Így dönti el a pénz, hogy meddig élünk

Nem nehéz belátni, hogy egy ország gazdagságához hozzátartozik polgárainak jó egészségi állapota, mert az egészséges emberek több adót fizetnek, és nem kell költeni a meggyógyításukra. Jobb körülmények között pedig általában tovább élnek az emberek.

A magyarok egészségi állapota a legrosszabbak között van az Európai Unióban. A 40 éves magyar férfiak életkilátása 2014-ben 6,8, a 40 éves nőké pedig 4,8 évvel volt rövidebb, mint az EU 15-országok átlaga. A magyarok életkilátásai hosszú távon is alig javultak, hiszen a férfiak 40 éves korban várható élettartama csupán 1,4 évvel volt hosszabb, mint 1960-ban. Azaz az elmúlt közel 60 évben végbement gazdasági-társadalmi változások mindössze ennyi eredményt hoztak. E mutatók kialakulásához hozzájárult, hogy bár bizonyos súlyos betegségek előfordulása nem tér el lényegesen az EU15 átlagától, a magyarok közül többen halnak bele ezekbe. Ez pedig az egészségügyi ellátás minőségének különbségére vezethető vissza.

dokik
Orvosok. Ki megy és ki marad?

A minőség pedig a szolgáltatások elérhetőségétől, az elérés egyenlőségétől, a szakemberek számától, képességeitől és képzettségétől, a megfelelő infrastruktúrától, a felszerelés nívójától, illetve a szervezettségtől függ. Ezekben Magyarország összességében elég rosszul áll . Az egészségügy reformjáról, átalakításáról, szükséges beruházásairól, szakemberellátottságáról hosszú ideje vita folyik , ami az utóbbi időben az állapotok tarthatatlanságának fokozódásával párhuzamosan egyre élesebbé vált. A hiányokra - a meglévő kereslet okán - egyre piacosodottabb válaszok születnek (a magánegészségügyi szolgáltatások térhódítása egyre jelentősebb), ami viszont a magas színvonalú és drágán elérhető elitellátás és a gyengébb közellátás szétválását eredményezi. Ez pedig negatívan hathat vissza az ország teljesítményére - éppen a bevezetésben említett logikai láncolat miatt.

Más országok járnak jól a magyar orvosokkal

A magyar egészségügy rengeteg uniós támogatást kapott a legkülönbözőbb fejlesztésekre, de nehézségeit paradox módon mégis jelentősen befolyásolja az egyik uniós alapjog, a munkaerő áramlásának szabadsága. A tekintélyes washingtoni politikai elemző lap, a Politico az Európai Bizottság adatainak vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott (és nem volt nehéz dolga), hogy a keleti és a déli tagországok tulajdonképpen orvosokat és egészségügyi személyzetet képeznek gazdagabb szomszédaik számára. Az unióban több orvos és ápolónő költözik egyik országból a másikba, mint bármely más erősen szabályozott szakmában, és az áramlás elsősorban keletről nyugatra, a szegényebb országokból a gazdagok felé halad. Emiatt pedig a donorországokban jelentősen megnehezül az egészségügyi ellátás fenntartása.

A kelet-, közép- és dél-európai orvosok, nővérek exodusának mozgatórugói egyértelműek a lap szerint: az egyes országokban nem egyformán kezelik a diplomásokat, illetve az egészségügyre fordított források is jelentős eltéréseket mutatnak. Egy észt orvos például átlagosan 600 eurót keres, míg onnan 100 kilométerre Finnországban már 2000-3000 eurós fizetések vannak, és miközben egy finn orvos 15 beteget kezel naponta, észt kollégája ennek a dupláját. Ezért a friss diplomás orvosok egyes évfolyamainak 30-40 százaléka is elvándorolt az országból.

migráció
Az orvosok és más egészségügyi szakemberek áramlása a pénzt követi

Románia pedig 2009 és 2015 között elvesztette orvosainak felét. Néhány évvel azután, hogy Lengyelország csatlakozott az EU-hoz, ötöd- és a hatodéves orvostanhallgatói több mint 60 százaléka tervezett külföldi munkát. Szlovákiában körülbelül 15 ezer orvos volt, amikor 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, közülük 3800-an nyújtottak be azóta kérelmet diplomájuk külföldi elismertetésére. Hasonló folyamatok figyelhetőek meg Portugáliában és Görögországban, illetve az unióhoz legutóbb csatlakozott Horvátországban is, amely 2013 óta orvosai 5 százalékát elveszítette. Ezek a folyamatok pedig Magyarországon is igen ismerősek, ahonnan hatezer orvos vándorolt el, és a képzés nem tudja megoldani a pótlásukat . Ami annyiban nem csoda, hogy - és erre a Politico is felhívja a figyelmet - az orvosképzés hosszas és igen drága folyamat.

A lap Magyarországról szólva idézi az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mely szerint az ország az elkövetkező 10 évben 6500 háziorvosának felét elveszítheti a kivándorlás és a nyugdíjazás miatt. Ennek megakadályozására egy sor intézkedést vezettek be (például megemelték az alapellátások finanszírozását ).

Ha nincs orvos, többen halnak meg

A nyugati szívóhatás a megtartó intézkedések ellenére sem fog enyhülni, különösen, amikor a fiatal szakembereket mozdítja meg. Az EU-ban minden harmadik orvos életkora meghaladta az 55 évet 2014-ben. A nyugdíjazási hullám miatt 2020-ra több mint 60 ezer orvos - az egészségügyi munkaerő 3,2 százaléka - hagyja el a szakmát minden évben az Európai Bizottság szerint. Néhány országban az orvosok és az ápolók létszámvesztesége már most komoly gondokat okoz. Romániában például - jelentések szerint - a lakosság 10 százaléka orvosi ellátás nélkül maradt. Mi pedig tudjuk, hogy Magyarországon is szép számmal vannak tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok. A magyarországi statisztikák azt is elárulják, hogy ahol nincs háziorvos, ott kétszer annyian halnak meg 65 éves kor alatt, mint ahol van.

Az ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság által közzétett statisztika szerint kevesebb egészségügyi dolgozó kért ki hatósági bizonyítványt tavaly a szakképesítése külföldi elismerése céljából, mint egy évvel korábban. A magyar állampolgárságú orvosok közül például 615-en éltek ezzel a lehetőséggel, szemben a 2015-ös 717, vagy éppen a 2012-es 940 fővel. Ugyan kisebb mértékben, de csökkenés tapasztalható a fogorvosok és az egészségügyi szakdolgozók tekintetében is, míg a külföldre vágyó gyógyszerészek száma két év alatt felére, 70-ről 33 főre apadt. Részletek!

Az OECD adatai szerint jelenleg a GDP valamivel több mint 7 százalékát költjük egészségügyre, míg a fejlett nyugati országok bőven 10 százalék felett fordítanak rá. A Magyar Orvosi Kamara nézőpontjából a kormányzat eddigi intézkedései nem elégségesek. A szervezet szerint évi 600-700 milliárd forintot - ami a GDP 2 százalékának felel meg - azonnal pótolni kellene, a felét bérre fordítva. Ez megindíthatná az egészségügyi szolgáltatások, az ellátásrendszer stabilizálását, és elérhetnénk a visegrádi országok átlagát.

Az emiatt javuló egészségügyi ellátással talán javulnának az esélyeink, hogy valamivel tovább éljünk. Ha csak a pénz döntene ebben.

A HáziPatika. com szerkesztőségében nem hisszük, hogy ilyen kizárólagosság fennállna, de biztosak vagyunk abban is, hogy az egészségügy működtetésébe és fejlesztésébe folyamatosan - az uniós átlagot mind jobban megközelítve - be kell ruházni, mert ez hosszú távon hozzájárul Magyarország teljesítményének növekedéséhez, a jólét bővüléséhez. Az egészségügy elhanyagolása, "maradványelven" finanszírozása viszont fokozatos lemaradásunkhoz vezet. A ma induló Egészségügy rovat ezeket a folyamatokat fogja figyelemmel kísérni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)