Hatástalan orvosi módszereket alkalmaznak

Ha megbetegszünk, három dologban bízunk: a saját szervezetünkben, az orvosok szakmai és tudományos felkészültségében, valamint az általuk alkalmazott módszerek megbízhatóságában és hatásosságában. De előfordulhat, hogy feleslegesen előlegeztük meg a bizalmat.

Amikor orvosi hibákról hallunk, többnyire mindenkinek műhibák jutnak eszébe. Tavaly például több mint 100 millió forint kártérítésre kötelezték az egyik kelet-magyarországi kórházat, mert egy 23 éves kétgyermekes anya szervezetébe levegőt juttatott a veseköve szétzúzására alkalmazott készülék, a nő keringése leállt, majd az újraélesztés után éberkómába került. Az ilyen esetek persze nagy figyelmet kapnak, de nem csak a műhibák miatt lehetünk veszélyben.

orvosok
Ha egyszer hozzászoktak a hibás gyakorlathoz, nehezen szabadulnak tőle. Fotó: 123rf

Ha egy orvosi kezelés, eszköz vagy eljárás nem jobb, mint a korábbi, illetve kevésbé hatásos, mint az alternatívái, azt orvosi visszalépésnek nevezik. Ezek a hiteltelenné váló gyakorlatok jelentős akadályt jelentenek a jobb és olcsóbb egészségügyi ellátás kialakításában, de a gyakorlatban meglepően nehéz és ritkán történik meg az azonosításuk. Egy nemrégiben az eLife folyóiratban bemutatott tanulmány terjedelmes listát közölt közel 400 "bevált" kezelésről, eszközről és eljárásról, amelyek növelik a kiadásokat, de nem javítják a betegek állapotát.

Tizenöt évet tekintettek át

"Reméljük, hogy eredményeink kiindulópontként szolgálhatnak azoknak a kutatóknak, döntéshozóknak és finanszírozóknak, akik az olyan orvosi gyakorlatok listáját szeretnék látni, amelyek valószínűleg nem nyújtanak sok hasznot a gyógyításban" - mondja Vinay Prasad hematológus-onkológus az Oregoni Orvosi és Tudományegyetem (OHSU) kutatója, aki a Science Alert magazinnak az "orvosi visszalépés" kifejezés magyarázatában is segített.

A megállapítások több mint 15 évet áttekintő, a tendenciózus tévedést kizáró véletlenszerű (randomizált), kontrollált vizsgálatokon alapulnak, amelyeknek az a céljuk, hogy kevesebb tesztelés is elegendő legyen az új kezelések bevezetéséhez. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok három vezető orvosi folyóiratban 3 ezer cikkben fedeztek fel 396 orvosi visszalépést.


Bár ezek minden területen megtalálhatók, a szív- és érrendszeri betegségek messze a leggyakrabban szereplő kategóriát jelentik, 20 százalékkal. Ezt a megelőző kezelések és az intenzív ellátás követte. Összességében úgy tűnik, hogy a gyógyszeres kezelésekkel fordul elő leggyakrabban a visszalépés (33 százalék), a gyógyító eljárások állnak a második helyen (20 százalék), mögöttük a vitaminok és a kiegészítők alkalmazása fért még fel a dobogóra (13 százalék).

Ez az eloszlás nem meglepő az orvosi visszalépések történetének ismeretében. A huszadik század végén például a hirtelen szívhalál világméretű közegészségügyi probléma volt. A legtöbb esetben úgy gondolták, hogy ennek forrása a szabálytalan szívritmus, és így új antiaritmiás gyógyszereket fejlesztettek. A kardiológusok pedig széles körben kezdték el alkalmazni ezeket.

Az 1980-as évek végén egy kiterjedt vizsgálatot (CAST) végeztek a kutatók azért, hogy megállapítsák e gyógyszerek hatásosságát. Érdekes módon a felméréseket a gyógyszereket alkalmazó egyes orvosok próbálták akadályozni. De végül a vizsgálat a szabályoknak megfelelően lezajlott, és kiderült, hogy a gyógyszerezés mellett magasabb volt a halandóság, mint placebo adása esetén. "Miután létrehoztunk egy hatástalan gyakorlatot, nehéz lehet meggyőzni az alkalmazókat, hogy hagyjanak fel vele. Azáltal azonban, hogy az új kezeléseket szigorúan tesztelik, még az elterjedésük előtt csökkenthető a gyakorlatban megjelenő visszalépések száma" - magyarázta Prasad.

Nem mindegyik orvosi visszalépés halálos, de mindegyik nem hasznosuló kiadásokkal jár. Az Egyesült Államokban korábbi kutatások szerint 2008 és 2009 között ezek a költségek 1,9 és 8,5 milliárd dollár között mozogtak. Egy metasztatikus emlőrák-gyógyszert hoztak fel példaként, amelyet az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) 2008-ban hagyott jóvá, s az egyes betegeknek évente 88 ezer dollárjába került. A hivatal 2011-ben azonban megvonta a gyógyszer engedélyét, miután a vizsgálatok azt mutatták, hogy az alkalmazása nem növelte meg a betegek túlélését.

A legtöbb orvosi hiba nem amiatt következik be, mert az orvosok rosszak, s ezeket nem is kellene büntetésnek vagy a jogi lépéseknek követni. A legtöbb hiba ugyanis rendszerszintű problémákat jelez, beleértve a gyengén koordinált ellátást, a biztonsági hálók és egyéb protokollok nem megfelelő alkalmazását, továbbá az indokolatlan különbségeket az orvosok által követett gyakorlatban, amelyekből hiányzik az elszámoltathatóság - állítja egy tanulmány. Részletek!

Éppen ezért hívják fel Prasad és mások is az FDA és hasonló ügynökségek figyelmét, hogy ne csak a jövőbeni gyakorlatokra figyeljenek, hanem aktívan keressék a független, kormányzati és elfogulatlan klinikai kutatások eredményeit. Úgy vélik, hogy a vizsgálatok azért is szó szerint életmentőek, mert nem csupán felesleges kiadásokról van szó. Ha az orvosi visszalépések továbbra is életeket követelnek, és még hatalmas összegeket is kell fizetni miattuk, az valószínűleg az egészségügyi rendszerbe vetett bizalom elveszik.

A gyógyszerek mellett a figyelem lassan kiterjed más területekre is, például az implantátumokra. Az üzenet ugyanaz: sok olyan haszontalan, veszélyes és drága orvosi gyakorlat van, amelyek a tudomány által legitimált módszerek, eljárások, megoldások között rejtőznek. A kutatók kifejezték reményüket, hogy összességében az eredményeik segítenek az egészségügyi szakembereknek kritikusan értékelni a saját gyakorlatukat, és megteremteni az igényt az új gyakorlatok bevezetése előtti megbízható kutatásokra.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag