Így hatott a járóbeteg-ellátásra a járvány

Ötödével csökkent az orvosi vizsgálatok száma, műtétek és kivizsgálások maradtak el.

A járvány kitörése miatt több hullámban korlátozták a járóbeteg-ellátást, és műtétek maradtak el az elmúlt két évben. Most kiderült, hogy 28 százalékkal csökkent az orvosi vizsgálatok száma a járóbeteg-ellátásban 2020-ban - adta hírül az RTL Híradója.

egy férfit kórházban ápolnak
Az onkológiai ellátás 10 százalékkal esett vissza, műtétek maradtak el. Fotó: Getty Images

Ezeket az ellátásokat fogta vissza a járvány

Az előző 5 év átlagához képest az derült ki, hogy leginkább a fogászati ellátás esett vissza, több mint negyven százalékkal, de gyerekgyógyászati vizsgálatok is harmadával csökkentek, az onkológia ellátás pedig 10 százalékkal.

Máig érezhető a pandémia hatása

Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász szerint a mai napig érzik az egészségügyben a pandémia hatását. A régebbi betegutak felborultak, szerinte emiatt később jelennek meg, súlyos, előrehaladottabb állapotban lévő betegek az ellátásban. Illetve sokszor nincs más választásuk a betegeknek, mint a magánegészségügyi vizsgálat, ha azt akarják, hogy ellássák őket.

Az EMMI azt válaszolta az RTL-nek, hogy a sürgős eseteteket végig ellátták, és sok esetben a várólistán lévő betegek a fertőzéstől tartva nem jelentek meg a műtéten, illetve a járóbeteg-szakrendelésen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)