Hamarosan elkészülhet a minden koronavírust elpusztító vakcina

Heteken belül bejelenthetik, hogy az amerikai hadsereg Walter Reed kutatóintézetének tudósai elkészültek egy olyan vakcina fejlesztésével, ami nem csak az omikron és a jövőbeli SARS-CoV-2 változatok ellen véd, hanem minden koronavírust képes legyőzni.

A Walter Reed kutatóintézet tudósainak csaknem kétéves vakcinafejlesztő munkája vezetett eredményre. A hadsereg laboratóriumában 2020 eleje óta végzik az új koronavírus DNS-szekvenálását. A kutatók már akkor eldöntötték, hogy olyan vakcina előállítására összpontosítanak, amely nemcsak a meglévő törzs, hanem minden lehetséges változat ellen hatásos lehet.

amerikai katonát oltanak
Az amerikai hadsereg minden koronavírus ellen védő SpFN vakcinája fordíthat a járványhelyzeten. Fotó: Getty Images

A Walter Reed által kifejlesztett Spike Ferritin Nanoparticle COVID-19 vakcinával (SpFN) az elmúlt év elején fejezték be az állatkísérleteket, pozitív eredményekkel. A humán kísérletek első fázisa decemberben zárult le, szintén pozitív eredményekkel, amelyek végső felülvizsgálat alatt állnak. Erről Kayvon Modjarrad, a Walter Reedfertőző betegségekosztályának igazgatója beszélt a Defense One katonai portálnak adott interjúban.

Egy tüskékkel megtűzdelt focilabda

"A vakcinánkat az összes különböző változat ellen teszteljük, beleértve az omikront is. A teljes körű nyilvános bejelentés előtt szeretnénk megvárni a klinikai adatokat, de eddig minden pontosan úgy halad, ahogy reméltük" - mondta Modjarrad. A meglévő vakcináktól eltérően a Walter Reed SpFN egy focilabda alakú fehérjét használ, amelynek 24 oldala van. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy több koronavírustörzs tüskéit rögzítsék afehérjekülönböző oldalain. Az eredményekről a Translational Medicine folyóiratban számoltak be.

Kayvon Modjarrad elmondása szerint a vakcina eddigi humán kísérleti szakasza a vártnál tovább tartott, mivel a laboratóriumnak olyan tesztalanyokat kellett találnia, akiket nem oltottak be, és korábban nem fertőződtek meg az új koronavírussal. Az oltottak növekvő száma és a delta-, valamint az omikron-változat gyors terjedése ezt megnehezítette. "Az omikron esetében nincs igazán mód arra, hogy elkerüljük a vírust, úgyhogy szerintem hamarosan vagy az egész világ be lesz oltva, vagy megfertőződik" - tette hozzá.

Meg kell érteni, hogyan működik a valóságban

Az új vakcinának még át kell esnie a 2. és 3. fázisú humán klinikai vizsgálatokon. Modjarrad szerint a következő lépés az, hogy megnézzék, hogyan hat az új pánkoronavírus elleni vakcina a korábban beoltott vagy korábban megbetegedett emberek esetében. A Walter Reed egy még meg nem nevezett ipari partnerrel dolgozik együtt a szélesebb körű bevezetésen. "Ki kell értékelnünk a vakcina hatását valós körülmények között, és meg kell próbálnunk megérteni, hogyan működik olyan páciensek esetében, akiket eredetileg már beoltottak valami mással... vagy akik már átestek a betegségen" - mondta az igazgató. Hozzátette: a Walter Reed kutatóintézet 2500 alkalmazottjának szinte mindegyike részt vett valamilyen módon a vakcina közel kétéves fejlesztésében.

Járványügyi szakemberek szerint az omikron variánssal megfertőződött embereknél olyan szimptómák jelentkezhetnek, amelyek az eddig domináns - az alfa és a delta - változatok esetében nem voltak jellemzőek. Míg korábban a magas láz, az újonnan jelentkező folyamatos köhögés, valamint a szaglás- vagy ízvesztés (esetleg a kettő együtt) nyomán merülhetett fel afertőzésgyanúja, addig az eddig azonosított omikronos eseteknél jellemzően más tünetek jelentek meg.

"Igyekszünk hosszú távon nézni a dolgokat, megérteni, hogy a vírusok hogyan mutálódnak, hogyan lesznek újabb és újabb változatok. A mi platformunk és megközelítésünk felkészíti az embereket erre a helyzetre" - fejtette ki Modjarrad.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: