Így drogozik a magyar

Nemrég jelent meg a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentése a magyarországi kábítószerhelyzetről. A 18-34 éves populációban csaknem minden ötödik személy fogyasztott már valamilyen tiltott drogot.

Az Európai Drog és Drogaddikciós Megfigyelőközpont (EMCDDA) számára készített átfogó tanulmány szerint a felnőtt népességben a legtöbben a marihuánát vagy a hasist próbálták ki (7,4%), illetve közel feleekkora, de a többi szerhez képest kimagasló az ecstasy fogyasztásának kipróbálási (életprevalencia) mutatója (4%). A két legnépszerűbb szert - tőlük jelentősen elmaradva - a szintetikus kannabinoidok (1,9%), az amfetamin (1,7%) és a designer stimulánsok (1,3%) követik. A fiatal felnőtt (18-34 éves) népesség szerpreferencia sorrendje megegyezik a felnőtt lakosságéval.

marihuana
A kannabisz ogyasztás nagymértékben csökkent az utóbbi években

A tiltott drogok éves jelenléti értéke a felnőttek között 2,3%, a fiatal felnőtt népességben pedig 5,3% volt. A szintetikus kannabinoidok és a designer stimulánsok fontossága a közelmúlt droghasználata alapján még inkább megmutatkozik. A legfrissebb felmérések szerint a szintetikus kannabinoidok a második, a stimulánsok pedig a negyedik helyen szerepelnek.

Az iskoláskorúak körében a legutóbbi felmérés 2015-ben készült. Akkor a legelterjedtebb kábítószer a marihuána volt a 9-10-ik évfolyamon. Az ezt követő drogok legális vagy részben legális szerek. Második helyen új pszichoaktív szerek állnak (a felmérésben 2015-ben először vizsgált szintetikus kannabinoidok szercsoportja), majd az orvosi javaslat nélkül szedett, illetve alkohollal együtt fogyasztott nyugtatók/altatók következnek. A szintén először kérdezett, hangulatjavító szándékkal bevett fájdalomcsillapítók is hasonlóan népszerűek a tanulók körében. Hatodik helyen a szerves oldószerek belélegzése szerepel. A következő kábítószer az amfetamin, amely így a hetedik helyre került. Hasonlóan elterjedt még az ecstasy, a kokain és az LSD fogyasztása. A többi kérdezett szer életprevalencia-értéke 2% körüli. A designer drogok másik nagy csoportja, a szintetikus katinonok fogyasztása kevéssé elterjedt a középiskolások körében.

Megfordult a tendencia

A 16 éves diákok körében majdnem mindenféle szernél - 2011-ig változó ütemben és mértékben, de - nőtt azok aránya, akik legalább egyszer az életük során kipróbálták valamilyen drogot. A korábbi tendencia azonban 2015-re megfordult. A vizsgált szertípusok kipróbálási értéke rendre csökkent a 2011-es eredményekhez képest. A legnagyobb mértékben a marihuána elterjedtsége esett vissza: 32,5%-kal. Ugyanakkor megjelentek a designer drogok - túlnyomórészt a szintetikus kannabinoidok - a fogyasztási struktúrában. Szerváltásról azonban nem beszélhetünk, mivel az összes szer fogyasztásának életprevalencia értéke is csökkent 25%-kal, és az adatokból az is kiderül, hogy a designer drogokat kipróbálók többsége tiltott szerfogyasztó is.

Intravénás szerhasználat

Átalakult az intravénás szerhasználat is. Míg a tűcsere-programok kliensei 2010 előtt mintegy fele-fele arányban injektáltak heroint vagy amfetamint, addig 2016-ban már 74%-uk elsődlegesen valamilyen új pszichoaktív szert használt. Az adatok alapján mind a heroin-, mind az amfetaminfogyasztók körében kimutatható volt a szerváltás. Az új anyagok hatása a beszámolók szerint rövidebb ideig tart, ezért a használók gyakrabban szúrják magukat.

Egészségügyi következmények

Az addiktológiai kezelések okaként leggyakrabban megnevezett szer Magyarországon a kannabisz, használói aránya különösen magas a büntetőeljárás alternatívájaként kezelésbe lépők körében (akik az összes kezelt 64,6%-át adják). A második legjellemzőbb, kezelést indokló szerhasználati probléma a stimulánsfogyasztás. A szintetikus kannabinoidok, valamint a szintetikus katinonok használata nyomán megjelenő kezelési igény mind jellemzőbbé válik, mértéke pedig a klasszikus kábítószerekével vetekszik.


A kezelési adatok szerint e szerek használata intenzívebb, és a használók életkora is lefelé tolódott. Több kutatás is igazolta, hogy a designer szerek miatt hamarabb alakul ki kezelési igény. Az addiktológiai problémák mellett a sürgősségi/klinikai toxikologiai és a pszichiátriai kezelési igény is növekszik az elmúlt évek beszámolói szerint. Azok körében, akik az új pszichoaktív szerekre álltak rá, jellemzően magas a hajlandóság az injektáló eszközök megosztására, illetve a Hepatitis C vírus előfordulása is jelentős.

A kannabisz származékok mindent messze megelőznek
A kannabiszszármazékok mindent messze megelőznek

A kábítószerpiac fejleményei

Magyarországon 2010 óta összesen 203, 2016-ban 22 új pszichoaktív szert azonosítottak. A rekreációs szerhasználatban a kannabisz mellett feltűntek a szintetikus kannabinoidok, a stimulánsok között pedig a designer stimulánsok, elsősorban a katinonok, illetve újfajta amfetaminszármazékok. A kannabinoidok csoportjára a gyors és állandó változás jellemző, mintegy félévente jelenik meg a szerek új csoportja: legelőször a JWH-k, legújabban a FUBINACA, PINACA és CHMINACA csoportba tartozó szerek terjedtek el. Stimulánsok közül néhány szer ha viszonylagosan is, de dominánsabban volt jelen a piacon: 2010-ben a mefedron, 2011-ben az MDPV, azt követően 2012-től pedig a pentedron. Ez utóbbi mellett 2014-ben az α-PVP ért el említésre méltó részesedést a lefoglalási adatok szerint. Az α-PHP 2015-ben is terjedt, majd 2016-ban az etil-hexedron, a 4-CMC és a TH-PVP volt a leginkább elérhető a piacon az ORFK 2016-os adatai szerint.

Polidroghasználat

A felnőttkorú népességben végzett legutóbbi, 2015-ös vizsgálat eredményei szerint a 18-64 éves népességben a valaha drogot használók egyharmada (32%) a vizsgált 14-féle szer közül csak egyfélét próbált ki. Másik harmaduk (33,5%) kettő, ötödük (20,5%) azonban háromnál többféle droggal is próbálkozott eddigi élete során. A hatféle klasszikus drog (kannabisz, ecstasy, amfetamin, kokain, heroin, LSD) esetében a valaha használók közel kétharmada (65,2%) csak egyféle, 7,2% pedig több mint háromféle drog fogyasztásával próbálkozott. A különböző fogyasztási típusok szétválasztására végzett elemzés alapján azt mondhatjuk, hogy míg a gyógyszer-, illetve a kannabiszhasználat önálló, illetve a fiatal felnőttek körében jellemző fogyasztói magatartásként van jelen a magyarországi droghasználatban, addig az újfajta pszichoaktív szerek (ÚPSZ) használata a polidroghasználat részeként jelenik meg, és nem képez önálló használói csoportot.

A leginkább függőséget okozó szerek a világon a heroin, a kokain, a nikotin, a barbiturátok és az alkohol - egy függőségi szakértőkből álló testület szerint. A londoni Imperial College agytudományi intézetének pszichofarmakológia professzora, David Nutt irányította a vizsgálatokat, amelyek azt voltak hivatottak kideríteni, hogy valóban azok a drogok okozzák-e a legerősebb függőséget, amelyekről eddig feltételezték. Az eredmények igazolták az előzetes várakozásokat. Részletek!

A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentésében többek között az egyes kábítószerek fogyasztási szokásainak részleteiről, a nemzeti drogstratégiáról, a kábítószerfogyasztás jogi helyzetéről és a drogprevencióról is rengeteg számadattal és illusztrációval alátámasztva lehet olvasni. A felmérések azt is megmutatták, hogy a drogokkal kapcsolatos ismeretek meglehetősen csekélyek a lakosság körében, sőt azok sincsenek igazán tisztában a legfontosabb tudnivalókkal (például az egyes szerek hatásával vagy a segítséget nyújtó szervezetek elérhetőségével), akik használják ezeket.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt megszűnik a csapadék és többfelé felszakadozik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag