043 résztvevőjéből - származó vér metabolitjait elemezték. (A vizsgálatok viszonylag széles körben voltak reprezentatívak az amerikai felnőtteket, különösen a fekete és fehér középkorúakat tekintve.) Az ARIC-mintából a résztvevők 56 százaléka vallotta magát napi kávéfogyasztónak, 32 százalékuk pedig állította, hogy naponta több mint két csészényit fogyaszt. A BHS-vizsgálatban 57 százalék, illetve 38 százalék volt ez az arány.

Ezek a CKD-vel összefüggő metabolitok

Az ARIC-vizsgálatban 41 metabolitot azonosítottak, amelyek kapcsolatban álltak a kávéfogyasztással. Kiderült, hogy 20 anyagcseretermék a BHS résztvevőinek vérmintáiban is kimutatható. Amikor az ARIC-mintát egy újabb elemzési réteggel egészítették ki - a CKD előfordulására összpontosítva -, az eredeti 20 közül három metabolit magasabb szintjét találták összefüggésbe hozhatónak a CKD-vel. Ez az O-metil-katechol-szulfát, a 3-metil-katechol-szulfát és a glikokén-dioxycholát.

Az O-metil-katechol-szulfát és a 3-metil-katechol-szulfát a CKD megnövekedett kockázatával járt együtt, ezért hozzájárulhatnak a kávéfogyasztás potenciálisan "káros" hatásaihoz. Ezek a vegyületek a feldolgozott élelmiszerekben használt tartósítószer, a benzoát metabolizmusában játszanak szerepet. Rebholz azonban rámutatott, hogy ezek az anyagok a dohányzással is összefüggésbe hozhatók.

Magyarország az elfogyasztott csészék alapján csak az 51-ik a világon, de ebben az is benne lehet, hogy nálunk az erős eszpresszókávé uralja a fogyasztást. A legnagyobb európai kávéfogyasztók a hígabb főzeteket preferáló skandinávok. A világon becslések szerint évente mintegy 172 milliárd liter kávé fogy, és ez egy 79 milliárd dolláros piacot tart fenn. A kávé egészségi hatásairól infografikánk ad tájékoztatást.

A glikofenodeoxikolátot ezzel szemben a vese egészségére gyakorolt potenciálisan kedvező hatással hozták összefüggésbe. "Ez az anyag az epesav-anyagcserével kapcsolatos lipid, és részt vehet a lipid-, glükóz-, energia- és koleszterinszint szabályozásában" - mondta Rebholz, aki szerint az a következő lépés, hogy más populációkban is megismétlik a vizsgálatokat.

Bár ez a tanulmány egy kicsit mélyebbre ásott a kávéfogyasztás molekuláris hatásait illetően, de a megfigyeléses jellege miatt sem lehet ok-okozati összefüggéseket felállítani a kapott eredmények alapján. Ezért hiába is szeretnénk, ez a kutatás sem hozott perdöntő bizonyítékokat arról, hogy a kávéivás jó vagy rossz a veséknek. A szervezet egészére azonban - a korábbi tanulmányok alapján pozitív - a hatása.

Egy pár éve készített brit tanulmány (amely a BMJ orvosi folyóiratban jelent meg) 201 megfigyeléses és 17 intervenciós kutatás eredményeit összesítve megállapította, hogy a kávéfogyasztás általában biztonságosnak tűnik a szokásos fogyasztási szinteken belül. A különböző egészségi kockázatokra vonatkozó becslések szerint napi három-négy csésze kávé nagyobb valószínűséggel hat pozitívan az egészségre, mint negatívan.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag